back to top

Ekcem

Strogo gledano, ekcem je oblik dermatitisa koji se odlikuje kronično upaljenom kožom i svrbežom. Zahvaćeni predio u pravilu postaje suh, koža se Ijušti, a nekad se stvaraju i mjehuri. Kad se ekcem pojavi kod osoba svijetle puti, zahvaćeni predjeli u pravilu poprimaju smeđastosivu boju; kod tamnoputih osoba on obično mijenja prirodnu pigmentaciju, čineći zahvaćeni predio svjetlijim ili tamnijim. Ekcem se najčešće pojavljuje na licu, ručnim zglobovima i koljenima, no nije ograničen na ta područja.

Ekcem – također poznat kao atopički dermatitis – pogađa u određenoj mjeri između 3 i 7 posto populacije, a kod više od 70 posto pacijenata on predstavlja nasljednu bolest. Najčešći je među malom djecom, od koje ga mnoga prerastu prije navršene druge godine. Ako ustraje, dijete će vjerojatno kronično bolovati od njega i može mu se razviti jasno izražena zadebljala, smeđastosiva koža u predjelima na kojima najčešće izbija. Ekcem se često povezuje s astmom, tako da djeca s tim poremećajem mogu biti u većoj opasnosti od kožnih tegoba. Budući da ekcem može djelomično biti i unutrašnja reakcija na neku vrstu vanjskog stresa, početno liječenje usredotočuje se na prepoznavanje i ublažavanje mogućeg uzroka.

Simptomi

  • djelići kronično suhe, zadebljale kože sa svrbežom, obično na ručnim zglobovima, licu i unutrašnjim pregibima koljena i lakata
  • lezije na koži, crveni djelići kože, Ijuštenje kože i – kod tamnoputih ljudi – promjene u boji kože; katkad mala ispupčenja ili mjehuri iz kojih pomalo curi tekućin

Obratite se liječniku

  • ako vam se pojavi neobjašnjiv osip, a u obitelji imate slučajeve ekcema ili astme. Morali biste zatražiti medicinsku dijagnozu ove pojave,
  • ako upala ne reagira u roku tjedan dana na liječenje pripravcima od katrana kamenog ugljena ili kremama na bazi steroida. Liječnik će možda predložiti agresivnije oblike liječenja,
  • ako vam se preko postojećih predjela ekcema stvori žućkasta krasta ili gnojem ispunjeni mjehurići. Ovo može ukazivati na stafilokoknu ili drugu bakterijsku infekciju koju bi valjalo liječiti antibiotikom.
  • ako ste tijekom razbuktavanja ekcema izloženi bilo kome tko ima virusno kožno oboljenje poput herpesa simplexa, genitalnih bradavica ili genitalnog herpesa. Ekcem vas dovodi u veću opasnost od zaraze virusnim poremećajem.
  • ako vam se pojave brojni mali mjehurići ispunjeni gnojem. Možda imate herpetički ekcem, rijetku no moguće tešku komplikaciju izazvanu virusom herpes simplex II.

Uzroci

Mnogi slučajevi ekcema povezani su s alergijama. Kod osjetljivih osoba izbijanje ekcema može biti posljedica uzimanja određenih vrsta hrane; kravljeg mlijeka, jaja, pšenice i oraha – kao i udisanja nadražujućih tvari nošenih zrakom poput grinja iz prašine ili peluda. Ekcem je također posljedica dodira s nadražujućim tvarima u običnim materijalima, poput vunenih i sintetičkih tkanina, lateks gume, nekih deterdženata, proizvoda na bazi klora, minerala nikla u pozlaćenim/posrebrenim naušnicama i drugom nakitu te kemikalija poput formaldehida, koji se nalazi u tkaninama koje nije potrebno glačati, laštilima, sagovima, pjenastoj izolaciji i iverici.

Kod osoba sklonih ekcemu, liječnici smatraju da izbijanje ekcema može biti izazvano promjenom u načinu na koji imunološki sustav osobe reagira na određene vrste fizički, kemijski ili emocionalno izazvanog stresa. Osim dodira s mogućim alergenima, svaki emocionalno nabijen događaj – od seljenja do novog posla – može pokrenuti rasplamsavanje ovog poremećaja.

Liječenje

Budući da je ekcem, općenito govoreći, bezazlen poremećaj i budući da se stvarni uzroci razlikuju od osobe do osobe, liječenje je prvenstveno usmjereno na ublažavanje simptoma. Kućno liječenje i sredstva koja se mogu nabaviti bez liječničkog recepta obično su dostatni. Kod kroničnog ekcema liječnik će se usredotočiti na prepoznavanje alergena, jačanje imunološkog sustava ili opuštanje pacijenta.

Prevencija

Budući da se ekcem često ponavlja u obiteljima, pacijenti možda imaju dobru predodžbu o tome jesu li možda njihova vlastita djeca ugrožena. No čak i ako je vaše dijete nasljedno predodređeno, možda ćete moći umanjiti izglede da postane kronični bolesnik. Jedno ispitivanje pokazuje da je u djece koju se prestane hraniti majčinim mlijekom prije dobi od četiri mjeseca gotovo tri puta veća vjerojatnost da će im se vraćati ekcem nego u djece koju se odbilo od prsa kasnije. Ako je moguće, djeca bi morala biti isključivo na majčinom mlijeku prva tri mjeseca života, a liječnici savjetuju nastavljanje dojenja najmanje šest mjeseci dok u dojenčetovu prehranu uvodite krutu hranu. Da biste izbjegli aktiviranje alergija na hranu koje bi mogle izazvati ekcem, nemojte djetetu davati jaja ili ribu dok dijete ne navrši barem godinu dana. Dojenčad bi također valjalo zaštititi od mogućih alergena poput duhanskog dima i dlaka kućnih ljubimaca te od nadražujućih tvari nošenih zrakom poput grinja i plijesni.

Akupresura

Akupresura nije namijenjena izlječenju ekcema, no vršenje dubinskog pritiska nekoliko puta tjedno na Jetra 3, na vrhu stopala, i Želudac 36, ispod koljena, može ublažiti napetost koja možda izaziva razdoblja upale. 

Aromaterapija

Eterična ulja lavande (Lavandula officinalis), majčine dušice (Thymus vulgaris), jasmina (Jasminum officinalis) i kamilice (Matricaria recutita) mogu biti učinkovita u smirivanju ekcema povezanog s alergijom. Stavite nekoliko kapi jednog od ovih ulja u zdjelu vruće vode da bi soba zamirisala.

Rad na tijelu

Među mnogim oblicima alternativnog liječenja koji ublažuju napetost, shiatsu i refleksologija su najraširenije tehnike rada na tijelu. Posavjetujte se sa stručnjakom u pogledu liječenja primjerenog vašem slučaju.

Kinesko ljekovito bilje

Ispitivanja daju naslutiti da određena tradicionalna mješavina čajeva od ljekovitog bilja može djelovati blagotvorno kod određenih pacijenata s ekcemom. Među te trave ubrajaju se Ledebouriella divaricata (korijen), korijen kineskog naprstka (Rehmannia glutinosa) i sladić (Glycyrrhiza uralensis), za koje se kaže da djeluju protuupalno te božur (Paeonia lactiflora), za koji se kaže da djeluje na imunološki sustav. No istraživači upozoravaju da se ne bi smjelo dugoročno upotrebljavati takve mješavine zbog moguće toksičnosti za jetru i zato što se kožno oboljenje može vratiti nakon što pacijenti prestanu piti čaj. Zbog širokog spektra kineskih biljnih proizvoda, provjereni stručnjak trebao bi pratiti vašu uporabu bilo kakvog dugoročnog liječenja.

Liječenje ljekovitim biljem

Dokazi daju naslutiti da ulje pupoljke (Oenothera biennis) može djelotvorno liječiti svrbež povezan s ekcemom. Neki stručnjaci smatraju ga jednako učinkovitim kao i kortikosteroide bez njihovih mogućih popratnih pojava. No osobe s bolešću jetre ili visokim kolesterolom morale bi rabiti ovaj oblik liječenja samo pod liječničkim nadzorom, a trudnice ga ne bi smjele uopće rabiti zbog njegova djelovanja na razinu estrogena i progesterona.
Korijen čička (Arctium lappa) i korijen maslačka (Taraxacum officinale) mogu također biti učinkoviti u liječenju nekih oblika ekcema. Uzmite do 1 – 2 žličicu tekućeg ekstrakta na dan. Isto tako možete kuhati čajeve od bilo kojega od ovih korijena: stavite 1 žlicu sušenog korijena u šalicu kipuće vode i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, procijedite i popijte do tri šalice na dan. Mast od kamilice (Matricaria recutita) umiruje suhu, perutavu kožu i pomaže suzbiti upalu i svrbež. Ne uzimajte nijednu od ovih trava duže od mjesec dana bez nadzora medicinskog stručnjaka za ljekovito bilje ili drugog osposobljenog stručnjaka.

Homeopatija

Homeopatski lijek za umirivanje upaljene kože koji pacijenti mogu bez straha upotrebljavati kod kuće je mast površinske primjene Calendula. No ne pokušavajte liječiti ekcem drugim homeopatskim lijekovima ne posavjetovavši se prethodno s pouzdanim homeopatom. Budući daje ekcem kroničan, organski problem, homeopat će obaviti cjelovit pregled i ispitati sve vaše simptome – uključujući obilježja spavanja, neodoljivu potrebu za hranom, tjelesnu temperaturu, raspoloženja i obiteljsku povijest bolesti – prije nego što se odlučite što ćete poduzeti. Tijekom homeopatskog liječenja ekcem se zapravo može pogoršati prije nego li se poboljša, pa je važan stručni nadzor.

Psihomatsko liječenje

Uz sve moguće uzroke ekcema, mnogi pacijenti previde ključni element emocionalnog ili fizičkog stresa. Švedskim ispitivanjem odraslih pacijenata s ekcemom ustanovljeno je da se onima koji su se služili tehnikama opuštanja uz redovitu uporabu preparata površinske primjene stanje poboljšalo mnogo brže nego onima koji su primali samo lijek površinske primjene.

Prehrana

Budući da mnogi pacijenti s ekcemom imaju tegoba s alergijama, morali bi obratiti osobitu pažnju prehrani. Osim izbjegavanja tradicionalno osumnjičenih vrsta hrane – kravljeg mlijeka, jaja, pšeničnog brašna i oraha – pacijenti bi se morali čuvati prevelike količine crvenog mesa zato što masti životinjskog podrijetla sadrže masne kiseline koje pospješuju upalnu reakciju organizma.
Ulja iz skuše, sleđa i lososa bogata su eikosapen- taenoičkom kiselinom (EPA), za koju se pokazalo da smanjuje upalu i svrbež kože. Budući da biste morali jesti čak kilogram svježe ribe na dan da biste dobili nužnu količinu EPA kiseline, zgodnije je uzeti 1 žlicu ulja iz bakalarove jetre ili četiri 1000-miligramske kapsule ribljeg ulja na dan.

Pacijenti mogu imati koristi od dodatnih 50 mg cinka na dan; mnogi pacijenti s ekcemom pate od nedostatka cinka, a cink pomaže organizmu da metabolizira masne kiseline. Liječnik će vam možda preporučiti da uzimate vitamin A, koji se također nalazi u ulju od bakalarove jetre, što je bitno za zacjeljenje i obnovu kože. Možete uzimati doze do 25 000 MJ na dan. Da biste izbjegli opasnost od predoziranja, osobito vitaminima topivim u masti, zamolite liječnika da prati vaš napredak.

Konvencionalna medicina

Da bi se ublažio svrbež, većina liječnika će za početak pacijentima preporučiti takve osnovne oblike liječenja kao što je topla kupka radi uklanjanja krasta sa kože, nakon čega treba uslijediti nanošenje vazelina ili biljne masti za kuhanje koji pomažu koži da očuva prirodnu vlagu. Pripravci od katrana kamenog ugljena površinske primjene također djeluju, no prljaju i neugodna su mirisa; ne bi ih trebale rabiti trudnice, a dugotrajna uporaba može povećati rizik dobivanja raka kože.

Ako simptomi ustraju, liječnik će možda preporučiti primjenu hidrokortizonske kreme na bazi steroida koju možete nabaviti bez liječničkog recepta. Doksepinska krema također može biti učinkovita u ublažavanju svrbeža povezanog s ekcemom. Nanesite mast u tankom premazu četiri puta na dan tijekom najviše osam dana. Većina pacijenata ne navodi nikakve popratne pojave, no u nekim slučajevima krema može izazvati osjet pečenja.

Ako je ekcem povezan s alergijom, može pomoći uzimanje oralnih antihistaminika. U težim slučajevima, liječnik može propisati kortikosteroidni lijek; steroide bi uvijek trebalo uzimati oprezno i nikada bez medicinskog nadzora.
Za krajnje slučajeve ekcema, osobito kod djece, mokri omotač za tijelo može biti djelotvoran u vraćanju vlage koži. Pacijent spava u mokroj pidžami prekrivenoj suhom odjećom ili nepropusnim najlonskim »šuškavcem«; neki liječnici predlažu prekrivanje lica mokrom gazom omotanom rastezljivim zavojem te prekrivanje ruku i stopala mokrim, a zatim suhim čarapama odrezanih prstiju. Pacijentovu sobu treba održavati toplom.

Alternativni načini liječenja

Na raspolaganju su vam alternativni načini liječenja koji su usmjereni na simptome ekcema kao i na neke prikrivene uzroke. No pacijenti bi morali biti svjesni da neki oblici liječenja ljekovitim biljem mogu izazvati alergijske reakcije i da neke kineske trave mogu biti otrovne za jetru i imunološki sustav. Dugoročno liječenje travama moralo bi se poduzimati samo uz potpuno razumijevanje svih mogućih učinaka i pod vodstvom stručnjaka. Budite krajnje oprezni kad ljekovito bilje dajete djeci, trudnicama i starijim osobama.

Liječenje kod kuće

Da biste ublažili svrbež i pomogli koži da zadrži vlagu kod blagih oblika ekcema, iskušajte toplu kupku, nakon čega nanesite mast površinske primjene. Upotrebljavajte jednostavne, nemedicinske ljekovite masti poput vazelina ili biljne masti za kuhanje, ili pak masti načinjene sa cinkovim oksidom, kamilicom ili nevenom – i bez aditiva, konzervansa, ulja ili parfema.
Opustite se. Da biste ublažili stres i poboljšali protok krvi, žustro prošećite ili redovito vježbajte. Kod kuće si napravite toplu kupku s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.
Umirite kožu i povećajte joj vlažnost spavajući preko noći u mokroj pidžami, prekrivenoj nepropusnim najlonskim šuškavcem. Svakako održavajte sobu toplom.
Jedite malo ili nimalo crvenog mesa. Klonite se hrane koja sadrži puno alergena, poput kravljeg mlijeka, pšenice i jaja. Uzimajte svakodnevno dodatne količine ribljeg ulja, vitamina A i cinka.
Ako vam dojenče ima ekcem, spriječite da se češe stavljajući mu rukavice na ruke kad odlazi na spavanje. Da biste izbjegli mogućnost da se izvučeni ili nezategnuti konci omotaju djetetu oko ručnog zgloba ili prstiju i prekinu protok krvi, uvijek izvrnite rukavice naopako tako da unutrašnja strana ostane vani.

Dijagnostički postupci

Da bi se odredilo je li alergija stvarni uzrok upale, tražite od liječnika da vas uputi na radioalergosorbentni test (RAST).

DRUGI UPRAVO ČITAJU