back to top

Neuralgija

Neuralgija je, kako i samo ime kaže, bol živca koja se javlja kad je živac podražen ili upaljen. Bol koja se širi duž živčanih putova može biti prolazna ili kronična i može biti u rasponu od blage do nepodnošljive.
Samo nekoliko vrsta neuralgije javlja se često. Jedna od njih, koju nazivamo trigeminalna neuralgija prema moždanom živcu s više ogranaka koji je zahvaćen, označena je bljeskovima boli u licu. Ova bolest javlja se najčešće u osoba starijih od pedeset godina i tri puta je češća u žena nego u muškaraca. Živci stražnjice i nogu također su skloni ozljeđivanju, primjerice, podraživanje velikog sjedalnog živca izaziva neuralgiju koju nazivamo išijas. Još jedan relativno čest oblik jest postherpetična neuralgija koja se javlja nakon jednog oblika herpesne infekcije poznatog kao pojasni herpes i obično se očituje kao neprekidan osjećaj žarenja.

Simptomi

Neuralgija ili bol živca javlja se u mnogo različitih oblika: može biti iznenadna, trgajuća, oštra, žareća ili probadajuća, a nekad je praćena općim osjećajem žarenja, svrbeža, bola ili preosjetljivošću na dodir. Javlja se u jednom dijelu tijela, obično na jednoj strani. Bol može biti povremena ili stalna; može trajati nekoliko sekundi ili nekoliko minuta i može se danima ili tjednima javljati na mahove.

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da su uzrok bolova tegobe s kralježnicom, hernija kralješničke pločice ili ukliješteni živac.
  • ako simptomi uključuju smanjeni nadzor mokrenja ili stolice ili povlačenje noge – to su znakovi oštećenja živca; odmah otiđite na liječnički pregled.
  • ako se neuralgija ličnog živca koja se nakon pojave herpesa širi na oko ne liječi, može izazvati sljepoću.
  • ako bol postane nepodnošljivo snažna; to može imati za posljedicu oštećenje živca.

Uzroci

Najčešći uzrok neuralgija u načelu je podraživanje ili upala živca ili pritisak kostiju ili vezivnog tkiva na živac. Takav pritisak može biti posljedica ozljede mišića ili kralježnice, iskliznuća pločice ili dugogodišnjeg nepravilnog držanja. Trigeminalna neuralgija može poteći od pritiska krvne žile. Kod postherpetične neuralgije upala živca uzrokovana je virusnom infekcijom, no za mnoge druge neuralgije uzrok podraživanja živca ne može se utvrditi.

Prevencija

Najbolji način za sprečavanje nekih oblika neuralgije je pravilno sjedenje i podizanje tereta. Nekoliko različitih načina liječenja radom na tijelu (gore, lijevo) može vas poučiti kako se pravilno kretati u cilju izbjegavanja napadaja. Obratite se stručno osposobljenom terapeutu.    

Akupunktura

Akupunktura se pokazala iznimno učinkovitom u liječenju neuralgije. Ako je bol jaka, može biti potrebno pet do deset tretmana.

Rad na tijelu

Učitelj Alexanderove tehnike može vas kroz niz vježbi naučiti da tijelo držite i pokrečete na takav način da izbjegnete buduće napadaje. Masaža dubokih slojeva tkiva smanjuje bol prodiranjem u sve dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva i usredotočuje se na »čišćenje« određenog područja u tijelu. Kad jpala dovede do toga da vezivno tkivo, ili fascija, koje obavija mišiće, prečvrsto steže mišić, terapija mišićnofascijalnog opuštanja smanjuje taj stisak nježnim istezanjem, smanjujući bol.

Liječenje ljekovitim biljem

Dvije žličice gospine trave (Hypericum perforatum) orelijte šalicom vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ova otopina uklanja bolove kad se pije tri puta na dan. Najnoviji pokusi s crnom cimifugom Cimicifuga racemosa) pokazuju da ima protuupalna svojstva.

Homeopatija

Kod oštre, razdiruće boli praćene svrbežom i žarenjem pokušajte primijeniti Hypericum (6x) svakog rata, ukupno tri do četiri doze. Posavjetujte se s homeopatom o drugim lijekovima za vaše simptome.

Prehrana

kad počne napadaj, može pomoći maksimalna doza od pedeset miligrama vitamina B6 tri puta na dan i vitamina skupine B jednom na dan koju se uzima samo tjedan dana. Kod postherpetične neuralgije dajte četiri stotine međunarodnih jedinica (MJ) vitamina E dva puta na dan.
Uvrštavanjem zobi (Avena sativa) u prehranu može se poboljšati sveukupno zdravlje živaca. Napitak spravljen od mljevene zobene slame ili zobene trave koju se dvije minute namakalo u toploj vodi i procijedilo, smatra se vrijednim tonikom. Pijte dnevno jedan do četiri grama. Da biste ublažili svrbež kože, kupajte se u kupelji koju ste načinili tako daje voda kojom ste napunili kadu tekla preko vrećice od gaze pune zobi koju ste objesili na slavinu.

Konvencionalna medicina

Kod blage neuralgije liječnici često propisuju analgetike, a u teškim slučajevima opioidne analgetike.
Bol koja prati trigeminalne neuralgije može se odstraniti pomoću antikonvulzivnih lijekova karbamazepina i fenitoina. Kapsaicin (aktivan sastojak u paprici) dostupan je u slobodnoj prodaji i u obliku masti može biti učinkovito sredstvo protiv postherpetične neuralgije. Kortikosteroidi smanjuju upalu živca, a sedativi posredno pomažu kod boli.

Alternativni načini liječenja

Osim niže navedenih načina liječenja, razmislite o posjetu kiropraktičaru ili osteopatu. Manipulacija kralježnicom i mekim tkivima pokazala se korisnom u liječenju pojedinih oblika neuralgije.

Liječenje kod kuće

Muškarac koji boluje od trigeminalne neuralgije može pustiti bradu da mu štiti lice od hladnoće koja katkad može izazvati napadaj.
Drevno narodno liječenje kaže da pečeni krumpir treba prepoloviti i ohlađene polovice prisloniti na zahvaćeno područje kako bi izvukle bol.

DRUGI UPRAVO ČITAJU