back to top

Kako spriječiti glavobolju

Pitate se kako spriječiti glavobolju?

Glavobolja svakodnevno muči milijune ljudi. Može biti beznačajna, uzrokovana nekim vanjskim utjecajima, kao što je promjena vremena kod meteoropata, ali kronična glavobolja može biti i simptom neke od ozbiljnijih bolesti.

Neke tipove glavobolje, naročito ove prvotno spomenute, možete prevenirati! Naučite kako!

Namirnice

Neke od namirnica za koje se zna da potiču migrene su kava ili kofein, vino, sir, dimljeno meso, šećer, čokolada i sve što sadržava mononatrijev glutamat. Većina tih stvari uoće nije zdrava ni za ostatak tijela, zato vas ne bi trebalo iznenaditi što one mogu izazvati kaos i u glavi.

Ako ste skloni glavoboljama i redovito se prepuštate užitku namirnica koje izazivaju glavobolju, izbacite ih jednu za drugom iz svoje prehrane da vidite možete li pronaći povezanost između onoga što stavljate u usta i onoga što osjećate malo iznad njih.

Ojačajte vrat

Glavobolja može biti uzrokovana slabošću ili grčenjem vratnih mišića kada bol osjećate u gornjem dijelu leđa, a on se onda uspinje prema vratu i putuje prema gore ili kad sve slabiji mišići kompenziraju previše vremena koje ste proveli za računalom.

Ako vas bole mišići gornjeg dijela leđa, možda je riječ o slabosti trapeznog mišića. Tada je najvažnije da otklonite simptome i uzmete analgetike kako biste mogli početi s vježbama. Za jačanje tog područja potrebno vam je samo pet minuta tri puta tjedno i za deset tjedana bi bolovi mogli biti manji i za više od 80%. – (Kako spriječiti glavobolju)

Dobro se uznojite

Šetnja, plivanje i vožnja bicikla nisu dobri samo za zdravlje vašeg srca. Redovite aerobne vježbe ujedno će vam prorijediti glavobolje. Razlog tome je što ublažavaju stres i povećavaju razinu endorfina koji otklanjaju bolove. Slično tome, joga, vježbe istezanja i meditacija također smanjuju napetost i tako smiruju kemijske procese koji mogu uzrokovati glavobolju. – (Kako spriječiti glavobolju)

Ograničite uzimanje sredstava protiv bolova

Mnogi ljudi svaku glavobolju rješavaju uzimanjem tablete. Ako takva sredstva koristite učestalo, što podrazumijeva 3 dana zaredom, onda povećavate rizik od ponavljanja glavobolja.  Isto tako, vaš organizam se navikava na određenu tabletu i stvara se imunitet prema njenom djelovanju. Pokušajte ne rješavati glavobolje tabletama, već usvojite ova gore navedena pravila koja ne uključuju nikakve kemijske sastojke. – (Kako spriječiti glavobolju)

DRUGI UPRAVO ČITAJU