Akupresura za glavobolju

Kad vas zaboli glava, vjerojatno najčešće posežete za tabletama. Sukladno tome, ako su vaše glavobolje češće, konzumirate više tableta. Ako uzmemo u obzir učestalost glavobolje kao tegobe, bilo da se radi o migreni, tenzijskoj glavobolji ili nekoj drugoj vrsti, mogli bismo zaključiti da je količina tableta za glavu koju ljudi konzumiraju prilično velika.

Postoji i drugi način liječenja glavobolje, a to je akupresura. Takav način liječenja poznat je u Aziji više od 2000 godina, a funkcionira tako da se pritiskanjem određenih točaka na tijelu oslobađa mišićni stres. Akupresuru obavljaju stručnjaci, ali dobra je vijest da je možete napraviti i sami i to već idući put kad vas zaboli glava. Jedino što treba napomenuti je da akupresuru izbjegavate u trudnoći!

Kako napraviti akupresuru

Postoje određene točke na tijelu koje na točno određen način morate pritiskati kako bi napravili pravilnu akupresuru. Stoga, ako ste se odlučili na ovakvo liječenja glavobolje, bitno je strogo se pridržavati pravila izvođenja.

Sljepoočni mišić

Glavno mjesto sljepoočnog mišića smješteno je u sredini sljepoočnice. Napipajte to područje čvrsto stisnutim kažiprstom i srednjakom dok ne pronađete osjetljivo mišićno područje. Ako ne možete pronaći tu točku, prislonite prste na sljepoočnice i nekoliko puta čvrsto stisnite kutnjake. Osjetit ćete kako se sljepoočni mišić napinje te se odmah potom i lagano opušta.

Iza ušiju

Pronađite akupresurne točke na stražnjem dijelu lubanje, malo iza kostiju koje se nalaze iza ušiju i pritisnite kružno palcima dvije minute.

Između očiju

Srednjakom uhvatite tkivo tik iznad nosa blizu jednog, a palcem blizu drugog oka te polagano vucite prema gore kako biste osjetili pritisak u blizini obrva.

Šaka na ruci

Koristeći se palcem i kažiprstom jedne ruke, uštipnite i pritisnite mekano mesnato tkivo na gornjem dijelu šake. To područje je poznato pod imenom “mrežica” na ruci.

Možda vam se ove upute na prvu čine kompliciranima, ali čim jednom napravite akupresuru protiv glavobolje, odmah ćete sve znati drugi put, i bez uputa, jer je zapravo akupresura jednostavna, a što je najbolje i učinkovita.

Foto: coka/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU