back to top

Kozje mlijeko kao lijek

Kozje mlijeko jedno je od najzdravijih mliječnih proizvoda, ali i namirnica uopće. Iako okusom ne odgovara svakome, preporučuje se svima koji pate od alergija, koštanih i plućnih bolesti ili onima kojima je potrebno ojačati imunitet. Ljekovita svojstva ovog mlijeka su višestruka. Kozje mlijeko posebno se preporučuje djeci, čak i dojenčadi koje se pokušava odviknuti s dojenja. Ovo mlijeko najbolja je zamjena za majčino jer je strukturalno i po nutricionističkim vrijednostima najsličnije ljudskom mlijeku. Uz to, lakše je probavljivo od kravljeg.

Kozje mlijeko odlično je i za alergičare jer sadrži iznimno jaka antialergijska svojstva. Koje su još prednosti kozjeg mlijeka i za suzbijanje kojih sve bolesti se preporučuje piti ga, pročitajte dalje u tekstu.

Prednosti kozjeg mlijeka

Kao što smo naveli, kozje mlijeko znatno se brže probavlja od kravljeg. Treba samo 40 minuta za probaviti ga, dok za kravlje, radi usporedbe, treba dva i pol sata. To je tako zbog masnih kiselina koje sadržava. Kozje mlijeko, za razliku od kravljeg, sadrži srednjelančane masne kiseline koje se brže probavljaju i pojačavaju metabolizam. Ubrzava apsorpciju željeza i bakra, zbog čega se preporučuje anemičnim osobama.

Uz to, ovo mlijeko sadrži manje laktoze, što također utječe na njegovu lakšu probavljivost. Zato ga mogu piti i ljudi koji slabije toleriraju laktozu. Iz ovog razloga, kozje mlijeko djeluje protuupalno na probavni sustav te reguliraju funkciju crijeva. Izrazito je bogato bjelančevinama jer u sebi sadrži veći udio sirutke, biološki najvrjednije bjelančevine koju možemo dobiti iz hrane.

Osim bjelančevinama, kozje mlijeko bogato je taurinom, aminokiselinom koja povoljno utječe na razvoj mozga i rast, zbog čega se ovo mlijeko posebno preporučuje djeci. Uz to, bogato je vitaminima i mineralima, pogotovo skupini vitamina B i A, zatim kalcijem, magnezijem, željezom, cinkom, fosforom i selenom. Osim toga, izuzetno je hranjivo, pa je dovoljno popiti samo čašu ovog mlijeka dnevno.

Ljekovitost kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko najviše se preporučuje djeci. Zbog njegove hranjivosti, djeca koja ga konzumiraju brže rastu, više dobivaju na tjelesnoj masi i imaju bolju strukturu kostiju, zbog bogatstva minerala u njemu. Budući da ne sadrži kazein, ne izaziva alergijsku reakciju čak ni kod djece koja ne toleriraju kravlje mlijeko. Također, pogodno je za konzumaciju dijabetičarima.

Suzbijanje alergija još je jedno ljekovito svojstvo ovog mlijeka. Bogato je vitaminima, mineralima i drugim ljekovitim tvarima pa redovito konzumiranje pojačava imunitet. Preventivno smanjuje mogućnost obojenja od kancerogenih bolesti, pogotovo rak pluća i crijeva. Kozje mlijeko također je učinkovito i kod liječenja bronhitisa i inače se preporučuje oboljelima od astme i sličnih plućnih bolesti.

Vitamini B u ovom mlijeku utječu na bolji razvoj živčanog sustava, dok minerali čine kosti čvršćima. Osim toga, ono odlično djeluje na kožu, kosu i nokte.

Kozje mlijeko možete konzumirati prokuhano, ali i u obliku jogurta ili sira, što je mnogim ljudima prihvatljivije zbog intenzivnog mirisa koje ima sirovo mlijeko. Ipak, čak i ako nije ukusno, vrijedi ga probati zbog njegove ljekovitosti.

Foto: Alliance/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU