back to top

Dojenačke kolike

Grčevi u trbuhu novorođenčeta, odnosno dojenačke kolike, javljaju se kod većine beba i prolaze do trećeg mjeseca života. Novopečeni roditelji ih opisuju kao traumatično iskustvo jer mala beba neutješno plače, djeluje uznemireno i kao da se muči. Bebe nemaju još u potpunosti razvijen probavni sustav pa se mogu mučiti s nadutosti, vjetrovima ili stolicom. Ono što je važno napomenuti, dojenačke kolike su prolazne i nisu ozbiljan zdravstveni problem. Najčešće prođu do bebinog trećeg mjeseca.

Najbitnije ih je prepoznati kako bi znali da se radi upravo u kolikama i kako bi mogli ostati mirni. Postoji jedno nepisano pravilo, a to je da ako se grčevi javljaju tri sata dnevno, tri puta tjedno i tijekom tri tjedna onda se radi o dojenačkim kolikama. Vaša beba navečer može imati “epizodu” s neutješnim plakanjem. Ali ako se to događa povremeno, vjerojatno je samo umorna i samim time nervozna. Sigurni simptomi grčeva, osim plakanja i vrištanja, su nadutost trbuha i povlačenje koljena prema naprijed.

Sigurno se pitate kako pomoći bebi s grčevima? Osim puno maženja i tješenja, bliskosti s roditeljima, dojenje igra ključnu ulogu u smanjenju grčeva. Majčino mlijeko je bogato enzimima koji pomažu u razvoju bebinih crijeva, a i bebe puno lakše probavljaju mlijeko nego formulu. Danas na tržištu postoje mnoge kapi koje su namijenjene za male bebe, većina njih se može kupiti i bez recepta, ali najbolje bi bilo da se savjetujete ipak s patronažnom sestrom ili pedijatrom. Isto tako, poznat je i čaj od komorača koji djeluje na opuštanje bebinog trbuščića.

Univerzalno pravilo je da dojilje mogu jesti sve, ali pripazite, to znači da namirnice koje i inače izazivaju nadutost, izazvat će to i kod bebe. Ako posumnjate da vašoj bebi smeta neka namirnica, prestanite je konzumirati na nekoliko dana i pratite bebino ponašanje. Odnosno, prestaju li grčevi ili ne.

Kod bebe koje brzo jede, pripazite da podrigne nakon svakog obroka prije nego je spustite na leđa. Uspravan položaj je od presudne važnosti. Bebu obvezno podignite tako da su glavica i rukice iznad vašeg ramena.

Ne postoje univerzalne kapi ili neke kretnje koje pomažu svim bebama. Vjerojatno ćete trebati pristupiti metodom pokušaja i pogreške. Znači, isprobati različite proizvode i položaje kako biste otkrili što paše vašoj bebi.

Nekim bebama pomaže zamatanje u dekicu ili maramu, odnosno swaddling. One su onda na toplom i sigurnom. Možete stavljati tople obloge na trbuščić. Majke najčešće koriste termofor ili kupe posebne jastučiće koji se zagrijavaju. Ako imate pilates loptu, sjednite na nju s bebom i nježno se ljuljajte ili ako imate kolijevku pa možete bebu pomalo ljuljuškati. Bebe su navikle spavati u majčinom trbuhu, boraviti u vodi uz lagano ljuljanje. Ako primijetite da ništa ne djeluje obvezno se javite pedijatru.

Foto: Ipatov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU