back to top

Vitamini i minerali

Djeca i trudnice, dojilje, stariji ljudi i oni koji se oporavljaju od neke bolesti trebaju više vitamina. Različiti minerali često djeluju zajedno, zato su veoma važne njihove količine. Vitamini se mogu razoriti kuhanjem i pečenjem.

Vitamini

Vitamin A možete pronaći u ribama, školjkama, maslacu, jetri, mrkvama, rajčicama i svom zelenom povrću. Vitamin A pospješuje zdravlje očiju, tkiva, kože i sluznica.

Vitamin K možete pronaći u kupusu, cvjetači, špinatu, grašku i namirnicama sačinjenim od žitarica. Potreban je za normalno zgrušavanje krvi.

Vitamin B je važan za metabolizam ugljikohidrata. Vitamini ove skupine potrebni su za funkcioniranje mozga, zdravu kožu i kosu te nastajanje crvenih krvnih zrnaca. Možete ga pronaći u mesu, ribi, mlijeku, siru, jajima, kvascu, integralnom zrnu, zobenoj kaši, mahunarkama i lisnatom zelenom povrću.

Vitamin C održava zdravlje mišića, ligamenata i tetiva, ubrzava zarastanje rana i potiče borbu organizma protiv zaraza. Može se pronaći u zelenom povrću, krumpiru, citrusu, ljetnom bobičastom voću i ostalom povrću.

Vitamin D pomaže kod apsorpcije kalcija u crijevima i regulira količinu kalcija koja iz krvi ulazi u kosti. Neophodan je za razvoj kostiju, naročito u male djece i za kosti kod starijih osoba. Nalazi se u masnim ribama, školjkama, margarinu, mlijeku, siru, jajima i maslacu.

Vitamin E regulira metabolizam masti i pozitivno djeluje na krvotok. Nalazi se u biljnim uljima iz sjemenki i žitarica u zrnu, ostalim proizvodima od žitarica, jajima, orasima, kvascu i margarinu.

Minerali

Kalcij zajedno s fosforom i magnezijem utječe na razvoj kostiju i zuba. Glavni sastavni dio krvi i važan je za mnoge metaboličke procese. Nalazi se u mlijeku, siru, ribi i zelenom povrću. Nedostatak magnezija uzrokuje depresiju i slabost.

Natrij regulira tjelesne tekućine u stanicama i izvan njih. Potreban je u minimalnim količinama. Prevelika količina sprečava djelovanje kalija. Nalazi se u voću, povrću, mesu i žitaricama. Kalij regulira tekućine u stanicama organizma, naročito u mišićnim i krvnim stanicama. Nalazi se u banani, cikli, krumpiru, kupusu, mahunama i sušenom voću.

  Hrana za dobar vid

Željezo je bitno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i mišićnih stanica. Nalazi se u jetri, bubrezima, jajima, kruhu, brašnu, zobi, smokvama, sušenim marelicama i suhim šljivama, kakau.

Moderan način života kakav većina nas vodi dovodi do prevelike iscrpljenosti i kroničnog umora. Do ovih loših posljedica dolazi zbog nedostatka pravilne prehrane koja nam omogućuje izvor vitamina i minerala. Pripazite na prehranu i brinite o tome da u vaš organizam unesete dovoljno vitamina i minerala.

 Foto: Taash/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU