Uzgoj voća – kalendar

Imate vrt i želite posaditi nešto što će ga ukrasiti, a u isto vrijeme će biti i hranjivo? Posadite voćku! Voćka u vašem vrtu značit će da imate priliku uživati u bogatstvu organskih domaćih plodova tijekom cijele godine, a posebice tijekom ljeta. Svježi plodovi voća nezamjenjivi su za pravilan rad ljudskog organizma jer sadrže mnoge bitne vitamine i minerale.

Zavisno o tome što posadite, postoje pravila kada se i što radi u voćnjaku. Pročitajte naš vodič za uzgoj voća i odlučite se za ono koje vam je najukusnije.

Siječanj

Početak godine rezerviran je za pripremu zemlje za sadnju. Ako zemlja nije zaleđena kopaju se rupe u koje ćemo kasnije presaditi voćke. Čiste se debla na starijim voćkama. Paraziti se tijekom zime znaju nastaniti svojim jajašcima u kori debla pa ih je bitno ukloniti na vrijeme.

Orezuju se:

– borovnica
– jabuka
– kruška
– malina
– ogrozd
– ribizl

Veljača

Priprema se i čisti zemlja za proljetnu sadnju voćaka.

Orezuju se voćke i to redom:

– borovnica
– breskva
– dunja
– jabuka
– kruška
– malina
– murva
– ogrozd

Potrebno je prorijediti lješnjak i trešnje i to svake 2-3 godine. Na nekim voćkama potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv štetočina pa se tako kruške i jabuke štite od uši crvenih paukova, dok se na marelici i breskvi mora djelovati protiv gljivičnih oboljenja. Preporučuje se organska zaštita.

Ožujak

Cijepe se:

– badem
– jabuka
– kruška
– sve vrste koštuničavog voća

Radi se na dohrani i rasporedu gnojiva, čisti se zemlja ispod voćki i obnavlja se sloj lišća ispod stabala. Kada primijetimo prve pupoljke na voćkama pravo je vrijeme za tretiranje protiv štetočina i bolesti. Pripazite da to ne radite za vrijeme cvatnje. Grmovi i drveće se presađuju te se mladicama razmnožavaju malina i kupina.

Travanj

Režu se:

– malina
– kesten
– lješnjak

Privodi se kraju cijepljenje:

– dunja
– jabuka
– kruška
– koštuničavo voće (breskva, marelica, nektarina, šljiva, trešnja)

Svibanj

Na zemlju se stavlja folija s rupama za sadnju jagoda. Prorjeđuje se koštuničavo voće i vrši se obrezivanje. Mladice koje rastu na deblima stabala se uklanjaju.

Lipanj

Potrebno je posvetiti pažnju voćkama koje su u fazi dozrijevanja jer bi ih mogle pojesti ptice. Dobro bi bilo postaviti mrežu za zaštitu. Također, postavljaju se i mreže za zaštitu od tuče. Vrši se rezidba i počinje berba dozrelih voćaka.

Srpanj

Berba je voća kojeg možemo odmah pojesti, spremiti u zamrzivač ili pripremiti džemove i marmelade. Obrezuje se izdanci na stablima koji prebrzo rastu, obično na stablima kruške i jabuke.

Orezuje se:

– breskva
– kupina
– lješnjak
– malina
– marelica
– ribizl
– trešnja

Plijevi se korov i obrađuje se zemlja oko voćaka kako bi bila meka i kako bi se smanjilo isparavanje vode.

Kolovoz

Voćke su jako rodne pa se preporučuje postaviti oslonce granama kako bi se spriječilo njihovo lomljenje zbog bogatstva plodova. I dalje se obvezno radi na hvatanju insekata.

Rujan

Vrši se berba voća za konzerviranje, i to:

– badem
– dunja
– jabuka
– lješnjak
– kruška
– orah
– šljiva

Cijepe se:

– dunja
– jabuka
– kruška
– koštuničavo voće

Obrađuje se zemlja oko voćaka, radi se na prekopavanju i ravnanju zemlje. Gnoji se teren kako bi se pripremio za sadnju novih voćaka.

Listopad

Berba voća koje se priprema za konzerviranje privodi se kraju. Siju se novi plodovi koštuničavog voća i to ispod pijeska ili u zemlji. Krajem mjeseca sade se i nove mlade voćke koristeći se mladicama na starim voćkama. Kada skoro sve lišće voćaka padne, radi se na prvoj zaštiti.

Studeni

Radi se obrada zemlje, gnoji se i sade se voćke. Provodi se zaštita od štetočina, zečeva i niskih temperatura. Uklanjaju se i prorjeđuju krošnje stabala kako bi bolje cvjetali i davale više plodova. Grane se u pravilu režu što bliže ograncima koji izbijaju iz glavne grane kako bi uspostavili ravnotežu. Grane se obrezuju iznad mladice kako bi se ona kasnije i dalje pravilno razvijala.

Prosinac

Ako je bilo snijega mora se provjeriti da nema teških nakupina po granama jer bi one mogle puknuti. Pregledava se skladišteno voće i ako je bilo plijesni, ono se uklanja. Voćke se mrežama štite od glodavaca.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Sadnja maline