back to top

Oticanje nogu – uzrok i liječenje

Tijekom ljetnih mjeseci češće dolazi do oticanja nogu zbog proširenja vena koje omogućuju tekućini da dospije u okolna tkiva.

Oticanje nogu javlja se u stopalima, zglobovima, bedrima i listovima. Otekline najčešće nastaju zbog predugog stajanja ili sjedenja, lakših ozljeda ili zbog zadržavanja tekućine u zglobovima.

Tijekom ljetnih mjeseci češće dolazi do oticanja nogu zbog proširenja vena koje omogućuju tekućini da dospije u okolna tkiva.

Iako su ovi razlozi oticanja relativno bezopasni, ponekad otekline na nogama mogu ukazivati na ozbiljnije poremećaje kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Uzroci oticanja nogu

Nakupljanje tekućine

Najčešći uzrok oticanja nogu je zadržavanje tekućine u tkivu što je poznato kao periferni edem. Krvožilni sustav, limfni sustav i bubrezi reguliraju tekućinu unutar tijela, no ako dođe do problema u nekom od tih sustava, tekućina se počne nakupljati u okolnom tkivu.

Prilikom dugotrajnog stajanja ili sjedenja javlja se oticanje nogu radi gravitacije jer krvne žile otežano pumpaju krv natrag u srce što rezultira time da gravitacija povlači tekućinu prema zglobovima.

Čimbenici za nakupljanje tekućine su: dugotrajno sjedenje i stajanje, akutno zatajenje bubrega, bolest srčanog tkiva, otkazivanje srca,  začepljenje limfnog sustava, kronično zatajenje bubrega, hormonska terapija, krvni ugrušak (najčešće u nozi), kronična venska insuficijencija, oštećenje malih krvnih žila u bubrezima, trudnoća, uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (ibuprofen, advil, motrin i drugi), uzimanje drugih lijekova na recept (neki lijekovi za depresiju, dijabetes i visok krvni tlak).

Oticanje nogu – uzrok i liječenje

Upale u tijelu

Reakcija imunološkog sustava zbog koje dolazi do upale u tijelu, također je uzrok oticanja nogu. U ovom slučaju, može se raditi o sasvim normalnoj reakciji na bolest ili ozljedu, no razlog može biti i upalni poremećaj. Otekline koje su nastale zbog upale u tijelu u većini slučajeva su bolne.

Faktori koji dovode do upale tkiva u nogama:

 • prijelom gležnja
 • infekcije ili rane
 • ruptura Ahilove tetive
 • uganuće gležnja
 • lom noge
 • lom prednjeg križnog ligamenta koljena (ACL ozljede)
 • bursitis koljena
 • Bakerova cista
 • osteoartritis
 • giht
 • reumatoidni artritis
oticanje nogu
Oticanje nogu – uzrok i liječenje

Bolesti povezane oticanjem nogu

Problemi s bubrezima

Bubrezi reguliraju tekućinu u tijelu i filtriraju otpad iz krvi. Ako dođe do nepravilnog rada bubrega (zbog visokog krvnog tlaka ili dijabetesa) u krvi ostaje previše soli.

Sol uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu te zbog toga cijelo tijelo bubri. Tekućina zbog gravitacije odlazi prema donjem dijelu tijela što rezultira oticanjem nogu.

Problemi sa srcem

Oticanje nogu zbog srčanih problema javlja se ako krv ne teče u pravom smjeru (prema srcu) nego se nakuplja u nogama. Ako primijetite da vam je neugodno ležati na leđima, nedostatak zraka i ubrzano lupanje srca, nužno je javiti se liječniku.

Problemi s jetrom

Usred bolesti kao što su hepatitis ili neka druga bolest jetre, jetra se konstantno mora popravljati što rezultira njenim usporenim radom u svojim funkcijama kao što su detoksikacija i pretvaranje otrovnih tvari u neotrovne. Zbog toga se u tijelu nakuplja višak vode koje može uzrokovati i oticanje cijelog tijela.

Liječenje oticanja nogu

Svaku oteklinu potrebno je pregledati kod liječnika radi uspostave dijagnoze kako bi se što prije krenulo s liječenjem.

No, ako otežano dišete, imate vrtoglavicu i bol u prsima, zbunjeni ste, osjećate utrnulost ili trnce u nogama i bol u preponama ili donjem dijelu trbuha uz oteklinu, obratite se hitnoj pomoći.

Također, ako ste trudnica ili znate da je tjelesna ozljeda uzrok otekline zatražite hitnu pomoć.

oticanje nogu
Oticanje nogu – uzrok i liječenje

Kako spriječiti oticanje nogu

Pripazite na tjelesnu težinu jer prevelika težina vrši pritisak na zglobove. Preporučuju se aerobne vježbe kao što su hodanje i trčanje barem 30 minuta dnevno da se potakne cirkulacija. Pijte zeleni čaj i čaj maslačka jer su prirodni diuretici i spriječit će nakupljanje viška vode u tijelu.

Prehrana je također važna. Povećajte unos proteina (oslobađaju višak vode iz tijela), povrća (kupus, zelena salata, krastavci) i općenito namirnica koje sadrže vitamine i minerale.

Preporučuje se izbjegavanje unošenja velikih količina soli jer ona pridonosi zadržavanju tekućine u tijelu. Izbjegavajte dugotrajno stajanje ili sjedenje. Ako ste primorani stajati ili sjediti duže vrijeme, uzmite češće pauze i krećite se. Na otečena mjesta možete staviti hladne obloge kako bi oteklina “splasnula”.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU