back to top

Naranča – prirodni vitamin C

Naranče sadrže čak 86 posto vode, zbog čega vrlo brzo zasite organizam. Ako imate tu privilegiju da možete jesti domaće naranče, onda ih možete jesti i s korom ako ona nije špricana. Nastojte da svakodnevno pojedete bar jednu naranču kako biste svome organizmu ujedno dali i veliku količinu vode, ali i vitamina C.

Bogatstvo mineralima

Naranče su vrlo bogate mineralima, osobito kalijem, kalcijem i magnezijem. Osim toga, voće su koje slovi kao jedan od najvećih izvora vitamina C i to je jedan od glavnih razloga zašto bi ih baš sve dobne skupine trebale jesti, osobito u ovim mjesecima u godini.

Ljekovitost narančine kore

U unutrašnjem, bijelom dijelu narančine kore nalaze se jaki antioksidanti flavonoidi. Njihov je značaj višestruk, a pogotovo kod prevencije od moždanog udara.

Pomaže pušačima

Nikotin umanjuje vitamin C u organizmu. Stoga je za pušače iznimno bitno da što više jedu naranče. Osim pušačima, idealna su hrana za trudnice jer imaju dosta folne kiseline koja je neizostavni sastojak potreban za razvoj fetusa.

Narančin sok

Ako vam se ne sviđa okus naranče, smeta vam kiselina u njoj ili nešto slično, možete napraviti jako ukusan narančin sok. On je jednako jak izvor vitamina C, a čak 85 posto od ukupnog broja naranči prerađuje se u sok. Prirodni narančin sok, bez zaslađivača, koji ćete pripremiti i popiti ujutro dat će vašem organizmu potrebnu snagu i energiju da što lakše odradite sve obveze koje vas čekaju u danu.

Foto: Kazyavka/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU