back to top

Sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka je iznenadno, potencijalno smrtonosno oboljenje, izazvano otpuštanjem otrova zbog prekomjernog rasta bakterije (Staphylococcus aureus) raširene u velikog broja žena. Poznato je da pogađa žene tijekom mjesečnog krvarenja, osobito one koje rabe tampone s velikom moći upijanja. Tijelo odgovara klasičnim simptomima šoka: nagli pad krvnog tlaka, nedostatna opskrba vitalnih organa kisikom i moguća smrt.
Ova je bolest dospjela na naslovne stranice novina sedamdesetih godina nakon smrti nekoliko mladih žena koje su rabile određenu vrstu tampona s velikom moći upijanja. Ta je vrsta tampona kasnije povučena s tržišta. Sindrom toksičnog šoka još je uvijek oboljenje koje dobivaju žene koje tijekom mjesečnice rabe tampone – osobito one koje rabe tampone s velikom moći upijanja. Međutim, povezuje se i s primjenom menstrualnih spužvica, dijafragmi i cervikalnih kapica. Veća opasnost od razvoja toksičnog šoka prisutna je i u žena koje su upravo rodile. Ali bolest nije ograničena samo na ove čimbenike-žrtve su i muškarci i žene koji su bili izloženi bakteriji Staphylococcus aureus tijekom oporavka od operacijskog zahvata, opekline ili otvorene rane. Više od trećine svih oboljelih od toksičnog šoka su žene mlađe od 19 godina, i u 30 posto žena oboljenje će se ponoviti. Razlog za to je nejasan. Međutim, ako ste preboljeli toksični šok, morate biti posebno oprezni i čim se pojave simptomi šoka trebate odmah potražiti liječničku pomoć.
Osobe koje umru zbog toksičnog šoka stradaju zbog akutnog odgovora organizma na otrove oslobođene iz bakterije Staphylococcus aureus. Žrtve pate od hipotenzivnog šoka kod kojeg su srce i pluća toliko preopterećeni da prestaju raditi.
Ako imate mjesečnicu i visoku temperaturu praćenu povraćanjem, naročito ako ste rabili tampone, morate odmah potražiti liječničku pomoć. Ako rabite tampone, menstrualne spužvice, dijafragmu ili cervikalnu kapicu, kod pojave simptoma bolesti odmah ih uklonite, čak i prije nego što pozovete liječnika.

Simptomi

U žene koja ima mjesečnicu ili čije je mjesečno krvarenje upravo završilo; ili u rodilje ili nakon nedavnog operacijskog zahvata ili oboljelog s opeklinama:

  • povišena temperatura – iznad 39 °C
  • povraćanje i/ili proljev
  • osip koji nalikuje sunčanoj opeklini s Ijuštenjem kože, naročito na prstima ruku i nogu
  • vrtoglavica ili duševna smetenost
  • blijeda i vlažna koža, što ukazuje na brzi pad krvnog tlaka; ako se toksični šok ne liječi u ovoj fazi, brzo će dovesti do gubitka svijesti, zatajenja srca i pluća te smrti.

Obratite se liječniku

  • ako imate gore navedene simptome, koji se mogu iznenada pojaviti.

Uzroci

Glavni uzrok sindroma toksičnog šoka jest otrov koji proizvodi bakterija Staphylococcus aureus. Ovaj mikroorganizam pripada skupini stafilokoknih bakterija koje često izazivaju kožne infekcije u opečenih osoba i bolničkih pacijenata oslabljenih operacijskim zahvatom. Ove bakterije nisu rijetke, zapravo se Staphylococcus aureus naravno i ne škodeći nalazi u rodnici.
Nije potpuno jasno zašto i kako Staphylococcus aureus uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Zna se da su za njegov nastanak potrebna dva uvjeta. Prvo, bakterije trebaju okoliš u kojem mogu brzo rasti i oslobađati otrove. Zatim otrovi moraju pronaći put ulaska u krvotok, gdje izazivaju teške, po život opasne simptome.
Prema jednoj teoriji tampon zasićen krvlju služi kao podloga koja pogoduje brzom rastu bakterija. Čini se daje važan sastav tampona: kao da poliesterska pjena osigurava bolju podlogu za rast nego pamučna vlakna ili vlakna od umjetne svile.

U slučajevima sindroma toksičnog šoka povezanima s uporabom menstrualne spužvice, dijafragme i cervikalne kapice, ova su sredstva ili bila u rodnici vrlo dugo-više od 30 sati – ili su se u slučaju spužve, komadići spužve zadržali u rodnici. (U oba slučaja postoji pogodan okoliš za rast bakterija.)
Način ulaska bakterijskih otrova u krvotok također može biti povezan s primjenom tampona. Prema istraživačima, uvođenje tampona u rodnicu može stvoriti mikroskopske napukline na njezinoj stijenci i oštetiti krvne žilice. Tampon velike moći upijanja – osobito ako se ostavi predugo ili ako se rabi kad je mjesečno krvarenje slabo – može osušiti rodnicu, a to olakšava stvaranje napuklina.
Istraživači koji ispituju uzroke sindroma toksičnog šoka isključili su određene čimbenike. Ženski raspršivači (dezodoranti) i sredstva za ispiranje rod¬nice, donje rublje i druga odjeća nemaju nikakvu ulogu, a bolest isto tako nije povezana s prijašnjim mjesečnicama oboljele žene, konzumacijom droga ili alkohola, pušenjem cigareta, plivanjem ili kupanjem te spolnom aktivnošću.

Liječenje

Sindrom toksičnog šoka mora se hitno liječiti u bolnici. Ako sumnjate da se radi o ovoj bolesti, odmah potražite liječničku pomoć. Ako ne možete naći liječnika, nazovite hitnu pomoć (telefonski broj 194) ili odmah potražite bolničku hitnu službu. Neka vas netko otprati, jer vrlo brzo možete previše oslabjeti da biste se sami vozili.

Prevencija

Primjena običnih tampona manje povećava opasnost od razvoja sindroma toksičnog šoka nego primjena tampona velike moći upijanja. Ipak, najkonzervativnija preventivna mjera bila bi primjena higijenskih uložaka. Opasnost možete smanjiti poduzimanjem sljedećih koraka.

Smanjite primjenu tampona. Možete preko dana izmjenjivati tampone i higijenske uloške, a noću rabiti uloške.
Primjenjujte tampone manje moći upijanja. Mijenjajte tampone svakih osam sati.
Ne zaboravite ukloniti posljednji tampon kad mjesečnica završi.
Ako rabite menstrualnu spužvu, dijafragmu ili cervikalnu kapicu, ne zaboravite ih maknuti kad je to potrebno. Nikako se nijedno od ovih sredstava ne smije ostaviti u rodnici dulje od 24 sata. Nakon svake primjene dijafragmu ili cervikalnu kapicu operite u toploj vodi sa sapunicom.

Konvencionalna medicina

Liječenje ove po život opasne bolesti mora se započeti vrlo hitno. Liječnik mora započeti davanjem antibiotika specifičnih za stafilokoknu infekciju,
kako bi se uništile bakterije i ograničilo daljnje oslobađanje toksina. Druge hitne mjere – neophodne za nadzor odgovora organizma na otrove i za održavanje životnih funkcija – obuhvaćaju transfuziju krvi i intravenski unos tekućina i elektrolita za uravnoteživanje krvnog tlaka. U nekim slučajevim potreban je aparat za disanje, koji privremeno diše umjesto vas. Za vrijeme akutne faze bolesti bolničko osoblje stalno prati životne znakove.

DRUGI UPRAVO ČITAJU