Tenzijska glavobolja

Većinu ljudi ponekad muči glavobolja. Većinom je rješavamo tabletom protiv bolova ili pokušavamo izdržati dok bol sama ne prođe. Najgora bol povezuje se s migrenom, no samo 6% glavobolja je takvog tipa.

Najčešći tip glavobolje je tenzijska glavobolja. Ovakav tip glavobolje javio se bar jednom kod svakoga od nas. Može biti epizodička ili kronična što ovisi o učestalosti. Ukoliko se pojavlja manje od 15 dana mjesečna, radi se o epizodičkoj, a ako se radi o galvobolji koja je prisutna više od 15 dana mjesečno tijekom 6 mjeseci, onda je to kronična glavobolja.

Simptomi tenzijske glavobolje su bol i pritisak na cijeloj glavi ili većem dijelu glave. Uz glavu možemo osjećati bol u vratu i gornjem dijelu leđa. Često se javlja i osjećaj ošamućenosti te omaglica.

Većina je glavobolja posljedica napetosti mišića. Česti uzroci tenzijskih glavobolja su i stres, nadostatak sna, nepravilno držanje i naprezanje očiju. Najčešće glavobolje traju oko 4 sati, a ako nam je bol neizdrživa rješavamo je aspirinom ili nekim drugim lijekom protiv bolova.

No, postoje i prirodni dodaci prehrani koji mogu pomoći pri sprječavanju tegoba. Tako, ako dugoročno uzimamo magnezij i kalcij, koji smanjuju napetost mišića, manja je vjerojatnost da će se pojaviti tenzijska glavobolja.

Majčinski vratič, poznat i pod nazivom rumencvijet dokazano smanjuje intenzitet i učestalost svih glavobolja, čak i migrena, no moramo ga uzimati par mjeseci prije nego bi došli do rezultata. Svoju djelotvornost može zahvaliti tome što sadrži oblik aminokiseline triptofana, koji je sastavni dio serotonina, koji sprječava tegobe glavobolje jednako kao i lijekovi. Pri početku uzimanja majčinskog vratiča mogu su manje nuspojave u obliku mučnine, no one traju samo par dana.

Do glavobolje dolazi i ako mozak ostane dehidriran ili bez kisika, tako mu treba osigurati opskrbu kisikom što ćemo postići dubokim disanjem, te vodom, koje treba piti barem 8 čaša dnevno. Što se tiče stresa kao čestog uzroka glavobolje, redovito vježbanje, a i čaj od kamilice, pomoći će nam da se opustimo.

Ovim vrstama preventive možemo spriječiti nastanak tenzijskih glavobolja u nekim slučajevima, stoga ako smo joj podložni, uz ove male dodatke prehrani ćemo je se napokon riješiti ili je bar prorijediti.

Foto: S_L/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU