back to top

Neplodnost

Mnogim parovima neplodnost donosi krizu koja je često popraćena osjećajem krivnje i osjećajem manje vrijednosti. Ipak, dijagnoza neplodnosti nije i osuda na sterilnost. Dok je oko 15 posto parova neplodno (dakle, ne može začeti nakon jednogodišnjeg pokušaja), samo 1 ili 2 posto je sterilno (začeće je fizički onemogućeno). Oko polovice parova koji traže pomoć može imati dijete samostalno ili uz medicinsku pomoć.
U slučajevima neplodnosti, oko 40 posto slučajeva uzrokuje muškarac, a drugih 40 posto žena. U preostalih 20 posto slučajeva neplodnost uzrokuju i muškarac i žena.

Simptomi

Neplodnost se definira kao nemogućnost začeća djeteta nakon godinu dana redovitih spolnih odnosa bez zaštite. Uzrok može biti muškarac, žena ili oboje. Uzrok je oštećenje; ono se ne može poistovjetiti sa sterilnošću, koja znači da je reprodukcija fizički nemoguća.

Obratite se liječniku

ako želite dijete, a niste začeli nakon što ste pokušavali godinu dana (»pokušavati« znači imati snošaje bez zaštite prosječno tri puta tjedno). Počnite posjetima ginekologu prije nego što odete u specijaliziranu ustanovu. Uzrok može biti jednostavan poput izostanka snošaja neposredno prije ovulacije.

Uzroci

Kod muškaraca najuobičajeniji razlozi neplodnosti su poremećaji sperme, kao što su mala količina (količina sperme u ejakulaciji), slaba pokretljivost (smanjena sposobnost pokretljivosti spermija), deformacije spermija ili začepljeni provodni kanali sperme. Izbacivanje sperme može privremeno biti smanjeno uslijed visoke temperature u mošnjama, koje proizvode spermije – posljedica dugotrajnog boravka u vrućoj vodi ili nošenja uskog rublja. Problem temperature može imati i organsko podrijetlo: ako se vena oko mošnji proširi- prilično česta pojava zvana varikokela – hlađenje mošnji krvlju se smanji.
Kod žena neplodnost može biti izazvana izostankom ovulacije ili usporenim putovanjem jajašca od jajnika do maternice kroz jajovod. Izostanak ovulacije može biti posljedica hormonske neravnoteže ili cista u jajniku. Prekid putovanja jajašca kroz jajovode od jajnika do maternice može biti posljedica endometrioze, tumora, adhezija (priraslica), infekcije ili prijašnjih kirurških zahvata. Rast tvorbi maternice, endometrioza, tumori, tegobe na vratu maternice ili nepravilan oblik maternice mogu spriječiti usađivanje jajašca u maternici. Oplodnja možda neće nastupiti ako cervikalna sluz ošteti spermije ili uspori njihovo prodiranje.
Značajan čimbenik su i godine. Kod žena plodnost se smanjuje nakon 35. godine, a začeće nakon 45. je rijetko. Prekomjerna ili premala težina mogu također igrati ulogu.
Kod muškaraca i žena plodnost se može smanjiti zbog psiholoških čimbenika kao što su tjeskoba i depresija te okolnim utjecajima kao što su zračenje, pesticidi i druge kemikalije.

Liječenje

Mnogi parovi, nekad proglašeni neplodnima, danas mogu imati svoje vlastito dijete. Nekima mogu pomoći neki logični postupci koji povisuju mogućnost začeća 
Parovima se često savjetuje snošaj netom prije ovulacije, koja se javlja 13 do 15 dana prije menstruacije i na koju mogu ukazivati lagan porast tjelesne temperature ili kemijske promjene koje se otkrivaju pomoću pribora za testiranje mokraće koji može kupiti u ljekarnici bez liječničkog recepta. Postoji i novo sredstvo kojim se može otkriti ovulacija pomoću jedne kapljice sline.
Agresivniji način je izazivanje ovulacije pomoću hormona ili lijekovima za plodnost. Takvi lijekovi su u mnogim slučajevima uspješni, ali također povećavaju mogućnost rođenja više od jednog djeteta u isto vrijeme.
Kod muškaraca poremećaji žlijezde prostate, sjemenskih vrećica, mošnji ili mokraćne cijevi često se mogu liječiti. Varikocela se može izliječiti, a temperatura u mošnjama će se tada vratiti u normalu.
Mali postotak parova čija se neplodnost ne može izliječiti može pokušati s umjetnom oplodnjom. U postupku poznatom kao oplodnja in vitro (OIV), jajašce je oplođeno izvan ženskog tijela i zatim smješteno u maternicu ili jajovod. U drugom postupku, koji se zove prijenos spolne rasplodne stanice jajovodom, jajašce i spermij spajaju se u jajovodu. Obje metode su komplicirane i rijetko uspijevaju pri prvom pokušaju a usto su i skupe.

Psihomatsko liječenje

Tehnike opuštanja mogu smanjiti psihološki stres koji katkada pridonosi neplodnosti. Bihevioristička terapija kao i masaža, joga ili meditacija mogu pomoći.

Prehrana

Cink je važan za plodnost kod oba spola; dodatak od 15 mg na dan može pomoći (uzmite i 2 mg bakra ako uzimate cink). Vitamin C pokazao se dobrim pomoćnim sredstvom u muškaraca čiji spermiji se zaijepljuju, te može povećati njihovu količinu. Aminokiseline arginin i karnitin mogu pomoći muškarcima s malim brojem i slabom pokretljivošću spermija.

Alternativni načini liječenja

Različitim alternativnim načinima liječenja može se pospješiti plodnost. Među profesionalcima s kojima se možete posavjetovati su stručnjaci koji se bave akupunkturom i homeopati.

Liječenje kod kuće

Za žene:

Ne ispirite rodnicu; to je čini manje povoljnim okruženjem za spermije.
Nakon snošaja ostanite nekoliko minuta ležati na leđima; tako organi ostaju u najboljem položaju za ulazak spermija kroz vrat maternice.

Za muškarce:

Izbjegavajte prekomjeran alkohol.
Budite zdravi; teška prehlada ili gripa mogu smanjiti broj spermija čak tri mjeseca.
Izbjegavajte zagrijavanje mošnji; ne koristite saune, vruće kupke i usko rublje.

Dijagnostički postupci

U potrazi za uzrokom neplodnosti liječnik obično počinje ispitujući partnere o njihovim povijestima bolesti, liječenju te spolnim bolestima i ponašanju. Muškarac se prvi podvrgne fizičkom pregledu budući da se muška neplodnost obično dovodi u vezu sa zdravljem ili funkcijom spermija, što se može odmah ustanoviti. Testiranje žene obično počinje potpunim fizičkim pregledom i PAPA-testom. Liječnik će zatim utvrditi da li jajnici normalno stvaraju i ispuštaju ajašca. Analizama krvi mogu se izmjeriti razine hormona.
Jajnici i maternica mogu se ispitati ultrazvukom, a posebnim testom može se provjeriti začepljenje ajovoda ili abnormalnost u maternici. Postkoitalni test koji se radi dva do pet sati nakon snošaja, može odrediti jesu li muška sperma i ženska cervikalna sluz spojivi.

DRUGI UPRAVO ČITAJU