back to top

Aromaterapija i eterična ulja

Ljudi su se od pamtivijeka liječili biljkama, danas zvanom aromaterapijom koja je sastavni dio fitoterapije. Aromaterapija se temelji na upotrebi esencijalnih ulja kojeg dobivamo destilacijom vodene pare ili tiješnjenjem biljaka. To mogu biti listovi, cvjetovi, stabljike, kora,  pa i korov biljke.

Aromaterapijom liječimo protuupalna i protuvirusna stanja. Unatoč nazivu eterična ulja, ona ne sadržavaju masne tvari, već su topiva u mastima, odnosno uljima i tako ih sluznica i koža lako upijaju.

Kontrolirano korištenje eteričnih ulja služi za očuvanje zdravstvenog stanja svakog pojedinca, kao i za prevenciju bolesti. Iako do danas eterična ulja nisu u potpunosti ispitana, jer svako eterično ulje sadrži u sebi stotine kemijskih spojeva, pa se stoga još uvijek ne zna kako ta ulja djeluju na ljudski organizam u potpunosti

Zato se zbog njihovog kemijskog sastava došlo do zaključka da se aromaterapijom može pomoći kod više bolesti kao što su npr: glavobolja, zubobolja, tjeskoba, strah, nesanica, depresija, poremećaji u cirkulaciji, probavne smetnje, smetnje dišnih puteva, problemi vezani s menopauzom, kod raznih opeklina, raznih virusnih infekcija, kao što su gripa, prehlada, herpes, zatim gljivičnih infekcija, kao recimo kandidoza, kod raznih povreda u sportu, upale mišića, nategnuća tetiva, križobolje itd.

Moramo napomenuti i to da se esencijalna ulja službeno ne preporučuju trudnicama zbog opasnosti koje mogu prouzročiti nerođenom djetetu, osobama koje su imale alergijsku reakciju, osobama koje boluju od karcinoma dojke, zato prije svake upotrebe potrebno je posavjetovati se s aromaterapeutom, a jedino će vam takva osoba sugerirati što i kako da koristite te u kojim količinama i s kojim baznim uljima miješati eterično ulje.

Mnogi se upuštaju u eksperimentiranja, pa se zna desiti da se takva mješavina nanosi na kožu, te umjesto ozdravljenja javljaju se crvenila na koži, svrbež, pa čak i lagana upala, te se u takvim primjerima mora odmah posavjetovati s aromaterapeutom koji će vam preporučiti što poduzeti u takvim slučajevima.

Aromaterapija je vrlo cijenjena kod masaža i mnogi Wellness centri ju koriste, ali prije svake uporabe, maser vas mora pitati jeste li osjetljivi ili alergični na pojedine biljke, kako bi znao koje eterično ulje primijeniti. Ono što možemo reći je to da eterično ulje lavande ne bi smjelo nikome naškoditi jer se ono direktno može nanositi na kožu i lagano utrljavati u relaksirajućoj masaži.

Držite se uvijek točno doze koja je navedena na bočici ili koju vam je preporučio aromaterapeut, a to su dvije do pet kapi pojedinog eteričnog ulja pomiješanog s baznim uljem. Bočice ne držite na dohvat djece, već neka su ona spremljena na zatamnjeno mjesto na sobnoj temperaturi.

Što se tiče kupnje eteričnih ulja, tu nema bojazni, jer se ona stavljaju u prodaju nakon višekratnih kontrola kvalitete, a najsigurnije ih je kupovati u ljekarnama ili bio trgovinama, odnosno kod aromaterapeuta.

Osim tih ljekovitosti, recimo da se aromaterapijom mogu otpustiti razne napetosti i kod kuće u vašoj kadi u koju ste stavili par kapi tog zlatnog ulja, te uronili u nju na 15 – 20 minuta. Tijelo će vam biti zahvalno za tu vrstu terapije, a vi ćete se osjećati laganije i bez stresa.

Esencijalna ulja se mogu pripremiti i kao dražeje, alkoholna otopina, kapsule, tablete za unošenje ispod jezika itd. Ako ih trebate uzimati oralno, to je nabolje učiniti s medom ili javorovim sirupom. Također ih možete upotrebljavati i udisajem kroz inhalaciju, te raspršivanjem u prostoru, a možete i poprskati tepih, pa tek onda krenuti s usisavanjem.

Foto: Artem Furman/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU