Upotreba eteričnih ulja

Eterična su ulja vrlo snažna ljekovita sredstva, tako da se pri njihovom korištenju treba paziti da se ne izazove suprotni efekt. Stoga pripazite na dozvoljene količine, a ulja ograničite na upotrebu samo u slučaju akutnih stanja.

Za vanjsku upotrebu eterična ulja dobra su za masaže, obloge, kupke i inhaliranje. Zbog svoje sposobnosti topljenja masti, eterična ulja odlikuju se dobrim upijanjem preko kože. Ona razvijaju i lokalno i dublje djelovanje na određene organe, ako ih se umasirava ili primjenjuje na kupke.

Mazanje

Nakon što se eterična ulja umasiraju u kožu, ona se još čak četiri sata mogu naći u krvi. Upravo iz toga razloga na takav se način, vanjskom primjenom, koriste eterična ulja kao prirodni antibiotika u unutrašnjosti organizma.

Za mazanje je najbolje staviti 10 do 20 kapljica eteričnog ulja. Ulje stavite direktno na kožu, ali pritom pazite da ne dođete u kontakt sa sluznicom. Prije upotrebe bilo koje vrste eteričnog ulja, kap-dvije stavite na mali dio kože kako biste testirali podnosite li tu vrstu ulja.

Neka od ulja koja se često koriste su ulja metvice, majčine dušice, origana, ružmarina, no s njima se treba biti na posebnom oprezu i dozirati ih se vrlo malo, jer imaju jako snažno djelovanje.

Inhaliranje i parne kupelji za lice

Inhaliranje biljaka i ulja s vodenom parom dobra je mogućnost za ublažavanje tegoba dišnih putova. No, pripazite da eterična ulja ne djeluju prejako što se lako može dogoditi. Što se parnih kupelji za lice tiče, eterična ulja su odlična za akne i ublažavanje upala.

Kupke

Eterična ulja se ne otapaju u vodi pa stoga su potrebni prirodni posrednici. Najbolje je u kupku staviti žlicu meda, pola litre mlijeka, a mogu se staviti i pola do litre mlijeka.

  Ambrozija

Što se tiče količine eteričnih ulja dobro je staviti 5 do 10 kapi na pola do dvije i pol litre vode. Kupka ne bi trebala trajati više od 20 minuta, a optimalna temperatura 36 do 38 stupnjeva Celzijusa.

Foto: Zulhazmi Zabri/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU