back to top

Loš odgoj djece

Svaki roditelj želi najbolje svome djetetu, no koliko god to željeli, često radimo pogreške. Često roditelju znaju pretjerivati samo da bi pružili djetetu sve što misle da mu treba, kako bi mu pokazali koliko ga vole. No, to je jedna od najčešćih pogrešaka, uz koju dijete neće postati bolja osoba, nego upravo suprotno. Ako od svog djeteta ne želite napraviti razmaženu osobu, u nastavku vam donosimo nekoliko primjera odgoja koje trebate izbjegavati.

Zapamtite da je novac osnovno sredstvo za život, a sredstvo s kojim ćete vi kupovati ukrase koje ćete ostalima pokazivati. Što prije i dijete tome naučite, to će dijete biti sretnije u životu. Danas je djeci skoro sve dostupno, te rijetko što postoji, a da roditelji ne mogu priuštiti svome djetetu. No, ako od samog početka djetetu počnete kupovati sve što poželi, to će mu biti previše i od nikakve koristi. Na taj način napravit ćete od svog djeteta nezahvalnu i razmaženu osobu.

Vrlo je naporno imati dijete kojem puštate da radi sve što ono poželi. Za dobro vašeg djeteta bilo bi poželjno da odluke donosite vi, te da prilikom donošenja odluka budete smireni i odlučni, te da ako se dijete ne slaže s vašom odlukom, čvrsto kažete ne.

Nikada djetetu ne kupujte novu igračku, samo zato što mu je stara dosadila, jer na taj način samo učite dijete da dobiva krivim povodom. Poklone dajte samo onda kada ih dijete zaslužuje, te kada se dijete može ponašati odgovorno s njima.

Uvijek od samog početka učite svoje dijete da pomaže drugima. Kako bi dijete imalo potrebu pomoći drugima, trebate ga stimulirati od malih nogu. Uključite dijete u volontiranje i humanitarne akcije, te ga učite da će u životu dobiti koliko će dati.

  Osip kod beba

Pripazite na svoje ponašanje pred djetetom! Vi ste prvi primjer svome djetetu, te će način na koji se vi ponašate smatrati normalnim. Tako da ako znate kako želite naučiti svoje dijete da se ponaša, pripazite da se vi isto tako ponašate pred njim.

Prestanite dijete tretirati kao kralja, jer na taj način možete izgubiti autoritet pred djetetom. Normalno je da želite sve učiniti za svoje dijete, kao što je i normalno da mu pružite sve, ali moraju se znati granice i pravila.

Foto: Marina Dyakonova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU