Kako se što brže oporaviti od bolesti

Za brži oporavak od bolesti presudno je tjelesno stanje, snažna volja i jak obrambeni sustav. Postoje četiri stupnja zdravog života. Ta četiri stupnja zdravog života uvelike će pridonijeti bržem oporavku, ojačati će tjelesnu i mentalnu obranu te pomoći da ponovo budete zdravi.

Stav

Mentalni stav igra važnu ulogu pri oporavku kod uobičajenih bolesti. Često uzroci bolova znaju biti psihosocijalne prirode (oni su povezani s emocionalnim stanjem i društvenim podrijetlom pacijenta ). Na ishod bolesti isto tako utječe način na koji se nosite s bolešću. Istraživanja su pokazala da pesimisti češće obolijevaju i prije umiru od optimista.

Hrana

Zdrava prehrana jako je važna kod zaštite od bolesti. Vrsta hrane bitno utječe na reakciju organizma na bolest. Određene namirnice sadrže hranjive tvari koje pojačavaju rad obrambenog sustava i pomažu u obrani od raznih infekcija.

Zdrava prehrana daje vam energiju i hranjive tvari koje su vam potrebne za obnavljanje stanica i brže cijeljenje tkiva. Dok nezdrava prehrana otežava oporavak i povećava rizik mnogobrojnih komplikacija.

Tjelovježba

Kod mnogih bolesti čovjek će se odmarati, no kada prođe prva faza oporavka bitno je vježbati kako bi se što prije oporavili. Vježba neće samo ojačati vaše tijelo već i moral. Počnite s manjim aktivnostima, kao što je rad u vrtu, kućanski poslovi, šetnja sa psom. Takve aktivnosti uvelike pomažu kod depresije, dijabetesa, osteoporoze, srčanih bolesti i kod bolova u leđima.

Kvalitetan san

Manjkom sna opada i jačina obrambenog sustava te je ljudski organizam podložniji obolijevanju. Slabljenjem obrambenog sustava tijelo gubi sposobnost da se odupre virusima. Organizam traži puno sna kako bi se što prije oporavilo. Kvalitetan san jako je bitan za moždanu koru. Kako bi normalno funkcionirali morate pružati dovoljno sna svome tijelu. Oni koji slabo spavaju imaju i više bolova.

  Kako zadržati optimizam

Procjenjuje se da je odraslim osobama u prosjeku potrebno 7 do 8 sati noćnog sna. Manjak sna uzrokuje gubitak koncentracije što otežava čovjekove svakodnevne poslove.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU