back to top

Vrste vježbanja

vježbanje pilatesa

Već smo se više puta mogli uvjeriti u važnost kretanja svakog živog bića. Pritom najviše mislimo na zdravlje našeg organizma. Dakle kretanje je bitno i u skladu s tim naglasak treba staviti na one pokrete i vježbe, koji ne predstavljaju opasnost za zdravlje i koji prije svega stimuliraju poboljšanje rada srca, krvotoka i disanja.

Vježbe kardiovaskularne i respiratorne izdržljivosti

Naglasak ovih vježbi stavljen je na razvijanje i održavanje funkcionalne sposobnosti na potrebnoj razini. Takav cilj moguće je postići aktivacijom velikih mišićnih skupina s malim opterećenjima. Tu se najviše misli na redovita ritmična ponavljanja mišićnih kontrakcija.

Vježbe koje dolaze u sklopu kardiovaskularne izdržljivosti možemo podjeliti na tri kategorije:

1. Tu se nalaze sve aktivnosti gdje se brzina kretanja određuje poprilično jednostavnom aktivnošću gdje je individualna varijabilnost energetskog utroška malena. Pod tim mislimo na aktivnosti kao što je hodanje, kaskanje i vožnja biciklom.

2. Zatim imamo aktivnosti gdje se poprilično jednostavno može odrediti brzina, ali je zato programiranje vježbi komplicirano i to zbog velikog utroška individualne energetske varijabilnosti pri određenoj brzini kao što je npr. plivanje i trčanje na skijama.

3. Imamo još aktivnosti kod kojih dolazi do većeg variranja između intenziteta opterećenja i brzine tako da je skoro nemoguće dozirati opterećenje kod sportskih igara, plesa, umjetničkog klizanja i planinarenja.

Pored kardiovaskularnih vježbi razlikujemo i vježbe pokretljivosti.

Vježbe pokretljivosti

Vježbe pokretljivosti podrazumijevaju poremećaje u slabinskom dijelu kralježnice. One se mogu primjenjivati kod uvodno-pripremnog i završnog dijela vježbe. Ovaj tip tjelovježbe obuhvaća različite korisne vježbe jednostavnih pokreta i vježbi koje se mogu obavljati nekoliko puta na dan.

Sve te vježbe koje koje povoljno djeluju na pokretljivost mogu se izvoditi u stojećem, sjedećem i ležećem položaju. Stoga izvolite!

Foto: holbox/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU