Endometrioza

Kod prirodnog stanja stvari, tkivo kojim je obložena ženina maternica, poznato kao endometrij, nalazi se samo u maternici. No u žene koja boluje od endometrioze, mikroskopski komadići tkiva izađu iz maternice, ugnijezde se u druge organe i tkiva te tamo rastu. Ove lezije, ili mjesta neprirodnog rasta tkiva, obično se stvaraju unutar trbušne šupljine – često zahvaćajući druge dijelove reprodukcijskog sustava, poput jajnika ili mišićne stijenke materniceno u rijetkim slučajevima mogu djelovati i na druge organe, poput pluća.

Poput samog endometrija, tkivo koje se proširilo izvan maternice reagira na hormone estrogen i progesteron zadebljanjem i krvarenjem svaki mjesec. No budući da se tkivo zalutalo izvan maternice ukopa u drugo tkivo, krv koju stvara ne može izaći i na kraju počne nadraživati okolno tkivo, što izaziva stvaranje cisti, ožiljaka i priraslica. Tako se reprodukcijski organi mogu zajedno sljubiti da ih liječnik može pomicati kao jednu tvorbu.

Slučajevi endometrioze dijele se na minimalne blage, umjerene ili teške, ovisno o veličini lezija i dubini organa domaćina do koje dopiru. Simptom: se razlikuju i oko 10 posto pacijentica nema nikakve uočljive simptome. Druge pacijentice imaju neprirodno jake i bolne menstruacije te oštru, duboku bol u trbuhu tijekom snošaja. Endometrioza je razlog kojim se može objasniti 30 do 40 posto neplodnosti žena. U žena koje mogu začeti, simptomi se mogu smanjiti ili nestati tijekom trudnoće, no mogu se vratiti godinu ili dvije kasnije.
Najveća je vjerojatnost da će žene dobiti endometriozu u tridesetim i četrdesetim godinama; ona obično prestaje s menopauzom kada dolazi do naglašenog pada u proizvodnji estrogena.

Simptomi

 • oštra bol u trbuhu prije, tijekom ili odmah nakon mjesečnice
 • oštra bol u trbuhu tijekom snošaja
 • mjesečnice koje su neprirodno obilne, osobito ako stvaraju velike ugruške i traju duže od sedam dana
 • neplodnost

Obratite se liječniku

 • ako sumnjate da bolujete od endometrioze; ispravna dijagnoza presudna je za liječenje.

Uzroci

Istraživači ne znaju pouzdano kako endometrijsko tkivo dopire do drugih dijelova tijela. Jedna vjerojatna mogućnost uključuje poremećaj poznat kao retrogradna menstruacija. U prirodnim uvjetima tijekom menstruacije djelići oljuštene sluznice maternice izlaze iz maternice kroz vrat maternice i rodnicu. No kod retrogradne menstruacije djelići endometrija otječu u jajovode i mogu zatim otići u trbušnu šupjinu, dovodeći do endometrioze. Liječnici su ustanovili da do endometrioze češće dolazi u žena s tjelesnim simptomima koji povećavaju vjerojatnost retrogradne menstruacije, poput zapreka u radnici i vratu maternice.

Postoji spor oko toga može li tampon izazvati retrogradno istjecanje krvi. Čini se da dokazi govore da ne može, no neke žene koje imaju endometriozu izbjegavaju tampone, za svaku sigurnost.

U rijetkim slučajevima kada endometrioza zahvati pluća ili druga tkiva daleko od maternice, istraživači nagađaju da zalutali komadići endometrija putuju kroz krvotok ili limfni sustav iako nitko ne zna točno kako se to odvija.
Druga teorija kaže da endometrijsko tkivo izlazi van iz maternice prilično često, no razvije se u endonetriozu samo u žena koje imaju tegoba s imunojškim sustavom koje sprečavaju organizam da uništi zalutale komadiće tkiva.

Unatoč nesigurnosti u pogledu specifičnih mehanizama koji se kriju iza endometrioze, istraživači mogu ukazati na međuovisnosti. Činjenica da se ovo oboljenje ponavlja u obiteljima ukazuje na to da bi genetski utjecaji mogli imati značajnu ulogu. Ispitivanja su također pokazala da do endometrioze dolazi češće u žena koje imaju kraće menstruacijske cikluse nego što je to uobičajeno: u žena kojima je razmak između mjesečnica kraći od 25 dana ili im mjesečnica traje duže od 7 dana, dva puta je veća vjerojatnost razvoja endometrioze. Najnoviji dokazi također upućuju na izloženost dioksinu, industrijskoj kemikaliji, kao mogućem uzroku.

Čini se da nema izravnog odnosa između veličine lezija i jačine boli u zdjelici. Neke žene s malim lezijama navode onesposobljujuće bolove, dok neke druge s obimnim lezijama nemaju nikakve simptome. Bol vjerojatno potječe od ožiljaka i nadraženosti izazvane krvarenjem ili od endometrijskog tkiva koje prodire do živca ili raste na njemu.

Kako ova bolest izaziva neplodnost također je nejasno, no čini se da nije povezano s težinom slučaja; neplodne su mnoge žene s posve malim lezijama. Neki istraživači smatraju da djelići endometrija izvan maternice ometaju proces ovulacije. Oni također mogu ometati prolaz jajašca kroz jajovod smetajući cilijama, čija je zadaća pomicanje jajašca. Druga istraživanja sugeriraju da djelići endometrija izlučuju kemijske tvari koje stvaraju sredinu koja ne pogoduje oplodnji.

Liječenje

Endometrioza može reagirati na konvencionalne i alternativne oblike liječenja koji se kreću od hormonskih lijekova i operacije do biljnih lijekova. No poremećaj se može držati pod kontrolom, ali ne i izliječiti; simptomi se često vrate kad liječenje prestane. S menopauzom simptomi obično nestanu, no u žena koje uzimaju estrogen tijekom ili nakon menopauze, simptomi mogu potrajati.
Budući da se endometrioza često vraća i često dovodi do neplodnosti, možda biste željeli pridružiti se skupini za pružanje podrške osobama oboljelim od endometrioze kako bi vam pomogli da se suočite s neizvjesnostima koje nosi ovaj poremećaj. Neke bolnice mogu vas uputiti na skupinu za pružanje podrške.

Prevencija

Izbjegavajte izlaganje dioksinu, za koji posljednji dokazi govore da može imati značajnu ulogu u izazivanju nekih slučajeva endometrioze.
Ako upotrebljavate tampone, mijenjajte ih često, osobito kad je krvarenje jako, i razmislite o tome da izmjenjujete tampone s higijenskim ulošcima; ove mjere mogu pomoći pri sprečavanju zadržavanja menstruacijske krvi – što je jedna teorija o uzroku endometrioze.

Faktori rizika
Nekoliko čimbenika je u uzročno-posljedičnoj vezi s povećanom opasnošću od endometrioze. Buditen svjesni veće vjerojatnosti da ćete dobiti ovu bolest:

 • ako ste u bliskom srodstvu s osobom koja ima endometriozu, osobito ako se radi o majci ili sestri;
 • ako vam je menstruacijski ciklus dosljedno kratak – kraći od 25 dana;
 • ako dugo krvarite tijekom svake menstruacije – duže od tjedan dana;
 • ako imate obilne menstruacije;
 • ako upotrebljavate tampone i mijenjate ih rjeđe od svakih osam sati;
 • ako imate unutarmaternični uložak ili spiralu;
 • ako imate zdravstveni poremećaj koji vam začepljuje ili steže vrat maternice ili radnicu;
 • ako imate urođenu manu maternice, poput dvostruke maternice ili dvostrukog vrata maternice;
 • ako ste bili izloženi dioksinu.

Akupresura

Možda ćete moći ublažiti grčeve pritiskom na točku Slezena 6, smještenu s unutrašnje strane noge oko 5 cm iznad gležnja. Ne služite se ovom točkom ako ste trudni.

Liječenje ljekovitim biljem

Neke biljne mješavine mogu ublažiti bolove. Grozničnica (.Scutellaria lateriflora), cimifuga (Cimicifuga racemosa) i divlji jam (Dioscorea villosa) mogu djelovati na hormonske probleme koji su uzrok simptoma. Ljekoviti odoljen (Valeriana officinalis) može vam pomoći da se opustite, no ne uzimajte ga duže od mjesec dana ako vas tako ne uputi vaš liječnik. Biljke Senecio aureus i cimifuga djeluju blagotvorno na zdravlje organa zdjelice. Posavjetujte se sa stručnjakom glede specifičnih mješavina.

Prehrana

Organizam sadrži tvari nalik na hormone koje se zovu prostaglandini i koji, između ostaloga, igraju značajnu ulogu u stezanju mišića i tako pridonose menstruacijskim grčevima. Potrošnja hrane bogate orirodnim antiprostaglandinima – uključujući skušu, sardine, losos i tunj – može stoga pospješiti ublažavanje simptoma. Možete odabrati i uzimanje ovih Hranjivih tvari u obliku dodatnih količina ribljeg ulja i jlja iz bakalarove jetre.
Dnevni dodatak prehrani – multivitaminski-multimineralni pripravak koji sadrži vitamin skupine B 50 do 100 mg), vitamin E (400 do 600 MJ), kalcij 1000 mg) i magnezij (400 do 600 mg) može po- “noći uspostaviti ravnotežu razina estrogena i prostaglandina te ublažiti menstruacijske grčeve.

Konvencionalna medicina

Liječnik će obično obaviti pregled zdjelice da bi isključio druge moguće uzroke vaših simptoma. No dijagnoza se može postaviti samo pomoću laparoskopije – vizualnog pregleda tankim osvijetljenim instrumentom koji liječnik uvede u trbušnu šupljinu kroz malen rez. Ovaj zahvat obično se izvodi pod općom anestezijom; mnogi liječnici također izvode biopsiju da bi potvrdili dijagnozu.

Za žene koje mogu začeti i žele dijete, mnogi liječnici smatraju trudnoću dobrim načinom liječenja. Trudnoća ublažava simptome, vjerojatno zbog toga što privremeno prekida menstruacijske cikluse. U nekih žena endometrioza se više ne vraća nakon što rode. Druga mogućnost je da vam liječnik propiše da uzimate kontracepcijske pilule neprestano tijekom devet mjeseci ili duže, čime se stvara pseudotrudnoća koja zaustavlja menstruacijski ciklus i krvarenje endometrijskih lezija. Ovaj oblik liječenja je učinkovit, no ne djeluje tako dobro kao prava trudnoća; simptomi se često vrate.

Ako neprekinuta kura kontracepcijskih pilula ne donese olakšanje, liječnik vam može savjetovati liječenje androgenima – muškim hormonima. Lijekovi hormonskog učinka poput danazola i nafarelina djeluju zaustavljanjem menstruacijskog ciklusa, čime se sprečava krvarenje iz tkiva maternice. No danazol ima popratne pojave maskulinizacije koji možda nisu reverzibilni, poput pojačanog rasta dlaka i – rijetko – produbljivanja glasa i ne može se uzimati tijekom dugih vremenskih razdoblja. No kod svih takvih liječenja lijekovima, rijetko dolazi do potpunog izlječenja, budući da djelići endometrija izvan maternice ostaju pričvršćeni za organe i mogu ponovno početi krvariti svaki mjesec po završetku terapije.
Analgetici poput ibuprofena i naproksena mogu ublažiti neugodu grčeva, no neće utjecati na cikličke promjene dijelova endometrija izvan maternice, tako da su i oni opet usmjereni na simptome, ne djelujući na stvarni uzrok.

Ako je rast tkiva bujan i ne može se obuzdati, a liječenje lijekovima nedjelotvorno, liječnik će vam možda savjetovati operaciju. Ako se odstrani sve neprirodno tkivo, vaši simptomi bi morali nestati. No neki djelići tkiva mogu ostati i ponovno izrasti, a simptomi se mogu vratiti čak i nakon histerektomije. Vaš liječnik bi stoga mogao kombinirati operaciju sa stalnom terapijom lijekovima.

Alternativni načini liječenja

Većina alternativnih načina liječenja ima za cilj ublažavanje simptoma; no budući da oni obično ne djeluju izravno na lezije, često su manje učinkoviti od usporedivih konvencionalnih oblika liječenja.

Liječenje kod kuće

Osim uzimanja analgetika radi ublažavanja bolova, upotrijebite električni jastučić i primijenite vlažno zagrijavanje te pijte tople napitke da biste pospješili opuštanje mišića koji se grče. Umjereno vježbajte da biste povećali količinu endorfina, prirodnih tvari u organizmu za ublažavanje bolova.
Da biste ublažili napetost, pijte umirujuće biljne čajeve načinjene od trava kao što su hmelj (Humulus lupulus) i ljekoviti odoljen (Valeriana officinalis).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU