back to top

Prvi dani s bebom kod kuće

Mjeseci pripreme i iščekivanja su napokon prošli, sada kada držite svoj mali smotuljak u rukama započinje nova faza vašem života. Roditeljstvo. Svaki dan predstavlja izazov za sebe i tako se trebate nositi s tim. Dan po dan. Sve se počinje vrtjeti oko bebe. Brinete se je li gladna ili joj je hladno, provjeravate pelenu, promatrate pupak… i tako po cijeli dan i noć.

Koliko god vam se boravak u bolnici činio teškim, zbog oporavka, zbog uspostave dojenja, zbog ne viđanja partnera i slično – velika vjerojatnost je da će kod kuće biti teže. Da, imat ćete svoj mir, partnera ili nekoga tko će vam pomoći oko kućanskih poslova i brige za bebu, ali vi ste još uvijek u procesu oporavka i zacjeljivanja rana. Realno gledajući, još uvijek se niste odmorili od poroda i sasvim je normalno da se osjećate preopterećeno. Trebat će vam neko vrijeme da se prilagodite na novonastalu situaciju.

Potrebe bebe bi trebale biti u središtu zbivanja u vašem kućanstvu. Ako vam je ovo drugo dijete, vaš suprug već zna otprilike što ga čeka, ali morate i vaše prvo dijete pripremiti na dolazak prinove. Upoznajte ih sve s činjenicom da beba treba svu vašu snagu i pažnju i da se trenutno ne možete posvetiti kućanskim poslovima ili brizi za njih.

Vaš suprug bi treba na sebe preuzeti vožnju starije djece do vrtića/ škole, odlazak na roditeljske sastanke, voditi ih liječniku… općenito preuzeti neke od obaveza koje ste vi obavljali. Također, u opisu njegovog posla je i odlazak u trgovinu po namirnice, jednostavni kućanski poslovi koji zahtijevaju saginjanje i duže stajanje. Naravno, vaš suprug možda neće moći dobiti godišnji za prve dane pa će i on dolaziti umoran s posla. Bitno je da si međusobno ne predbacujete tko je promijenio koliko pelena, nego da se zajedno potrudite postati uhodani tim.

Svaki početak je težak, zato prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi. Bilo da se radi o vašoj majci ili prijateljici koja će doći na kratku kavu pa usput pričuvati vašu bebu dok spava (a vi to vrijeme iskoristili za tuširanje). Svaka, pa i mala pomoć je dobrodošla i vodi do rasterećenja vaših obaveza.

Nitko od vas ne očekuje da sve bude savršeno, zato se nemojte zamarati neredom u kući. Naravno, naslušat ćete se i bezbroj dobronamjernih savjeta, ali ne dajte da vas oni uzrujaju. Što želite prihvatite, što ne odbacite i nastavite raditi po svome. U prvi plan stavite zadovoljavanje svojih i bebinih potreba.

Foto: MitarArt/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU