Tegobe s disanjem

Dišne tegobe mogu se podijeliti u tri kategorije: infekcije gornjih i donjih dišnih putova poput prehlade, upale sinusa, upale pluća i tuberkuloze,
kronične opstruktivne bolesti pluća poput astme, bronhitisa i emfizema te plućne bolesti povezane s određenim zanimanjima poput azbestoze i bolesti od koje obolijevaju rudari u rudnicima ugljena.

Simptomi

 • hripanje i disanje uz napor
 • kašalj s iskašljavanjem sluzi
 • groznica i vrućica
 • umor

Dišne tegobe mogu pratiti:

 • ubrzano disanje i ubrzani otkucaji srca
 • gubitak daha
 • bolovi u prsima
 • lagana glavobolja
 • opća slabost
 • simptomi prehlade: curenje nosa, upala grla i kihanje

Obratite se liječniku

 • ako imate prehladu ili kašljete duže od 7 do 10 dana te se bolest ne ublažava nakon primjene lijekova dostupnih u slobodnoj prodaji.
 • ako imate osjećaj punoće u licu, pritiska iza očiju, ako je prisutno cijeđenje sluzi iz nosa u grlo (vidi Sluz – cijeđenje u grlo) i neugodan miris iz nosa. To su simptomi upale sinusa.
 • ako dugo kašljete, iskašljavate neprozirnu sluz ili ostajete bez daha. Ovo mogu biti znakovi kroničnog bronhitisa, emfizema ili raka pluća.
 • ako imate visoku temperaturu (40 °C ili više), groznicu, bol u prsima i kašalj kojim se iskašljava krvavi iskašljaj. Ovo mogu biti znakovi upale pluća ili neke druge ozbiljne bolesti.
 • ako vam je disanje toliko otežano da se zbog toga brinete; mnoge bolesti mogu uzrokovati otežano disanje.

Uzroci

Dišne infekcije, od blagih do iznimno teških, uglavnom uzrokuju virusi ili bakterije koji nastanjuju dišne putove. Vaša sposobnost odupiranja ovim infekcijama ovisi o više čimbenika: dobi, prisutnosti ili odsutnosti neke druge, osnovne bolesti te jeste li ili niste pušač.
Kronične opstruktivne bolesti imaju brojne uzroke. Kroničnu upalu plućnog tkiva koja je, na primjer, karakteristična za astmu, mogu pokrenuti pelud, nadražujuća sredstva ili tjelovježba. Razaranje plućnog tkiva koje je posljedica emfizema izaziva pretjerano pušenje ili nasljedni enzimski manjak.
Plućne bolesti koje su povezane s određenim zanimanjima mogu biti posljedica preosjetljivosti osobe na tvari s kojima je u dodiru na radnom mjestu ili udisanja određene strane tvari, poput azbestnih vlakana, ugljene prašine i kamene prašine (koje uzrokuju silikozu).

Liječenje

Mnoge infekcije dišnih putova prođu same od sebe za tjedan do deset dana. Konvencionalni i alternativni načini liječenja nude niz jednostavnih terapija za ublažavanje neugode.

Konvencionalna medicina

Ako bolujete od bakterijske infekcije dišnih putova, liječnik će vam vjerojatno propisati odgovarajući antibiotik. U slučaju da bolujete od prehlade, upale sinusa i akutnog bronhitisa (upala bronha), možete si pomoći tako da mirujete u krevetu, pijete mnogo tekućine, povećate vlažnosti zraka u prostoriji u kojoj
boravite te uzimate lijekove protiv vrućice ili bolova. Ako pušite, liječnik će vam preporučiti da prestanete. Lijekovi za udisanje mogu pomoći kod kroničnih opstruktivnih bolesti poput astme i emfizema. Za plućne bolesti koje su povezane s određenim zanimanjima, kao što su azbestoza i silikoza, ne postoji učinkovito liječenje, osim izbjegavanja daljnjeg izlaganja nadraživačima dišnih putova, uključujući sekundarno udisanje dima te ako pušite, prestanak pušenja.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja mogu pomoći ublažiti simptome dišnih tegoba. Posavjetujte se s aromaterapeutom ili stručnjakom za ljekovito bilje o primjeni eteričnih ulja i bilja za masažu i inhalaciju para koji mogu pomoći smanjiti kongestiju i ublažiti upalu. Stručnjak za kinesku medicinu vjerojatno će preporučiti akupunkturu, akupresuru i razne vrste kineskog ljekovitog bilja. Homeopati propisuju širok spektar lijekova za dišne tegobe. Većina praktičara slaže se da se imunološki sustav može ojačati i održavati snažnim pomoću zdrave prehrane zdravih prehrambenih navika. Pokušajte primijeniti preporučene dnevne doze vitamina A, vitamina skupine B, C i E te minerala cinka i selena.

Liječenje kod kuće

Tijekom uobičajenog sedmodnevnog do desetodnevnog trajanja dišne infekcije, za ublažavanje simptoma najbolje je mirovati u krevetu, piti velike količine tekućine, povećati vlažnost zraka u prostoriji u kojoj boravite te uzimati lijekove protiv vrućice i bolova.

Dijagnostički postupci

Liječnici rabe različite dijagnostičke pretrage i tehnike za ocjenjivanje tegobe u vašem dišnom traktu, uključujući rendgensko snimanje prsa, ultrazvučno snimanje pluća, CT snimanje, analizu uzorka pljuvačke i testove rada pluća.
Kad je potrebna točno određena informacija, može se primijeniti invazivne pretrage. Na primjer, ABC test (test plinova u arterijskoj krvi) mjeri razine kisika i ugljičnog dioksida u krvi, a biopsijom pluća dobiva se uzorke koje se može mikroskopski pregledati.

DRUGI UPRAVO ČITAJU