back to top

Glavobolja u potiljku

Osjećaj glavobolje je jako neugodna pojava, a uzroci su joj mnogi. To može biti promjena vremena, stres, udarac u glavu itd. Povremena glavobolja nije zabrinjavajuća, a može je se riješiti tabletom paracetamola. Glavobolja se dijeli na više vrsta, najgora od svih je migrena, koja osim što je najbolnija, često ima i popratne simptome kao što su povraćanje, mučnina, poremećaj vida.

Ukoliko osjećamo pak tupu bol i stalni pritisak u području vrata ili čela, radi se o tenzijskoj glavobolji.

Bol u potiljku zna biti jaka i neugodna, pa je laički povezujemo s boli u malom mozgu. Međutim, mali mozak ne može boljeti. U tom slučaju riječ je o boli koja proizlazi iz živaca. Najčešći je uzrok neprirodno držanje glave koje uzrokuje zamor mišića, a iz toga proizlazi bol. Ova bol zna biti jaka, dugotrajna i jako neugodna, no dobra vijest je da nije opasna u smislu ugrožavanja života.

Kako umanjiti glavobolju u potiljku?

Postoji nekoliko prirodnih načina na koji možemo smanjiti glavobolju u potiljku, a uz malo sreće i u potpunosti suzbiti. S obzirom da se radi o pritisku živaca, dobro je staviti oblog na mišiće potiljka. Iznenađujuće zvuči, ali jaka kava može suzbiti glavobolju jer kofein smanjuje širenje krvnih žila. No , ovo pomaže samo onima koji inače ne piju puno kave.

Eterična ulja lavande ublažuju glavobolju i snizuju tlak. Potrebno je leći,opustiti se i utrljavati ulje u bolno mjesto. Isto djelovanje ima i ulje paprene metvice.

Otopina koja se sastoji od 1/2 žličice đumbira pomiješanog s vodom ima protuupalna svojstva pa ublažava i glavobolju. Đumbir je osobito dobar i kod migrene jer suzbija mučnine koje je prate.

Da se glavobolja ne bi dalje širila, pomaže čaj od ružmarina. Žličicu suhog lišća ružmarina namačemo u uzavreloj vodi desetak minuta, procijedimo i popijemo.

  Jutarnja mučnina bez trudnoće

Kod manjih glavobolja, čaša vode može biti učinkovita, jer i u slučaju dehidracije može doći do glavobolje.

Ako za savjet pitamo svoju baku, vjerojatno će nam dati crni čaj s dodatkom klinčića jer je to stari recept za glavobolju.

Kao i za sve zdravstvene simptome, kako bi prevenirali glavobolju, potrebno je baviti se nekim oblikom aerobne tjelovježbe kako bi napunili glavu čistim zrakom i riješili se stresa koji nam donosi užurbana svakodnevnica.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU