Krup

Krup, virusna infekcija larinksa ili grkljana, povezana sa znakovima infekcije dišnih puto\a poput curenja nosa ili kašlja, razmjerno je čest dječja bolest. Prvi je pokazatelj obično kašalj koji zvuči kao glasanje tuljana. Dijete vam možda ima teškoća s disanjem zato što mu je tkivo oko gr a upaljeno, čime se stišće dušnik, i zato što su bronh – jalni putovi začepljeni sluzi. Zvuk zraka koji se silorr probija kroz sužene dišne putove može pri svakome udisaju stvarati šuplji hripav zvuk, koji se naziv; stridor.

Krup traje pet ili šest dana i vrlo je zarazan. Od njega obično obolijevaju djeca stara između tri mjeseca i šest godina (prosječna dob je dvije godine), čiji su mali dušnici i bronhijalne cijevi podložr začepljenju. Većina slučajeva blagoga je oblika može se riješiti kod kuće. U težim slučajevima ili u slučaju epiglotitisa – nevezane bakterijske infekcije epiglotisa (poklopca koji pokriva dušnik), čiji simptomi nalikuju krupu – dijete će vam možda morat u bolnicu.

Simptomi

  • oštar kašalj nalik na lavež, obično praćen otežanim udisanjem i katkad promuklošću izazvanom upalom glasnica
  • teško disanje uz očigledno napinjanje mišića vrata, rebara ili prsne kosti, od čega se ova područja zamjetljivo stežu pri svakom udisaju

Obratite se liječniku

  • ako vam dijete ima krup praćen visokom temperaturom (39,5 °C ili više).
  • ako liječenje kod kuće ne djeluje i simptomi krupa se pogoršavaju; možda će biti potrebna hospitalizacija.
  • ako vam dijete ima krup i njegova respiratorna stopa prijeđe 50, iznimno teško diše, ne može govoriti ili problijedi, odnosno poplavi. To su sve simptomi teške respiratorne krize. Pozovite hitnu pomoć (194).
  • ako vam je dijete mlađe od pet godina i diše glasno i ubrzano; možda mu je u grlu zapelo strano tijelo.
  • ako vam dijete iznenada počne sliniti ili ne može gutati, ima visoku temperaturu, ali bez kašlja i naginje se prema naprijed, no ne može saviti vrat niti govoriti. Dijete vam možda ima opasnu bakterijsku infekciju po imenu epiglotitis, koja izaziva začepljenje dišnih putova. Ne otvarajte usta da biste pogledali unutrašnjost grla; tako ga možete potpuno zatvoriti i zaustaviti djetetovo disanje. Pozovite hitnu pomoć (194).

Uzroci

Većinu slučajeva krupa izaziva virus parainfluence. Bolest se prenosi zrakom putem kapljica iz kašlja zaraženog djeteta.

Liječenje

Vas i vaše dijete možda će uhvatiti panika od naizgled iznenadnog početka napadaja krupa. Pokušajte umiriti dijete; plač će samo otežati disanje. Krup se obično može liječiti parom, pomoću koje se otapa ljepljiva ili osušena sluz u djetetovim dišnim putovima. Budući da se bolest često pogoršava noću, mnogi liječnici preporučuju da spavate u istoj sobi s djetetom ili da se služite napravom za praćenje zvukova u dječjoj sobi da biste čuli svaku promjenu djetetova stanja. Budite pripravni zatražiti liječničku pomoć ako djetetu ne bude bolje.

Liječenje ljekovitim biljem

Da bi ublažili ustrajan kašalj, travari upotrebljavaju anisovo sjeme (Pimpinella anisum), rosiku (Drosera rotundifolia), majčinu dušicu (Thymus vulgaris) ili koru divlje trešnje (Prunus serotina), za koje se govori da djeluju poput blagih supresora ili sredstava za potiskivanje kašlja.

Homeopatija

Aconite, kojemu neki homeopati daju prednost pri liječenju krupa, može se davati u dozama 12x ili 30c na početku napadaja i zatim svakih 30 minuta sve dok dijete ne uspije zaspati. Ako Aconite ne djeluje ili zvuk djetetova disanja počne nalikovati piljenju drva, iskušajte Spongia iste doze i u jednakim vremenskim razmacima. Kod bronhijalnog kašlja koji je više ispunjen sluzi, Hepar sulphuris treća je mogućnost za liječenje akutnog krupa.

Konvencionalna medicina

Liječnici preporučuju kućnu njegu za sve slučajeve krupa osim onih najtežih. Ako su simptomi dosta teški, vaš će vas pedijatar možda uputiti na rendgen da bi provjerio radi li se o epiglotitisu – koji bi se :ječio antibioticima tijekom kratkog boravka u bolnici. Teški slučajevi krupa mogu također zahtijevati hospitalizaciju; djetetu će se dati da inhalira lijekove poput racemičkog adrenalina ili oralnih kortikosteroida da bi se suzbilo oticanje.

Liječenje kod kuće

Hladni ovlaživačzraka može pomoći djetetu da normalno diše. Odvratite mu paru od lica i ne stavljajte lijekove u vodu; oni mogu nadražiti djetetu grlo.
Pomoću pare sluz se može razrijediti, a grlo opustiti. Otvorite tuš i pustite da se kupaonica napuni parom. Nosite dijete po kupaonici (ne pod tuš) sve dok ne počne lakše disati.
Hladan zrak katkad ublažava krup. Ako je noć prohladna, provozajte dijete u automobilu otvorenih prozora.
Paracetamol će spustiti temperaturu i sniziti djetetovu respiratornu stopu.
Nudite puno necitrične tekućine da bi se nadoknadila izgubljena tekućina i razrijedila sluz.
Držite dijete podalje od duhanskog dima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU