back to top

Čajevi od ljekovitog bilja

Ako vas muče neke boljke ili patite od ozbiljnih bolesti, svakako ih pokušajte riješiti alternativnom medicinom, odnosno uz biljne čajeve. Alternativna medicina već dugi niz godina zagovara ovakav način liječenja, a pokazao se i u velikom broju slučajeva iznimno uspješan. Osim što uz čajeve možete izliječiti brojen bolesti, oni obavljaju savršenu detoksikaciju organizma. Saznajte koji biljni čaj vam najbolje odgovora i pokušajte se izliječiti uz prirodno liječenje.

Plućnjak

Bere se s cvjetovima, od davnine se upotrebljava protiv katara i upale dišnih putova. Još mnoge se biljke mogu dodati čaju protiv astme pa je zato najbolje kupiti takav čaj gotov u ljekarni. Ta se mješavina prelije vrelom vodom. Jedna žličica na šalicu čaja ostavi se da stoji jedan sat, potom se zasladi medom i pije 3 puta 1 šalicu na dan.

Lipin cvijet

Ovaj čaj upotrebljavamo protiv prehlade, protiv upale grla i dušnika, protiv hunjavice, protiv boli u križima i zglobovima. Za to nam služi lipov čaj kojega ima mnogo vrsta. Dokazano je da lipin i bazgin cvijet sadrže ljekovite tvari koje pojačavaju znojenje, a znojenjem se luče razni otrovi iz organizma..

Bazgin cvijet

Podražuje žlijezde znojnice na jače lučenje znoja, pa se bazgin čaj upotrebljava kao i lipov čaj protiv spomenutih bolesti. Bazga je grm ili drvo, raste svagdje a ljekovito joj je i lišće i kora te korijen. Dobar čaj za znojenje se sastoji oda 40 grama lipovog, 30 grama bazginog i 30 grama kamilice. Priprema se tako da se jedna žličica čaja prelije šalicom vrele vode, zasladi i pije, najbolje navečer prije spavanja.

Metvica i kopriva

Metvica je svakome poznata biljka, izrazito zdrava, raste u svim našim krajevima, a lišće joj ima miris po mentolu, dok je kopriva biljka čiji listovi peku i izazivaju mjehuriće po koži, izrazito zdrava kao čaj.

Cikorija

Biljka raste po livadama i voćnjacima uz putove. Cvati plavim cvjetovima koji traju samo jedan dan. Čaj se priređuje tako da se 1 žličica čaja prelije šalicom vrele vode, i ostavi da stoji pola sata. Čaj se pije topao, 3 puta na dan po 1 šalicu. Čaj za dijabetičare treba piti pod kontrolom liječnika. Čaj se može kupiti u svakoj ljekarni.

Matičnjak

Lišće matičnjaka također je odlično sredstvo za umirenje. Biljka raste u našim toplijim krajevima, a upotrebljava se od davnina u pučkoj medicini.

Pripremite uvijek svježi čaj i pijte ga odmah kada se ohladi tako da vam je njegova toplina ugodna. Čaj se preporučuje piti tri puta na dan, osim ako nije drukčije navedeno. Također, morate znati kako dugo ga možete piti jer neki čajevi se piju samo mjesec dana dok je kod nekih potrebno i tri mjeseca kako bi počeli djelovati.

Foto: lunatic67/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU