back to top

Sirup od šipka

Još uvijek traje sezona šipka, tj. nara. S obzirom na to da se radi o voću bogatom vitaminima i nadasve poznatom po ljekovitosti još od Drugog svjetskog rata, kada su ga Britanci masovno davali djeci kako bi dobili vitamine koji su im tada bili nedostupni, a prijeko potrebni.

Karakteristično za šipak je da svoje bogatstvo vitaminom C ne gubi ni nakon termičke obrade, za razliku od drugih vrsta voća, koje u pravilu gube. Razlikujemo slatki i ljuti šipak, jedan i drugi su jestivi, a koji je naš izbor ovisi isključivo o tome kakav okus više preferiramo.

Šipak zbog bogatstva vitaminima ima brojna pozitivna svojstva na naše zdravlje, pa zbog kiselina koje sadrži služi kao laksativ i diuretik, pospješuje rad bubrega. Šipak ublažava artritis, točnije voćne kiseline iz šipka djeluju tako da potiču stvaranje kolagena, dok usporavaju proizvodnju enzima i proteina.

Blagodati šipka mogu se iskoristiti i za snižavanje razine kolesterola pa se razmišlja čak o tome da šipak postane sastojak lijekova za kolesterol.

Sirup od šipka

Od šipka osim ukusnih džemova, likera, čajeva i marmelada možemo napraviti i sirup. Sirup se može napraviti i od ljutog i od slatkog šipka, kojeg je najprije potrebno dobro očistiti. Nakon što očistimo negdje oko 1 kg šipka, stavimo ga u posudu te pospemo šećerom. Dodavanjem sloja po sloj bobica šipka, dodajemo i šećera po njima.

Nakon što smo sve očistili, ostavimo sve tako u posudi preko noći. Sutradan je potrebno sve pomiješati te pustiti još koji sat da odstoji, pa onda samljeti u blenderu, mlinu za meso ili multipraktiku.

Sada smo dobili tekućinu te ostatke od bobica što ćemo razdvojiti na način da procijedimo kroz cjedilo u pasterizirane boce. Sada je naš sirup od šipka gotov, a preporučuje ga se vodniti s vodom pri piću. Osim za piće, jako je dobra varijanta za začin kod voćnih salati.

Osim što ga nećemo moći prestati piti zbog ukusnosti, sirup od šipka je i izrazito zdrav, jednako kao i šipak koji jedemo kao voće.

Foto: johannrela/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU