back to top

Kortikosteroidi

S današnjim vremenom, kada je tehnologija na sve zavidnijoj razini, razvoj nekih djelatnosti kao što je farmacija se odvija nekontrolirano brzo. U kontroliranim razvijaju se razni lijekovi, na bazi hormona koji djeluju jako brzo i efikasno. No, takva brzina djelovanja može izazivati i strah, jer sve što je umjetno, često ima i drugu stranu medalje.

Jedan od takvih lijekova su kortikosteroidi, koristi ga se za sve više tegoba, daje se u obliku injekcije, a postoji i u obliku kreme, losiona.

Što su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi su lijekovi srodni hormonu nadbubrežne žlijezde. Djeluju protuupalno. Trenutno postoji dvadesetak vrsta kortikosteroida, a najčešće se koristi vrsta prednizon. Kortikosteroidi se koriste kod raznih upalnih stanja kada su posebno pogodni jer djeluju puno brže nego bilo koji drugi lijek.

Osim toga, jako bitnu primjenu imaju kod liječenja artritisa, te raznih bolova u zglobovima. U tom slučaju se injiciraju u akutno upaljen zglob. Važno je znati da se kortikosteroidi u obliku injekcije nikada ne smiju davati više od 2 do 3 puta
godišnje jer u tom slučaju djeluju suprotno, što bi značilo da mogu ubrzati razvoj bolesti zgloba.

U obliku krema i losiona kortikosteroidi se koriste za liječenje kožnih bolesti. U tom slučaju kortikosteroidi brzo djeluju jer sprječavaju simptome, ne djeluju na uzrok bolesti. I u tom slučaju treba se postupiti oprezno s doziranjem
kortikosteroida te ih ne koristiti više od 3 dana jer inače može doći do stanjenja sloja kože ili crvenila, te gljivičnih i virusnih upala, na mjesto gdje se stavlja krema s kortikosteroidima. Ako ih koristimo više od 3 dana, svakako to sve treba bit uz dopuštenje dermatologa.

Ukoliko se kortikosteroidi uzimaju oralno, mogu se koristiti mjesec do dva.

Često se mogu pojaviti nuspojave kod previše korištenja kortikosteroida, i to sljedeće:

  Opasnosti gladovanja

– gubitak kalcija iz kostiju, što uzrokuje osteoporozu ili lomljenje kostiju zbog manje gustoće i mase kostiju

– zadržavanje vode u organizumu, što dovodi do debljanja

– osjetljivost na infekcije; smanjuju obrambeno djelovanje organizma prema vanjskim infekcijama koje vrebaju, pa se zna dogoditi da se kod osoba koje uzimaju kortikosteroide i manje infekcije zakompliciraju.

Dobro je s nuspojavama kod kortikosteroida, što nestaju odmah nakon prestanka uzimanja.

Foto: sarah2/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU