back to top

Alergija na gluten kod djece

Sve je više djece kod kojih se javlja alergija na određenu vrstu hrane, a u najvećem broju slučajeva se radi o glutenu.

Alergija na gluten kod djece može se staviti pod kontrolu, a potrebno je znati koje se sve namirnice moraju izbjegavati.

Ponekad alergijska reakcija može završiti kobno po dijete i zbog toga su mnogi roditelji u strahu te pokušavaju poduzeti sve moguće mjere kako bi spriječili kontakt svog djeteta s određenim alergenima.

Postoji nekoliko namirnica koje kod djece mogu uzrokovati alergijsku reakciju poput kikirikija, ribe, jaja, glutenskih žitarica, mlijeka i pistacija. Ako postoji sumnja da je dijete alergično na neku od namirnica, roditelji bi se trebali obratiti liječniku za savjet.

Nakon što se krene s uvođenjem krute hrane treba biti oprezan s davanjem novih namirnica, a kako će to biti prvi put da su probali određeni proizvod koji nije mlijeko, potrebno je davati manje porcije kako bi se mogla pratiti reakcija.

Alergija na gluten kod djece

Alergija na gluten kod djece može se riješiti na taj način da svaki roditelj mora paziti da dijete ne dođe u kontakt s bilo kojim alergenom. Postoje razni načini zaštite, a među njima je i kupovanje proizvoda u kojima se ne nalazi gluten.

Ukoliko u kuhinji postoje proizvodi od glutena, važno je pobrinuti se da dijete s tom hranom nikada ne dođe u kontakt, a sve kako bi se spriječila alergijska reakcija.

Gluten se nalazi i u brojnim grickalicama, a ako još nije u stanju razumjeti što mu želite reći, važno je da objasnite roditeljima kod čijeg se djeteta ide igrati da nadziru što vaše dijete jede.

Ako je dijete dovoljno veliko potrebno mu je objasniti kako ne smije uzimati slatkiše od druge djece jer bi to moglo za njega biti opasno.

Kada dijete odlazi u školu ili se ide igrati kod prijatelja, bilo bi dobro kada bi mu spakirali bezglutenske grickalice, nešto što će moći podijeliti sa svojim vršnjacima kako se ne bi osjećalo izolirano.

Roditelji trebaju pomoći svom djetetu da razvije nove navike i stekne odgovornost prema svom tijelu te da pazi što jede. Postoje razni ukusni recepti koji se neće svidjeti samo njemu nego i ostatku obitelji.

alergija na gluten kod djece
Alergija na gluten kod djece

Alergija na gluten – simptomi

Mnogi simptomi bolesti imaju slične karakteristike, pa je ponekad teško pronaći ‘osumnjičenika’. Alergija na gluten često je praćena čestim su želučanim problemima, kao što su uznemireni želudac i zatvor. 

Jedan od znakova da je posrijedi alergija na gluten isto tako je i njihov smanjen energetski nivo. Umor se iskazuje na različite načine, a česti su simptomi nadutost i zatvor.

Tretmani za alergije obično uključuju nekoliko različitih aspekata – promjenu prehrane, vježbanje i eventualno uzimanje lijekova kako bi bili otklonjeni simptomi koji ometaju normalan život.

alergija na gluten kod djece
Alergija na gluten kod djece

Mogućnosti MORA-terapije kod alergije na gluten

Klasična medicina i tretiranje celijakije, kao jedini lijek navodi strogu doživotnu bezglutensku dijetu za oboljele. Kada je riječ o klasičnom pristupu liječenju određene bolesti onda je ovo točna i dokazana preporuka za držanje zdravstvenog stanja pod kontrolom.

No, kao i kod brojnih drugih oboljenja, komplementarna medicina pruža nove mogućnosti za liječenje alergije na gluten. MORA-terapija je izvrsna mogućnost za rano otkrivanje postojanja alergije na gluten i nepodnošljivost proizvoda koji ga sadrže, ali i djelovanje na taj alergen. 

Biorezonantna terapija “MO-RA” MOrell-RAsche temelji se na fenomenu da elektromagnetski valovi mogu dijagnosticirati pojedinu ljudsku bolest, pa tako i utjecati na nju. Putem elektroda, signal iz organizma se transformira te se stvara stimulans terapeutskog učinka.

Uz pomoć uređaja moguće je detektirati niz bolesti i deficita u organizmu, te stimuliranjem promjene u biorezonanci ljudskih stanica promijeniti, usporiti ili u potpunosti zaustaviti napredovanje bolesti.

Biorezonanca stimulira individualni razvoj bez potrebe za medikamentima poput kortikosteroida i sl. te samim time ne razvija nuspojave koje često znaju biti opasnije od inicijalnog problema.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU