Cijepljenje protiv gripe

Gripa je kozmopolitska bolest s veoma brzim širenjem koju uzrokuje virus gripe tip A,B ili C.
Karakteristična je za hladan dio godine, konkretno u razdoblju od prosinca do travnja.

Epidemija gripe zahvaća sve dobne skupine, a od nje na razini jedne sezone svake godine oboli oko 100 milijuna ljudi. Od gripe najčešće obolijevaju djeca, sve dok ne steknu specifična protutijela. Imunost protiv gripe je tipno specifična, što znači da ako prebolite jedan tip virusa ne znači da imate zaštitu za neki drugi tip gripe.

Komplikacije koje uzrokuje gripa su brojne i mogu biti ograničene na dišni sustav, a mogu zahvaćati i ostale organe i sustave pa tako gripa može izazvati i srčani infarkt, artritis kod djece…

Pravodobno cijepljenje može smanjiti težinu bolesti i pojavu komplikacija. Cijepljenje protiv gripe uobičajeno je kod odraslih i starijih osoba, te onih s kroničnim bolestima srčanožilnog i dišnog sustava.

No, kako su joj izložena djeca (15-40 posto godišnje) preporučuje se i cijepljenje djece. Tim više, jer su djeca i izvor zaraze i prenositelji infekcije. Stoga se cijepljenjem djece zapravo štiti i odrasla populacija, osobito pri kućnim prijenosima infekcije.

Pri cijepljenju djece se upotrebljava dječja doza standardnog trovalentnog inaktiviranog cjepiva kod djece starije od 6 mjeseci i to kao primovakcinacija u dvije doze.

Kos nas cijepljenje djece protiv gripe nije u redovitom programu obveznog cijepljenja, ali se preporučuje cijepiti djecu s istim indikacijama kao i starije odrasle osobe, što bi zapravo značilo svu djecu koja imaju bilo kakve teže kronične bolesti te bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava.

Cijepljenje u zadnje vrijeme izaziva različite reakcije pa se sve veći broj ljudi ne želi cijepiti jer smatra da su današnja cjepiva zapravo štetna te da sadrže više negativnih, nego pozitivnih strana. Opravdanje takvog razmišljanja nalazi se u tome da je svrha cjepiva samo zarada farmaceutskih firmi koje imaju koristi od proizvodnje velikih količina cjepiva.

No, takve teorije nemaju nikakvih konkretno potkrijepljenih dokaza, stoga se još uvijek s dolaskom zime, većina ljudi, pogotovo starijih i kroničnih bolesnika, podvrgava cijepljenju.

Foto: itsmejust/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU