back to top

Dječji nestašluci

Većina se roditelja nađe u iskušenju da djetetovo ponašanje više usmjerava kažnjavanjem nego nagradama jer je jednostavnije odmah reagirati na neprimjereno ponašanje. Međutim, morate pokušati uložiti napor koji zahtjeva metoda nagrada.

Nekoliko je razloga zašto su nagrade učinkovitija strategija za odgoj djeteta. One su obično bolje:

  • jer su usmjerene na poticanje pristojnog ponašanja.
  • jer je zabavno dati i primati nagrade.
  • jer učvršćuju odnos među vama i vašim djetetom.
  • jer potiču djetetovo samopouzdanje.

Nasuprot tome, kazne:

  • su usmjerene na djetetovo neprimjereno ponašanje.
  • su neugodne i za onog koji kažnjava i za kažnjenog.
  • loše utječu na odnos između vas i vašeg djeteta.
  • smanjuju djetetovo samopouzdanje.

Nikad nemojte zaustaviti dijete usred epizode ružnog ponašanja obećavši mu nagradu, jer ćete se dovesti u situaciju da će vas dijete početi ucjenjivati. Svakako nagrađujte dijete, ali budite razboriti u tome, neka dobije nagradu kada najmanje očekuje. Naravno, nagrada mora biti prikladna, izbjegavajte slatkiše ili skupe igračke.

Tjelesno kažnjavanje izaziva strah i prijezir kod vašeg djeteta, a neće ga spriječiti da se neprimjereno ponaša kad nije pod vašim nadzorom. Učestale „batine“ čine ga još agresivnijim, a potiču „slijepu“ poslušnost – bez istinskog razumijevanja lošeg ponašanja.

Popularna strategija za reagiranje na neprimjereno ponašanje vašeg djeteta je – minuta odmora, kojom svoje dijete udaljavate od mjesta sukoba ili problema. Minuta odmora djelotvorna je jer odvlačite pažnju od sukoba, odnosno od izvora problema. Omogućuje smirivanje strasti, pomaže dijete da razmisli o svom ponašanju. Minuta odmora, može biti i neko fizičko mjesto kod kuće – stolica, klupica. Mora biti mirno mjesto, gdje mu ništa ne odvlači pozornost, a opet dijete ne smijete ostavljati samo u takvoj situaciji. Morate biti u blizini, vidljivi, a najbolje bi bilo da sjedite pored njega. Naravno, nemojte ovu strategiju iskorištavati kada dijete nije ništa loše učinilo, ili kada se osjeća uplašeno. Minuta odmora je djelotvorna jedino ako je dijete dovoljno staro da razumije njenu svrhu, zbog toga se ne preporučuje za djecu mlađu od tri godine.

  Sramežljivost kod djece

Kod starije djece, pokušajte napraviti neki oblik pisanog ugovora o ponašanju. Unutra moraju biti sve dječje obaveze kao što su pospremanje igračaka prije spavanja. Odredite koje su to povlastice koje dijete gubi ako ne poštuje ugovor. Sastavljajući ga skupa, imajte na umu da se i vi morate držati svojih obaveza. Važno je da ga obje strane shvate ozbiljno. Dajte djetetu jednu kopiju ugovora neka ga drži u sobi. Vjerojatno će se nakon prvog tjedna stalnog izvlačenja ugovora vaše dijete početi ponašati u skladu s njim bez da ga morate stalno spominjati.

Foto: Jaimie Duplass/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU