back to top

Bronhitis

Bronhitis je bolest gornjeg dijela dišnog sustava kod koje se upali sluznica gornjih bronhijalnih putova u plućima. Kad nadražena sluznica otekne i postane zadebljana, ona suzi ili zatvori sitne dišne putove u plućima, što dovodi do napadaja kašlja praćenih iskašljavanjem guste sluzi, ispljuvkom i teš­kim disanjem. Bolest se javlja u dva oblika: akutnom i kroničnom.

Akutni bronhitis za posljedicu ima jak, suh kašalj i stvaranje ispljuvka koji nekad prate infekciju gor­njih dišnih putova; u većini slučajeva infekcija je virusnog podrijetla, ali kojiput je izazivaju bakterije. Ako ste inače dobroga zdravlja, natečena sluznica će splasnuti nakon što ste se oporavili od početne infek­cije pluća, koja obično traje nekoliko dana.

Bronhitis
Bronhitis

Kronični bronhitis, kao i plućna bolest emfizem, teški su dugoročni poremećaji koji zahtijevaju redo­vitu medicinsku obradu. Osobe s kroničnim bronhi­tisom obično su gojazne i veći dio života protječe im u sjedećem položaju, a većinom su i teški pušači; oni u pravilu imaju i emfizem, što objašnjava neka pre­klapanja simptoma.

Ako ste pušač i obolite od akutnog bronhitisa, bit će vam puno teže oporaviti se od njega. Čak samo jedan udisaj cigarete dovoljan je da izazove privre­menu oduzetost sićušnih stanica nalik na vlas čiji je zadaća istjerati van nadražujuće tvari i prekomjernu sluz. Ako nastavite pušiti, možda štetite ovim stani­cama, poznatim kao cilije, u dovoljnoj mjeri da spri­ječite njihovo pravilno funkcioniranje, povećavajući tako vjerojatnost dobivanja kroničnog bronhitisa. Kod nekih teških pušača sluznica ostaje upaljena i ciiije konačno posve prestanu funkcionirati. Pluća, začepljena sluzi tada su osjetljiva na virusne i bakte­rijske infekcije, koje s vremenom iskrivljuju i trajno oštećuju plućne dišne putove.

Akutni bronhitis vrlo je čest među djecom i odraslim osobama, lako se ovaj poremećaj može često djelotvorno liječiti bez stručne medicinske pomoći, morat ćete otići liječniku radi recepta za antibiotike ukoliko je stvarni uzrok bakterijska pluć­na infekcija. Ako bolujete od kroničnog bronhitisa, u opas­nosti ste od tegoba srca i krvnih žila kao i ozbiljnijih plućnih bolesti i infekcija, pa bi vaše stanje trebao pratiti liječnik.

Simptomi

Akutni bronhitis:

 • jak, suh kašalj
 • žuti, bijeli ili zeleni ispljuvak, koji se obično pojavljuje 24 do 48 sati nakon kašlja
 • temperatura, groznica
 • pečenje i stezanje u prsima
 • nešto bolova ispod prsne kosti za dubokog disanja

Kronični bronhitis:

 • ustrajan kašalj koji stvara žuti, bijeli ili zeleni ispljuvak (najmanje tri mjeseca u godini i više od dvije godine za redom)
 • hripanje, malo otežano disanje

Obratite se liječniku

 • ako vam je kašalj tako ustrajan ili jak da vas ometa u snu ili dnevnim aktivnostima; možda oštećujete osjetljive zračne vrećice u plućima.
 • ako vam simptomi traju više od tjedan dana, a sluz postane tamnija, gušća i poveća volumen; najvjerojatnije imate infekciju koja zahtijeva primjenu antibiotika.
 • ako ispoljavate simptome akutnog bronhitisa, a imate kroničnih problema s plućima ili srcem ili ste zaraženi viru­som koji uzrokuje AIDS; od infekcija dišnih putova možete postati osjetljiviji na ozbiljnije bolesti pluća, poput upale pluća.
 • ako imate velikih teškoća pri disanju. Ovaj simptom, koji se nekad pogrešno povezuje s bronhitisom, može ukazivati na astmu, emfizem, tuberkulozu, srčane bolesti, ozbiljnu alergijsku reakciju ili rak.

Uzroci

Akutni bronhitis općenito je posljedica plućnih infekcija; približno 90 posto tih infekcija virusnog je podrijetla, a 10 posto bakterijskog. Kronični bron­hitis može biti posljedica jednog od nekolicine čim­benika. Ponovljeni napadaji akutnog bronhitisa, koji slabe i nadražuju bronhijalne dišne putove s vreme­nom mogu dovesti do kroničnog bronhitisa. Indu­strijsko onečišćenje još je jedan krivac.

Kronični bronhitis susreće se u stopama višim od normalne među rudarima, osobama koje dolaze u dodir sa žitaricama, ljevačima metala i ostalim osobama koje su neprestano izložene prašini. Ali glavni uzrok je intenzivno, dugoročno pušenje cigareta, koje nadražuje bronhijalne cjevčice i navodi ih na stvaranje prekomjerne sluzi. Simptomi kroničnog bronhitisa također se pogoršavaju visokim koncentracijama sumpornog dioksida i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi.

Liječenje

Konvencionalno se liječenje i kod akutnog i kod kro­ničnog bronhitisa može sastojati od antibiotika i sirupa za kašalj koji dobivate na liječnički recept. U težim slučajevima kroničnog bronhitisa možda će biti nužan dodatni kisik. Alternativnim načinima lije­čenja općenito se ublažava popratna nelagoda, no ne liječe se infekcije.

Dobro je znati
Parom do ozdravljenja

Vlaga pomaže i kod liječenja akutnog i kroničnog bronhitisa jer vlaga u zraku može razrijediti sluz u plućima i olakšati vam njezino iskašljavanje. No da bi bile djelotovorne, sprave za ovlaživanje moraju se pravilno upotrebljavati.

Topla para koju šire raspršivači dobro funkcionira kad se upotrebljava u relativno malom prostoru, poput kupaonice; u sobi prosječne veličine, većina raspršivača nije dovoljno jaka da stvori paru one gustoće koja je nužna da bi zaista bila od koristi. Svakako redovito čistite vaporizator tijekom vaše infekcije, da biste spriječili širenje klica.
 
Neke sprave zapravo mogu biti opasne za vaše zdravlje. Hladni ovlaživači, koji se često rabe u kućama sa suhim zrakom, moraju se svakodnevno dezinficirati; inače mogu širiti klice i pospješivati rast plijesni, povećavajući vjerojatnost plućnih infekcija.

Akupunktura

Ispitivanja daju naslutiti da se akupunkturom mogu ublažiti simptomi vezani uz bronhitis. Postupak bi morao izvoditi samo ovlašteni stručnjak za akupunk­turu.

Aromaterapija

Eterična ulja poput onoga eukalipta (Eucalyptus globulus), miloduha (Hyssopus officinalis), anisovog sjemena (Pimpinella anisum), lavande (Lavandula officinalis), bora (Pinus sylvestris) i ružmarina (Rosmarinus officinalis) mogu olakšati disanje i ublažiti začepljenost nosa. Duboko udišući kroz nos, udišite miris nekoliko kapi jednog ili više ovih ulja nakapanih na rupčić, ili udišite izravno iz bočice. Poku­šajte umiješati nekoliko kapi eteričnog ulja u umi­vaonik pun vruće vode; prekrijte glavu ručnikom i udišite mirisnu paru.

Kinesko ljekovito bilje

Kineska biljka kositernica (Ephedra sinica) snažan je bronhodilatator. OPREZ: Velike količine ove trave imaju isti učinak kao i velike količine hormona adre­nalina; ne upotrebljavajte kositrenicu ako imate visok krvni tlak ili srčane bolesti. Pripravite čaj kombinirajući 5 grama kositernice, 4 grama štapića cimeta (Cinnamomum cassia), 1,5 grama sladića (Clycyrrhiza uralensis) i 5 grama sjemenki marelice (Prunus armeniaca). Namočite mješavinu u hladnoj vodi, a zatim pustite da uskuha. Pijte vruće.

Bronhitis
Bronhitis

Liječenje ljekovitim biljem

Čitav niz različitih trava djeluje kao umirujući ekspektoransi, što ih čini primjerenima u liječenju bron­hitisa. Slijede primjeri liječenja; za opširnije informa­cije potražite savjet stručnjaka za ljekovito bilje ili homeopata.

U slučaju akutnog ili kroničnog bronhitisa, ljekovita biljka podbjel (Tussilago farfara) može opu­stiti sužene, stisnute ili zgrčene bronhijalne cijevi i blago pospješiti oslobađanje sluzi. Za pripremanje čaja, prelijte 1 ili 2 žličice podbjela šalicom kipuće vode; pustite da čaj odstoji 10 minuta. Pijte ga što je moguće vrućeg, tri puta na dan. Sitnocvjetna divizma (Verbascum thapsus), za koju se vjeruje da ima protuupalno djelovanje na sluznicu, može se pripre­miti i kao čaj slijedeći gore navedene upute.

Za liječenje akutnog bronhitisa, slijedite iste upu­te da biste pripremili čaj od biljke miloduh (Hyssopus officinalis), koja može pospješiti znojenje (snizujući tako temperaturu) i smanjiti upalu. Biljni ekspek- toransi primjereni kroničnom bronhitisu uključuju anisovo sjeme (Pimpinella anisum), pravi oman (Inula helenium) i češnjak (Allium sativum).

Homeopatija

Za akutni i kronični bronhitis, uzimajte dolje nave­deno tri puta na dan tijekom najviše četiri dana: za liječenje temperature, kašlja i stezanja u prsima, uzmite Aconite (6c). Za rijetku bijelu sluz, kašalj i nadražljivost, upotrijebite Kali bichromicum (6c). Za gubitak glasa, kašalj, žeđ i grlobolju, uzmite Phosphorus.

Prehrana

Da biste ojačali imunološki sustav i zaštitili se od infekcije, nutricionisti će vam često preporučiti vi­tamine A, C, E i skupine B, zajedno s mineralima selenom i cinkom. Neki stručnjaci predlažu da isto tako izbjegavate hranu koja potiče stvaranje sluzi, a to se uglavnom odnosi na skupinu mliječnih proiz­voda (iako kozje mlijeko obično manje potiče stva­ranje sluzi nego kravlje), kao i rafinirani škrob (pro­izvode na bazi bijelog brašna) te prerađenu hranu.

Konvencionalna medicina

Ako je vaš akutni bronhitis posljedica bakterijske infekcije, liječnik će vam vjerojatno propisati antibi­otike, pomoću kojih bi se simptomi trebali povući za nekoliko dana. Čak i ako je uzrok virusni, vaš liječnik će možda propisati antibiotike kao preventivnu mjeru zato što su vam pluća u ovako oslabljenom stanju podložna bakterijskim infekcijama. Produk­tivan kašalj (tj. kašalj kojim iskašljavate sluz) koji se javlja s akutnim bronhitisom valja očekivati, a u većini slučajeva i poticati; kašalj je način na koji se vaš organizam oslobađa suvišne sluzi.

No ako vas kašalj uistinu razdire – tj. ne dopušta vam spavati ili je tako silovit da postaje bolan – ili je pak neproduk­tivan (suh i hrapava zvuka), liječnik vam može pro­pisati sredstvo za potiskivanje kašlja (supresor). U većini slučajeva, morali biste jednostavno učiniti sve ono što biste činili u slučaju prehlade: uzmite acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) za temperaturu i pijte puno tekućine.

Ako imate kronični bronhitis, vaša su pluća osjetljiva na infekcije. U slučaju da vam liječnik ne savjetuje suprotno, svake se godine cijepite i protiv gripe i protiv upale pluća. Cijepljenje protiv upale pluća obično je postupak koji se sastoji od jedne injekcije: jedno bi vas cjepivo moralo štititi cijeli život od svih čestih vrsta ove bolesti. Samo u vrlo rijetkim slučajevima potrebno je docjepljivanje.
 
Ne uzimajte sredstvo za potiskivanje kašlja (supresor) kod liječenja kroničnog bronhitisa ako vam liječnik ne kaže suprotno. Kao i kod akutnog bronhi­tisa, produktivno kašljanje povezano s kroničnim bronhitisom korisno je zbog oslobađanja pluća pre­komjerne sluzi. Zapravo, vaš će vam liječnik možda čak propisati sredstvo za iskašljavanje (ekspektorans) ako vam je kašalj relativno suh. No ako primi­jetite bilo kakve promjene u boji, volumenu ili gus­toći sluzi, možda ste oboljeli od kakve infekcije. U tom slučaju vaš liječnik će vam možda propisati kuru od tjedan ili 10 dana antibiotika širokog spektra, koji suzbija čitav niz bakterija.

Ako imate višak kilograma, liječnik će možda ustrajati na tome da počnete s dijetom kako biste iz­bjegli prekomjerno opterećivanje srca. Mnogi liječ­nici također propisuju bronhodilatatore, lijekove pomoću kojih se proširuju suženi dišni putovi u plu­ćima. Kod osoba s kroničnim bronhitisom bronho- dilatatorima za inhaliranje, koji se mogu nabaviti u spreju ili baždarenim inhalatorima, obično se daje prednost pred oralnim lijekovima. U većini sluča­jeva, jedan ili dva udisaja ublažit će otežano disanje koje prati kronični bronhitis.

Posebne okolnosti možda zahtijevaju veću dozu, ali ne biste nikada smjeli povećati unos ako vam liječnik nije rekao da to učinite. Bronhodilatatori su jak lijek; njihova pre­komjerna uporaba može izazvati opasne popratne učinke, poput visokog krvnog tlaka.

Ako je u vašem organizmu znatno oštećen pri­jenos kisika iz pluća u krvotok, vaš će vam liječnik možda propisati liječenje kisikom, stalno ili prema potrebi. Sprave za davanje kisika mogu se nabaviti bez teškoća. Ako kod kuće upotrebljavate bocu kisi­ka, svakako posebno pripazite da aparat ne izlažete zapaljivim tvarima (alkohol i sprejevi, na primjer) ili izravno izvorima topline, poput sušila za kosu ili radijatora.

Ako pušite, liječnik će vam isticati važnost pres­tanka pušenja. Ispitivanja pokazuju da osobe koje odbace tu naviku čak i u uznapredovalim stadijima kroničnog bronhitisa ne samo da mogu smanjiti te­žinu svojih simptoma, nego čak mogu i produžiti očekivano trajanje života.

Alternativni načini liječenja

Niz alternativnih načina liječenja može se koristiti kao dodatak – ali nikada zamjena – konvencionalnoj liječničkoj skrbi. Pomoću ovih lijekova mogu se ublažiti neki simptomi akutnog i kroničnog bronhi­tisa, ali njima se ne liječe infekcije.

Liječenje kod kuće

Za akutni bronhitis:

Za cijeloga trajanja infekcije ostanite kod kuće i utoplite se. Ne trebate nužno boraviti u krevetu, ali ne­mojte se naprezati. Razmislite o uporabi raspršivača ili pokušajte udisati paru iznad umivaonika punog vruće vode.

Za kronični bronhitis:

Izbjegavajte izlaganje boji ili ispušnim parama, pra­šini i prehlađenim osobama. Razmislite o uporabi raspršivača ili udisanju pare iznad umivaonika pu­nog vruće vode. Oblačite se toplo po hladnom, suhom vremenu.

Dijagnostički postupci

Pretrage su obično nepotrebne u slučaju akutnog bronhitisa, budući da je tu bolest lako otkriti pregle­dom. Liječnik će vjerojatno jednostavno upotrijebiti stetoskop da bi poslušao ima li u gornjim dišnim putovima u vašim plućima šumova (pucketanja) koji u pravilu prate ovu bolest. Ako simptomi ustraju tjedan dana ili više, liječnik će možda uzeti i kulturu ispljuvka koji se javlja dok kašljete, da bi se ustano­vilo imate li bakterijsku ili virusnu infekciju.

U slu­čajevima kroničnog bronhitisa, liječnik će gotovo sigurno proširiti ove postupke rendgenskim snima­njem prsa da bi provjerio stupanj oštećenja pluća, kao i provjerom funkcije pluća da bi izmjerio kapa­citet vaših pluća.

DRUGI UPRAVO ČITAJU