back to top

Kako ukloniti mrlje

Kako bi vaše kućanstvo uvijek blistalo, važno je da znate kako ukloniti mrlje s predmeta. Pouzdana domaća sredstva za uklanjanje mrlja su otopina salmijaka, laki benzin za čišćenje i benzin za rane iz ljekarne. Ako sami čistite umrljani predmet, savjetujemo vam da po mogućnosti odmah očistite mrlje jer je stare mrlje znatno teže čistiti.

Svježe mrlje, na primjer, one masne, odmah upijte bugačicom ili posipajte talkom. Sredstvo za mrlje primjenjujte oprezno i u umjerenoj količini. Ako je u pitanju osjetljiva tkanina, uvijek ga prvo iskušajte na neupadljivom mjestu. Kada čistite mrlje, najbolje je da se smjestite pored otvorenog prozora da ne udišete pare tog sredstva. Neka od njih su lako zapaljiva i stoga je najbolje da pri uklanjanju mrlja nikad ne pušite niti se približavate otvorenoj vatri.

Sredstva za mrlje se pojavljuju na tržištu i u tekućem stanju, kao paste ili sprej. Sprej se uzima pretežno za veće mrlje i u svim slučajevima ako se ne može dohvatiti obrnuta strana tkanine, kao za čišćenje tepiha i namještaj s jastucima (stolci, ležajevi). Uvijek imajte u kući neko od prirodnih sredstava za čišćenje kojima ćete ukloniti mrlje.

Točno pročitajte upute za upotrebu sredstava za uklanjanje mrlja i po njima se ravnajte. Za putovanja i ručnu torbu posebno su prikladni mali omoti sa sredstvima protiv mrlja. Tako nećete imati problema ako se zamrljate na putu ili na radnom mjestu. Najprije dobro iščetkajte predmet što ga namjeravate čistiti, da uklonite prašinu i prljavštinu koja su se možda na njemu zadržala.

Paste protiv mrlja stavite na krpu i trljajte oprezno s vanjske strane do sredine mrlje. Nipošto nemojte čvrsto trljati, jer bi od toga mogla stradati tkanina. Često se na tkanini manje primjećuju male mrlje nego posljedice pogrešne obrade. Krpu povremeno ovlažite i uvijek koristite samo njezin čisti dio jer ćete tako mrlje brže ukloniti. Kada se mrlja više ne vidi, istrljajte očišćeni komad suhom krpom dok se posve ne osuši.

Foto: Olinchuk/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU