Analna fisura

Fisura počinje odmah s unutrašnje strane analnog otvora te se proteže 0,5 do 2 cm duž analne stijenke.

Analna fisura, također zvana analni čir ili čir na čmaru, plitka je raspuklina na sluznici anusa ili čmara (najnižeg predjela crijeva, koji se otvara pre­ma van).

Analna fisura može biti mučno bolna. Istiskivanje stolice je nadražuje te mišići analnog sfinktera na analnom otvoru mogu reagirati tako da se počnu grčiti. Ovi kombinirani učinci uzrokuju iznimnu bol, koja se još pogoršava ako su stolice tvrde ili vode­naste.

Unatoč boli, fisura nije opasna i vjerojatno će proći uz jednostavno liječenje. No nemojte je zane­mariti: ako fisura postane kronična, može se stvoriti ožiljkasto tkivo koje će smetati pri pražnjenju cri­jeva, a možda će vam trebati i operacija kako biste riješili problem.

analna fisura
Analna fisura

Simptomi analne fisure

  • kapi jarkocrvene krvi pri pražnjenju crijeva, na toaletnom papiru ili odjeći; krvarenje je povremeno obilnije
  • bolovi poput razdiranja ili pečenja u predjelu čmara tijekom obavljanja nužde; tupa bol može potrajati i nekoliko sati
  • komadić kože na kraju fisure (hemoroid) koji može izvirivati iz čmara
  • tvrda ili neredovita stolica, obično uslijed namjernog zadržavanja bolne stolice.

Obratite se liječniku

  • ako primijetite bilo kakvo analno krvarenje. Možda imate ozbiljan poremećaj, poput raka debelog crijeva, Meckelovog divertikula ili ciroze. Krvarenje iz čmara ne bi nikada trebalo zanemariti.
  • ako je liječnik potvrdio da imate analnu fisuru, a i nakon mjesec dana liječenja fisura nije zacijeljela. Možda postoji drugi razlog za nastanak fisure ili za slabo zacjeljivanje, poput raka debelog crijeva.

Uzroci analne fisure

Često nije jasno zašto je došlo do raspukline na čmaru. Stražnje fisure, uz stražnju analnu stijenku, vjerojatno su posljedica naprezanja kod zatvora; kod pražnjenja velikih, tvrdih stolica, analna sluznica se previše rasteže i puca.

Prednje fisure, uzduž prednje stijenke, obično se povezuju s naslagama ožiljkastog tkiva od prijašnje operacije ili s iznimnim pritiskom koji analni predio podnosi tijekom porođaja.

Analne fisure također mogu biti popratni učinak nekog drugog oboljenja, poput proktitisa (upala zadnjeg crijeva), Crohnove bolesti ili raka debelog crijeva.

analna fisura
Analna fisura

Liječenje

Česta i pravilna analna higijena kako bi se izbjegla infekcija i održavanje stolice mekšom kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo bolove i grčenje, pri­donijet će da fisura zacijeli sama od sebe.

No analne fisure se često javljaju ponovno. Kirurški zahvat je jedini poznati način liječenja koji može prekinuti taj ciklus, pa je i najbolji u slučaju ustrajnih fisura.

Prevencija

Sprečavanje uključuje izbjegavanje zatvora i proljeva putem prehrane i tjelovježbe. Između ostalih koris­nih učinaka, zdrava prehrana i redovito vježbanje potiču dobro zdravlje i rad crijeva te pružaju zaštitu od analnih fisura.

Liječenje ljekovitim biljem

Čaj od maslačka (Taraxacum officinale) koji se uzima tri puta na dan može pomoći da stolica omekša. Izmiješajte 2 ili 3 žličice maslačkovog korijena s 1 ša­licom vode i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

Homeopatija

Može vam pomoći ako bilo što među dolje nave­denim jačine 12c uzimate četiri puta na dan, najduže sedam dana. Ako jedan lijek ne djeluje, iskušajte drugi.

Aesculus može pospješiti smirivanje analnih bolova i pečenja praćenih bolovima u križima i velikim, suhim, tvrdim stolicama.
Iskušajte Craphites za bolnu stolicu s grudicama i sluzi.
Za oštru bol koju za zatvora osjećate tijekom i nakon stolice kao da razdire anus, upotrijebite dušičnu kiselinu.
Kad je bol od analne fisure oštra i peče kao da u čmaru imate staklo, upotrijebite Ratanhiu.

Konvencionalna medicina

Anestetičke kreme koje se nanose izravno na fisuru su prva crta obrane, zajedno s toplim sjedećim kup­kama i promjenama u prehrani kako bi se izbjeglo zatvor. Ova je kombinacija obično uspješna ako se fisuru počne liječiti rano.

Ako fisura ne reagira na ove načine liječenja, a ipak nije strašno teškog obli­ka, liječnik će možda primijeniti lokalni anestetik te uvući prst u rukavici u anus kako bi proširio analni sfinkter. Time se smanjuje pritisak u unutrašnjosti analnog kanala i stvara sredina koja će prije dovesti do zacjeljivanja.

Ako je analna fisura iznimno bolna, otporna na ostale oblike liječenja ili dugotrajna, najbolje je rje­šenje operacija. Ona se sastoji od podjele donjeg analnog sfinktera kako se ne bi mogao stiskati i mo­guće izazivati fisure.

Kirurg isto tako može ukloniti fisuru i kožu odmah uz nju, uključujući hemoroid ukoliko postoji. Ovaj dvadesetominutni ambulantni postupak obavlja se pod lokalnom ili spinalnom ane­stezijom i vrlo je učinkovit.

Fisura obično zacjeljuje i malo je vjerojatno da će se opet pojaviti. Više od 90 posto onih koji se pod­vrgnu operaciji nemaju problema s ponovljenom fisurom ako poslije zadrže prehranu bogatu vlaknima. Nakon kirurškog zahvata za oporavak su potrebna tri do četiri dana, a možda ćete imati teškoća pri kon­troli vjetrova.

analna fisura
Analna fisura

Alternativni načini liječenja

Analnu fisuru često možete izliječiti reguliranjem stolice i svođenjem razine stre­sa i tjeskobe u vašem životu na najmanju moguću mjeru. Ako možete ustrajati u ovim promjenama u svom načinu života, vrlo je mala vjerojatnost da će se fisura ponoviti.

Liječenje kod kuće

Nanesite kremu koju možete nabaviti bez liječničkog recepta i koja sadrži 1 posto hidrokortizona ili vitamina A i D odmah s unutrašnje strane anusa. (Za tu svrhu mogu se nabaviti male gumene navlake za prst.)

Hidrokortizon može smanjiti otok i bolove, a vitaminska krema umi­ruje bolove i potiče zacjeljivanje. Supozitoriji se pomaknu predaleko u zadnje crijevo da bi mogli pomoći.

Nekoliko puta na dan sjedite u toploj sjedećoj kupki 20 minuta. Tako se opušta analni sfinkter te smanjuje grčenje i bolove vezane uz njega.
Vidi Hemoroidi radi dodatnih savjeta.

Dijagnostički postupci

Budući da svaki dodir ovog osjetljivog predjela može izazvati bol, liječnici nastoje činiti što je manje moguće kako bi dijagnosticirali analnu fisuru i isključili ozbiljne poremećaje poput raka debelog crijeva, sifilisa, tuberkuloze, Crohnove bolesti i AIDS-a.

Vizualni pregled – pogled izbliza na predio čmara – često je sve što je potrebno. Liječnik će vam možda uvući podmazani prst u rukavici kako bi opipao anus ili će možda uvući mali tanki instrument po imenu anoskop kako bi vidio jasnije i iz bližega (služeći se lokalnom anestezijom ako je potrebno).

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU