back to top

Bjesnoća

Bjesnoća ili rabijes je virusna moždana bolest koja je, ako se ne spriječi neodložnim liječe­njem te se dopusti da se razvije, gotovo uvijek smrto­nosna. Oboljeti možete ako vas ugrize zaražena životinja. Životinje koje mogu biti prijenosnici bjes­noće su psi, mačke, šišmiši, tvorovi, rakuni i lisice. Glodavci su iznimno rijetko zaraženi. Bolest se u oko 70 posto slučajeva dobije nakon ugriza divljih živo­tinja koji su probili kožu.

Bolest se naziva i hidrofobija (strah od vode), jer izaziva bolne mišićne spazme u grlu koji sprečavaju gutanje. Upravo to izaziva smrt neliječenih bolesni­ka – žrtve dehidriraju i umru.

Bjesnoća
Bjesnoća

Razdoblje inkubacije za simptome može trajati od deset dana do dva tjedna, no obično između ugriza i pojave prvih simptoma prođu tri mjeseca. Prvi simptomi su bockanje, svrbež ili osjećaj hlad­noće na mjestu ugriza, lagana vrućica i opći osjećaj bolesti. Nakon toga mogu uslijediti groznica, oteža­no gutanje tekućine, nemir, napadaji bijesa, iznimna razdražljivost, mišićni spazmi i slinjenje.

Ako vas ugrize bijesna životinja, to ne mora si­gurno značiti da ćete i vi dobiti bjesnoću. Samo oko 50 posto ljudi koji su ugrizeni, a nisu liječeni razvije ovu bolest. No ne izlažite se opasnosti. Ako vas je ugrizla ili ste na bilo koji način bili u dodiru sa životi­njom koja boluje od bjesnoće, odmah otiđite u bol­nicu. Liječenje doslovce osigurava da ne obolite od ove bolesti i svako odlaganje može smanjiti njegovu učinkovitost.

Simptomi

Nakon razdoblja inkubacije, koje obično traje od jednog do tri mjeseca:

 • bol praćena bockanjem na mjestu životinjskog ugriza
 • osjetljivost kože

Do deset dana nakon gore opisanih simptoma javlja se:

 • slinjenje
 • ne može se gutati tekućinu
 • bijes koji se izmjenjuje s razdobljima mirnoće
 • konvulzije
 • oduzetost

Obratite se liječniku

 • ako vas ugrize divlja ili necijepljena životinja ili životinja za koju niste sigurni je li cijepljena. Odmah se javite liječ­niku ili otiđite u bolnicu; neodložan početak liječenja iznimno je važan.
 • ako ste bili ugrizeni i imate neki od gore navedenih simptoma. Odmah se javite liječniku ili otiđite u bolnicu.
 • ako namjeravate otputovati u zemlju gdje je bjesnoća raširena; zatražite od liječnika da vas cijepi protiv bjesnoće.

Uzroci

Bjesnoću uzrokuje virus koji ulazi u središnji živčani sustav, mozak i kralježničku moždinu. Virus prodire kroz kožu ili sluznice, zatim putuje u mozak, gdje se umnožava i živcima širi u druga tkiva.

Liječenje

Nakon ugriza trebate ranu što prije temeljito oprati sapunom i vodom. Nakon toga je još jednom operite antiseptičkim sredstvom, poput vodikova peroksida. Ako je rana površinska, a vi ste sigurni da je životinja bila cijepljena, to je sve što ćete trebati učiniti. Međutim, ako niste sigurni, najavite se u najbližoj bolnici i odmah otiđite tamo.

Prevencija

 • Čuvajte se nepoznatih životinja.
 • Inzistirajte da se susjedi pridržavaju zakona o vođenju pasa na uzici.
 • Ako planirate putovati u krajeve gdje je bjesnoća raširena među domaćim životinjama (Indija, dijelovi južne Amerike), trebate razviti imunitet na virus primanjem injekcija cjepiva protiv bjesnoće od humanih diploidnih stanica. Pitajte svog liječnika o pojedinostima.
 • Dobro je znati
 • Ako vas je ugrizla životinja koja možda ima bjesnoću, odmah otiđite liječniku. Sto dulje čekate s liječenjem, to je veća vjerojatnost da ćete razviti bolest.

Aromaterapija

Ulje mire (Commiphora molmol) ima antiseptičko i adstringentno djelovanje. Stručnjaci za aromaterapiju preporučuju da se nanosi direktno na ranu kako bi je pomoglo očistiti.

Bjesnoća
Bjesnoća

Kinesko ljekovito bilje

Stoljećima su liječnici kineske medicine rabili grozničnicu (Scutellaria baicalensis) za liječenje konvulzija izazvanih bjesnoćom. Danas bi vas stručnjak za kinesku medicinu uputio na odjel za hitnu pomoć najbliže bolnice. Nakon što ste primili cjepivo, isti bi vam stručnjak mogao preporučiti preparat spravljen od ljekovitog bilja za jačanje cijelog organizma.

Liječenje ljekovitim biljem

Oblog od lavande (Lavandula officinalis) može ubr­zati zacjeljenje rane.

Homeopatija

Homeopat vam može dati sredstvo za pospješivanje zacjeljivanja rane. Smatra se da Echinacea jača imu­nološki sustav potpomažući oporavak. – (Bjesnoća)

Konvencionalna medicina

Prije su žrtve životinjskih ugriza trebale primiti u tr­buh i do 25 bolnih injekcija cjepiva protiv bjesnoće. Novo se liječenje sastoji od jedne doze imunoglobulina bjesnoće i pet injekcija humanih diploidnih stanica cjepiva rabijes koje se daju tijekom 28 dana. Možda ćete trebati primiti i injekciju za sprečavanje tetanusa. – (Bjesnoća)

Alternativni načini liječenja

Ako vas je ugrizla životinja koja bi mogla imati bjesno­ću, morate primiti cjepivo protiv bjesnoće. Možete iskušati i alternativne načine liječenja kao nadopunu konvencionalnoj medicini kako biste pospješili cije­ljenje rane i smanjili neugodu. – (Bjesnoća)

Liječenje kod kuće

 • Operite ranu sapunom i vodom, a zatim vodikovim peroksidom.
 • Ubrzajte zacjeljivanje primjenom biljnih obloga i eteričnih ulja.
 • Očistite organizam unosom velikih količina sokova od voća i povrća. – (Bjesnoća)

Dijagnostički postupci

Ako ste ugrizeni, vaš će liječnik trebati znati kakva vas je životinja ugrizla i pod kojim okolnostima. Ako se pokaže da je životinja zdrava ili njezin vlasnik može dokazati da je bila cijepljena protiv bjesnoće, vjerojatno vam neće biti potrebno liječenje, već samo čišćenje rane. – (Bjesnoća)

No ako niste sigurni u pogledu životinjina zdravlja, liječnik vam treba dati injekcije za sprečavanje bjesnoće ne čekajući potvrdu da je životinja bila zaražena. – (Bjesnoća)

DRUGI UPRAVO ČITAJU