back to top

Eritrociti u urinu

Kada bi eritrocite jednog čovjeka posložili jednog do drugoga, zauzeli bi površinu od 2.500 m2. Iz tog slikovitog podatka, može se zaključiti od kolikog su značaja eritrociti za disanje.

No, kada su crvena krvna zrnca, tj. eritrociti, prisutni u laboratorijskom nalazu urina, to i nije baš neki dobar znak. Laički rečeno, eritrociti u urinu znače krv u urinu, a ta se dijagnoza naziva hematurija. Nikada se ne radi o količinama krvi koje će dovesti do smrtnosti, ali mogu upućivati na neku od bolesti.

Kod eritrocita u urinu, mokraća nam je smećkasto crvena, što je vidljivo i golim okom ponekad. A ako pritom bolno mokrimo to će upućivati na bubrežni kamenac, što je i bolji znak nego kad ne osjećamo nikakvu bol jer se onda vjerojatno radi o tumoru ili nekoj sličnoj izraslini. Ako smo jeli ciklu, nekad nam urin od nje poprimi crvenkastu boju, pa se ne moramo brinuti u tom slučaju, stoga je potrebno voditi računa i o tome što smo jeli prije nego počnemo paničariti.

Ipak, eritrociti u urinu najčešće upućuju na neke probleme s bubrezima, a pritom ti problemi mogu biti urođeni ili stečeni tijekom godina. Uzroci su raznovrsni; bubrežni kamenac, upala bubrežnih puteva, neoplazma bubrega, a nekad i tumor bubrega. Osim tih unutarnjih, razlog može biti i udarac na području bubrega.

Iako su najčešći razlog krvi u urinu bolesti bubrega, nisu jedini. Može se raditi i o bolestima srca, krvnim oboljenjima kao što je hemofilija, kolicima, alergijskim reakcijama. Nekada je riječ i o upali slijepog crijeva.

Kada su otkriveni eritrociti u urinu,  potrebno je napraviti daljnje pretrage, laboratorijske nalaze, ginekološke preglede ako se radi o ženama., a sve kako bi se što prije našao uzrok eritrocita u urinu i prionulo liječenju. Kada se jednom nađu eritrociti u urinu, preporučuje se obavljati pregled urina jednom godišnje, radi prevencije.

  Srčani i moždani udar

Ukoliko je hematurija bila jako obilna, krv će se nadomjestiti transfuzijama, ali to su zaista jako rijetki slučajevi. Bitno je uvijek znati da za sve ima rješenja kad se otkrije uzrok, pa stoga ne treba paničariti.

Foto: Guzel/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU