back to top

Bioritam – unutarnji sat

U čovjekovom tijelu postoji sat koji točno pokazuje rad pojedinih organa. Jednom rječju to nazivamo bioritam. U našem je organizmu sve savršeno posloženo i ništa se ne može dogoditi slučajno. Svaki pojedinac slijedi promjenu bioritmičkih ciklusa pa tako bioritam dijelimo na tri ciklusa, a to su tjelesni ciklus, emocionalni i intelektualni.

Tjelesni ciklus

Predstavlja fizičke karakteristike organizma, a tu prvenstveno ubrajamo zdravlje, snagu i izdržljivost. Jedan ciklus tjelesnog bioritma traje 23 dana.

Emocionalni ciklus

Označava naše raspoloženje, živčanu reakciju i kreativnu senzibilnost. Ciklus traje 28 dana.

Intelektualni ciklus

Označava kreativne sposobnosti, sposobnosti pamćenja, koncentraciju, te donošenje odluka. Ciklus traje 33 dana.

U svakom ciklusu izmjenjuju se razdoblja pražnjenja i razdoblja ponovnog punjenja. Kod razdoblja pražnjenja konstatirano je da je svaki dan pozitivan, dok kod razdoblja ponovnog punjenja je svaki dan negativan. Kritični dani nastupaju kada se te dvije linije presijecaju pa se tako kod nekih osoba osjeća velika slabost ili umor. Ti kritični dani nisu opasni. Kada dođe do te faze, dovoljno je da tijelo odmorimo, prilegnemo na 15 do 20 minuta kako bi se energija ponovno vratila u organizam.

Ono što je najvažnije ovdje spomenuti je to da bi svaka osoba trebala imati kvalitetan san jer kroz njega se bioritam organizma vraća u normalu. Ako međutim ne možete zaspati, morate naučiti kako funkcionira vaš ciklus sna i prilagoditi se situaciji, vremenu i prostoru gdje boravite. U mnogim slučajevima lagana muzika za opuštanje ima veliki učinak.

Mozak oslobađa serotonin svaka dva sata, a to je hormon za opuštanje i smirenje. Ako niste legli na spavanje u vrijeme kada ste naviknuli vaš organizam, tada ćete trebati pričekati još dva sata kako bi se vašem organizmu omogućilo nesmetano spavanje. Naime, svaka dva sata odvijaju se ciklusi pa tako noć ima četiri do sedam ciklusa.

Funkcioniranje organizma može biti i poremećeno učestalim buđenjem pa ćemo se ujutro dizati umorniji nego kada smo legli u krevet. Tada treba poslušati svoje tijelo i ako mu je potrebno pustiti ga da se odmori u popodnevnim satima onoliko vremena koliko je izgubilo u tijeku noći.

Bioritam može biti poremećen i kod uzimanja nekih lijekova, zato je vrlo bitno da se posavjetujete sa svojim liječnikom koji će vam prepisati kada i u koje vrijeme treba uzimati iste.

Poštujte svoj unutarnji sat, osluškujte svoje tijelo i ne forsirajte ga na nešto na što nije naviknuto kako stvarno ne bi došlo do prevelike oscilacije u bioritmu.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU