back to top

Zaušnjaci kod djece

U djeteta ćete bez većih teškoća prepoznati zaušnjake (mumps), blagu virusnu infekciju koja se najčešće javlja u dobi između treće i desete godine. Odajući znak: oteklina na jednoj ili obje strane djetetova lica, iznad kuta donje čeljusti. Jednom kac dijete preboli zaušnjake, nikad ih više neće dobiti jer je razvilo prirodni imunitet. U nekim se državama dijete cijepi prije polaska u školu ukoliko već nije prirodno imunizirano.
Zaušnjaci su blago zarazni, pa je mala opasnost da će se drugi članovi obitelji istodobno razboljeti, lako su zaušnjaci obično dječja bolest, mogu je dobiti tinejdžeri i odrasli. Tijek bolesti u starijih osoba najčešće neće biti teži, no oticanje testisa u tinejdžera ili odraslih muškaraca treba pogledati liječnik zbog vrlo male opasnosti od izazivanja neplodnosti.

Simptomi

  • natekle, upaljene žlijezde slinovnice smještene iznad kuta donje čeljusti na jednoj ili obje strane lica
  • vrućica i iscrpljenost
  • u nekim slučajevima oticanje žljezda slinovnica smještenih ispod jezika
  • posebice u tinejdžera i odraslih osoba, sekundarne upale testisa, što je vidljivo, ili upale jajnika ili gušterače, što se osjeća kao bol u trbuhu.

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da vaše dijete ima zaušnjake, da bi se potvrdilo dijagnozu.
  • ako vaše dijete ima zaušnjake te snažne glavobolje i bol u vratu; to mogu biti znakovi meningitisa.
  • ako vaše dijete ima zaušnjake i jake bolove u trbuhu te povraća – to su simptomi upale gušterače.
  • ako bilo koji muški član obitelji, tinejdžer ili odrasli, uz zaušnjake ima i otekle testise. To u izuzetno rijetkim slučajevima može dovesti do neplodnosti.

Uzroci

Zaušnjake izaziva virus koji se prenosi zrakom, kapIjičnim putem, kihanjem ili kašljanjem ili neposrednim dodirom. Vrijeme inkubacije – kad se virus razmnožava u tijelu i osoba nije zarazna – traje šesnaest do osamnaest dana od izlaganja virusu. Osoba je zarazna dva dana prije nego što se pojave simptomi i devet dana nakon prve pojave simptoma.

Liječenje

Obratite se pedijatru da bi potvrdio dijagnozu zaušnjaka te da biste osigurali liječničku skrb u slučaju pojave komplikacija. Isto tako, potrebno je ovo oboljenje od zaušnjaka ubilježiti u djetetov zdravstveni karton.
Djeca sa zaušnjaci ma trebaju ostati kod kuće i ne ići u školu sve dok se svi simptomi ne povuku.

Prevencija

Budući da borba s bolešću jača imunološki sustav, mnogi stručnjaci za alternativnu medicinu vjeruju da je za inače zdravo dijete bolje da preboli zaušnjake nego da se cijepi. Razgovarajte o cijepljenju sa specijalistom za dječje bolesti. MOPARU (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) danas se primjenjuje u dobi između dvanaest i petnaest mjeseci, s nadocjepljivanjem između četvrte i šeste ili desete i dvanaeste godine. Homeopatska varijanta imunizacije nije prihvaćena kao jednakovrijedna i neće osigurati jednaku zaštitu, no neki homeopati mogu propisati pripravke koji će smanjiti moguće nuspojave MOPARU-a.

Liječenje ljekovitim biljem

Nijedna biljka ne liječi same zaušnjake, no za smanjenje oteklina pokušajte primijeniti broćiku (Calium sparine) ili rudbekiju (Echinacea spp.).

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s liječnikom homeopatom o odgovarajućim dječjim dozama. Homeopat može preporučiti Belladonu kad je dijete zajapureno, crveno i ima oteklinu na desnoj strani; Bryoniu kad je dijete nervozno, žedno i ne želi se pomicati ili Phytobccu za osobito natekle žlijezde. Prekinite liječenje koje ne pokaže rezultate unutar dvadeset i četiri sata i pokušajte s drugim ljekovitim sredstvom.

Prehrana

Djetetu ponudite laganu hranu poput juhe, povrća i loća. Izbjegavajte teško probavljive mliječne proizvode te citrično voće i sokove, koji mogu pojačati oticanje žlijezda slinovnica.

Konvencionalna medicina

Pedijatar će preporučiti odmor, tekuću hranu, povećan unos tekućine te stavljanje toplih ili hladnih obloga na žljezde radi ublažavanja boli. Liječnik također može preporučiti sredstvo protiv bolova koje sadrži paracetamol.

DRUGI UPRAVO ČITAJU