back to top

Klamidija

Klamidija je najčešća bakterijska spolno prenosiva bolest u svijetu. Epidemiolozi smatraju da je dva puta češća od gonoreje, šest puta češća genitalnog herpesa i trideset puta češća od sifilisa. Dobra vijest je da se klamidija može lako izliječiti antibioticima. Loša vijest je da 80 posto žena koje se zaraze ovom bolešću ne znaju da su zaražene dok im se ne jave ozbiljne komplikacije poput upale – zdjelice, čija posljedica može biti neplodnost. Kod muškaraca s klamidijom može se također razviti epdidimitis, upala epididimisa (pasjemenika) – kanala u mošnji, koja može izazvati neplodnost.
Ako ste spolno aktivna žena koja nije u monogamnoj vezi, dogovorite se s liječnikom da vas testira na klamidiju jednom godišnje, u sklopu vašeg sistematskog pregleda. Ovo je osobito važno ako ste trudni ili planirate imati dijete. Utvrđena je veza između klamidije i izvanmaterničnih trudnoća kao i preranog porođaja. Svake godine u SAD-u 180000 djece koju rode zaražene majke pate od konjunktivitisa – upale očne spojnice – ili upale pluća.

Simptomi

Kod muškaraca:

  • bjelkastožut iscjedak iz spolnog uda
  • čest poriv za mokrenjem ili osjećaj pečenja tijekom mokrenja
  • crvenilo na vršku spolnog uda

Kod žena:

  • bez simptoma, ili blaga neugoda koju možete pogrešno protumačiti i kao vaginitis ili menstruacijske grčeve

Obratite se liječniku

  • ako vam se javi bilo koji od gore navedenih simptoma; klamidija zahtijeva trenutačno medicinsko liječenje da bi se izbjegle ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do neplodnosti i kod muškaraca i kod žena.
  • ako ste žena i imate visoku temperaturu i druge simptome gripe, poput groznice, bolova u leđima, gubitka težine i proljeva, zajedno s jakim bolovima u predjelu zdjelice, krvarenjem nakon snošaja, jakom mučninom ili bolovima u leđima koji se ponavljaju; možda ste dobili upalu zdjelice, ozbiljnu komplikaciju klamidije koja za posljedicu može imati neplodnost.

Uzroci

Uzročnik klamidije je Chlamydia trachomads, mikroskopski organizam koji ima i osobine virusa i oso: ne bakterije. Bolest se širi vaginalnim ili analnim spolnim odnosima, a ako dotaknete oči zaraženom rukom možete dobiti i konjunktivitis.

Liječenje

U nekompliciranim slučajevima klamidije stopa izlječenja je 95 posto. No budući da većina žena ne zna da je ima dok ne izazove ozbiljne komplikacije poput upalne bolesti zdjelice, spolno aktivne žene trebale bi se testirati na klamidiju jednom godišnje.

Prevencija

Upotrebljavajte prezervativ da biste spriječili prenošenje klamidije. Žene čiji partneri imaju simptome klamidije također bi se morale testirati.    

Akupresura

Liječnici kineske medicine vjeruju da su spolno prenosive bolesti posljedica gomilanja otrovnih tvari. Oni mogu savjetovati manipulaciju chi ili protoka energije, jetrenog meridijana masažom akupresur- nih točaka Jetra 3, na vrhu stopala između palca i drugog prsta, i Jetra 8, s unutrašnje strane noge iznad koljena. Možda ćete željeti iskušati i masažu točke Bubreg 3, s unutrašnje strane noge između kosti gležnja i Ahilove tetive.

Kinesko ljekovito bilje

Liječnik kineske medicine propisat će lijek koji jedinstveno odgovara vašim simptomima i kemiji organizma. Uobičajen recept može uključivati 10 do 20 vrsta ljekovitog bilja, poput korijena kineskog naprstka (Rehmanrtia glutinosa) i kinesku anđeliku (Angelica sinensis).

Liječenje ljekovitim biljem

Palmeta (Serenoa repens), koja sadrži berberin i jača imunološki sustav, koristan je u liječenju genitalnih infekcija, osobito kod muškaraca. Možete ga uzimati u obliku čaja ili kapsula.

Prehrana

Kod bilo koje zarazne genitalne bolesti, korisno je pročistiti sustav organizma i ojačati njegovu sposobnost da suzbija infekcije. Osim uzimanja antibiotika koje vam je propisao liječnik, mogli biste razmisliti o gladovanju tijekom jednog do tri dana. Svakako se posavjetujte s liječnikom prije nego što započnete s gladovanjem.
U sokove koji mogu pomoći da oslobodite orga¬nizam otrovnih tvari poticanjem istjecanja mokraće ubrajaju se sok od nara i brusnica te sok od celera, peršina i krastavca. Da biste povećali otpornost organizma na infekcije izazvane Chlamydijom, svoju prehranu upotpunite dodatnim količinama vitamina E (200 MJ) i cinka (15 mg).
Da biste pospješili obnavljanje crijevne flore nakon uzimanja antibiotika, nastojte jesti jogurt sa živim kulturama Lactobacillusa acidophilusa ili uzimajte 1/2 žličice Lactobacillusa acidophilusa u prahu, 1 žličicu Bifidobacteriuma u prahu i 1/2 žličice Lactobacillusa bulgaricusa u čaši vode, tri puta na dan. Ovi preparati se također mogu nabaviti u kapsulama i tabletama u prodavaonicama zdrave hrane.

Konvencionalna medicina

Ako vam je dijagnosticirana klamidija, liječnik će vam propisati antibiotike poput tetraciklina, doksiciklina, eritromicina, ili sulfatne lijekove poput su- fametoksazola. Ako imate upalu zdjelice, trebat će vam jače doze derivata doksiciklina, cefoksitina ili penicilina.

Alternativni načini liječenja

Nikada ne pokušavajte sami liječiti klamidiju. Morate uzimati antibiotike koje vam liječnik propiše. No nekoliko alternativnih lijekova može pospješiti smirivanje simptoma i oporavak.

Dijagnostički postupci

Ako sumnjate da imate klamidiju, liječnik će možda testirati cervikalnu tekućinu ili iscjedak spolnoga uda pomoću posebnog hranilišta, mikroskopski pregledavajući tekućine pomoću tvar od koje bakterije svijetle. Možda će vas uputiti i na vađenje krvi da bi provjerio protutijela za ovu bolest.

DRUGI UPRAVO ČITAJU