Putovanje s bebom

Putovanje s malom bebom ponekad predstavlja veliki izazov za roditelje. Kako biste putovanje učini što ugodnijim za vas i za dijete potrebno ga je dobro isplanirati.

Obvezno pripremite dovoljno vode ili drugih napitaka koje vaše dijete voli i neki obrok koji se neće pokvariti bez obzira na temperaturu. Ponesite djetetovu najdražu igračku, rezervne pelene, vlažne maramice i dudu varalicu ako je koristi. Obucite dijete u skladu s vanjskim temperaturama, kako bi se osjećalo što komotnije.

Duža putovanja se preporučuju tempirati kada dijete spava kako bi što veći dio puta proveo drijemajući. U svakom slučaju tijekom čitave vožnje dijete mora biti u autosjedalici i pravilno pričvršćeno pojasom, bez obzira vozite li na kratke ili duže relacije. Između djeteta i pojasa na sjedalici smije biti prostora za širinu prsta, nikako više. Također, ako je djetetova glava viša od sjedalice, to je znak da je vaše dijete preraslo sjedalicu i da vam je potrebna nova.

Tijekom putovanja radite stanke svakih 1 do 2 sata ako je dijete budno. Naravno, prilagodite pauze djetetu. Ako teže podnosi putovanje ili postane nervozno stanite i ranije. Izvadite ga iz sjedalice, prošećite s njime i slično. Tijekom vožnje, razgovarajte s njim, pjevajte, pričajte priče… Nemojte forsirati putovanje bez stajanja, prilagodite se djetetu. Izbjegavajte putovanje po najvećoj vrućini, a ako imate klimu u automobilu pripazite prilikom izlaska iz auta. Obično temperatura klima uređaja u automobilu ne bi smjela biti više od pet stupnjeva niža od one vanjske. Ako ste baš došli na odmorište, a vaše dijete je zaspalo u autosjedalici, NE OSTAVLJATE ga samog u autu.

Naravno da ćete djetetu ponijeti igračke za putovanje, a izaberite one najdraže s kojima može ostati najdulje u aktivnosti. Nemojte mu davati igračke kao što su na primjer lopte ili baloni, ono što može omesti vozača prilikom vožnje.

Danas postoji mnogo vrsta autosjedalica, a sve koje su testirane su i sigurne za vožnju djeteta. No, trebate voditi računa o uputama za sigurno korištenje i djetetovom uzrastu. Nikada nemojte vaditi dijete iz autosjedalice tijekom vožnje. Dijete koje je mlađe od godinu dana ili ima manje od devet kilograma mora biti okrenuto autosjedalicom prema unazad.

Ako dijete osjeća mučninu tijekom putovanja ili povraća, morat ćete češće stajati i osigurati više vode kako bi se izbjegla dehidracija. Informirajte se prije putovanja o tabletama protiv mučnine koje su primjerene za dob vašeg djeteta.

Prvo putovanje je neprocjenjivo iskustvo, oboružajte se strpljenjem i dobrom voljom. Ako vaše dijete primijeti da ste vi ili vaš partner nervozni i ono će postati nervozno. Uzmite si dovoljno vremena za putovanje i ne žurite na odredište. Na autocesti i općenito u prometu držite se propisa i ograničenja brzine. Sigurnost vašeg djeteta je uvijek na prvom mjestu.

Foto: Ipatov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU