back to top

Hrkanje

Hrkanje obično nije teška tegoba. U muškaraca je vjerojatnost da će hrkati 50 posto veća nego u žena, no većina ljudi hrče povremeno. Kronični hrkači obično imaju preveliku tjelesnu težinu i srednjih su godina.


No katkad hrkanje može ukazivati na neku tešku bolest. Iznimno teška bolest je opstruktivna apneja u spavanju. Osoba koja hrče prestaje disati u razdobljima od nekoliko sekundi do dvije minute.

To dovodi do smanjenja koncentracije kisika u krvi, što, u najboljem slučaju, ima za posljedicu umor, a u najgorem smrt. Ako mislite da imate ovaj poremećaj potrebno vam je konvencionalno liječenje.

Druge, potencijalno zabrinjavajuće tegobe također su označene redovitim, često glasnim, hrkanjer koje se može javljati u dva oblika: umjereno (hrkanje svaki put kad osoba spava, ali može biti povremeo) ili se javlja samo kad osoba spava na leđima) i teško (glasno hrkanje tijekom cijelog spavanja, bez obzira na položaj spavanja).

Srećom, postoje razni lijekovi koji mogu smanjiti intenzitet hrkanja ili ga čak popuno ukloniti.

HRKANJE Simptomi

hrkanje

Grub, promukao, podrhtavajući zvuk koji prati disanje tijekom spavanja; razlikuje se po učestalosti, visini i intenzitetu.

Obratite se liječniku

  • ako živite s osobom koja hrče i primjećujete da je njegovo ili njezino hrkanje vrlo glasno ili označeno razdobljima u kojima uopće ne diše. Osoba može imati opstruktivnu apneju u spavanju, težak poremećaj disanja.
  • ako ste tijekom dana često vrlo pospani i umorni. Možda bolujete od opstruktivne apneju u spavanju, teškog poremećaja disanja koji tijekom spavanja onemogućuje dostatnu opskrbu kisikom.
  • ako često zaspete u neuobičajenim trenucima, na primjer u uredu ili tijekom jela. Možda bolujete od opstruktivne apneje u spavanju ili narkolepsije, poremećaja kod kojeg oboljeli padaju u san tijekom sati budnosti.

Uzroci hrkanja

Uzrok hrkanja je vibriranje mekog nepca (dio svoda usne šupljine) dok se pluća napinju da udahnu zrak kroz zapriječene dišne putove. To se u pravilu događa kad se mišići koji drže ove putove otvorenim; previše opuste.

Bilo koja bolest ili tvar koja izazi. a opuštanje mišića – uključujući alkohol, lijekove poput lijekova za spavanje, lijekova protiv prehlade i antihistaminika, premekan ili prevelik jastuk, spavanje na leđima, slab mišićni tonus ili gojaznost – može izazvati hrkanje.

Zaprečenje dišnih putova može biti i posljedica deformacija nosa, kao što predugačko meko nepce ili uvula te devijacija septuma. U djece je čest uzrok hrkanja povećanje adenoida ili krajnika. Bilo koje oboljenje koje izaziva stezanje bronhijalnih putova, poput astme, može dovesti do zaprečenja dišnih putova i hrkanja. Pu- šenje može također pogoršati hrkanje, zbog nadražujućeg učinka na dišne putove.

nosni polipi
Liječenje nosnih polipa

Liječenje hrkanja

U većini slučajeva hrkanje nije potrebno liječiti. Smanjenje težine, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola obično rješava problem. Alternativni oblici liječenja mogu također pomoći. No u težim slučajevima može biti nužna operacija.

Prevencija

Pokušajte smanjiti težinu: većina osoba koje hrču su gojazne, a pokazalo se da gubitak viška težine znatno smanjuje hrkanje, ako ga i u potpunosti ne eliminira.


Izbjegavajte noćne obroke i alkoholna pića: alkohol i težak obrok prije odlaska na spavanje izaziva opuštanje mišića.
Izbjegavajte tablete za spavanje i druge sedative: iako vas uspavaju, oni izazivaju opuštanje vratnih mišića, pogoršavajući hrkanje.
Prestanite pušiti: pušenje izaziva kongestiju (oticanje) nosa i bronha, glavni uzrok hrkanja.

Spavajte na boku: dok će osobe koje »jako« hrču hrkati u bilo kojem položaju, osobe koje hrču »srednje jako« najčešće će hrkati samo kad spavaju na leđima. Jedan način za izbjegavanje ovog hrkanja je da na leđima pidžame ili spavaćice našijete džep te u njega stavite tenisku lopticu. Ona će spavanje na leđima činiti toliko neudobnim da će se osoba koja hrče morati u snu okrenuti na bok.

Spavajte bez jastuka: jastuk se može smotati ispod vrata i vršiti pritisak, pridonoseći zapriječenosti dišnih putova.    

Dobro je znati

Opstruktivna apneja s spavanju

spavaća soba

Između I i 5 posto odraslih osoba boluje od teškog poremećaja hrkanja: opstruktivne apneje u spavanju. Ova bolest uglavnom pogađa muškarce (9 od 10 oboljelih su muškarci) i pojavljuje se kad tijekom sedmosatnog spavanja disanje prestane 30 ili više puta po 10 ili više sekundi u svakom prekidu.

Osobe koje boluju od teškog poremećaja mogu uopće ne disati i do tri četvrtine vremena koje provedu u spavanju. Posljedica opisanog nije samo nedostatak kisika, nego i visok krvni tlak.

U najtežim slučajevima ova bolest može biti smrtonosna. Ako glasno i jako hrčete, možda imate apneju u spavanja te biste trebali razmotriti mogućnost da se upišete u program istraživanja spavanja tijekom kojeg će se pratiti obrasce vašeg spavanja i pomoći odabrati odgovarajuće liječenja.

Konvencionalna medicina

Ako osoba blaže hrče, vjerojatno neće biti potrebno nikakvo liječenje. Ako su uzrok hrkanja alergije, liječnik će najvjerojatnije propisati antihistaminike ili dekongestive (lijekove za »odčepljivanje« nosa). Kod hrkanja uzrokovanog nosnim deformacijama možda će trebati korektivna operacija kojom će se otvoriti dišni putovi. Ako je utvrđeno da imate opstruktivnu apneju u spavanju, vaš će liječnik agresivnije provoditi liječenje, zbog moguće opasnih posljedica ove bolesti.

Alternativni načini liječenja

Ako hrčete zbogalergija, astme, bronhitisa ili emfizema, postoji niz alternativnih sredstava koja vam mogu pomoći da otvorite dišne putove i mirnije spavate.

Dijagnostički postupci

Liječnik će vas prvo pitati o mogućim alergijama zatim o prehrani, lijekovima koje uzimate te pijete li alkohol ili pušite. Ako ništa od navedenog nije uzrok hrkanja, liječnik vam može pregledati grlo i nosne hodnike kako bi ustanovio postoje li znakovi nosnih deformacija.


Ako liječnik sumnja da bolujete od opstruktivne apneje u spavanju, može zatražiti od vašeg partnera/partnerice da vodi bilješke o vašim obrascima spavanja ili vas može uključiti u istraživanje o praćenju spavanja, koja će analizirati kada i koliko često tijekom spavanja prestajete disati.

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Čaj za prostatu

Ječmenac

Šta je smrtovnica?

Tegobe u trudnoći