back to top

Razina šećera u krvi

Povećani šećer u krvi boljka je većinom odraslih ljudi, ali zadnjih godina primjećuje se kako sve više djece pati upravo od ove tegobe.

Kolebanje razine šećera u krvi može utjecati i na djetetov kvocijent inteligencije. Rezultat je to istraživanja provedenog na Massachusetts Institutu u SAD-u koje je utvrdilo 25-postotnu razliku između kvocijenta inteligencije djece koja su bila u vrhu potrošnje šećera u drugih rafiniranih ugljikohidrata, i djece koja su konzumirala minimalnu količinu šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata.

Dakle, čini se da je suzdržavanje od bijelog kruha, prerađenih žitnih pahuljica i šećera ključno za viši kvocijent inteligencije.

Provjera razine šećera u krvi

Kako biste bili sigurni da se vaše dijete dobro hrani i da nije na putu povećanja šećera u krvi, odgovorite na par jednostavnih pitanja:

– Jede li Vaše dijete bijeli kruh, rižu i tjesteninu umjesto smeđe riže ili kruha i tjestenine od cjelovitog zrnja?

– Ima potrebu za šećerom, slatkišima i rafiniranim ugljikohidratima kao što su čokolada, kolači, kruh i pekmez ili zaslađene pahuljice?

– Jede slatku hranu ili pije zaslađene napitke redovito tijekom dana?

– Katkad preskače obroke, osobito doručak?

– Pati od vrtoglavice, smušeno je ili razdražljivo ako ne jede često?

– Djeluje usporeno i kao da mu nedostaje energije?

Ako ste na više o tri ova pitanja potvrdno odgovorili, vrijeme je da promijenite prehrambene navike svoga djeteta prije nego što postane prekasno.

Ukoliko dođe do ekstremnog oblika neuravnotežene razine šećera u krvi, dijete će imati dijabetes.

Jedan od najočitijih znakova dijabetesa je stalna žeđ, jer tijelo pokušava razrijediti višak šećeri u krvi tako da nas navodi da pijemo.

Razlikujemo dva tipa dijabetesa, prvi tip se javlja najčešće u ranom djetinjstvu i prepoznaje se kao autoimuno stanje jer imunološki sustav napada vlastite stanice koje proizvode inzulin. Djeca s tom bolešću ne proizvode inzulin ili ga proizvode vrlo malo.

  Detoksikacija znojenjem

Drugi tip je nešto lakši jer ne podrazumijeva korištenje injekcije inzulina. Poznat je kao dijabetes koji napada odrasle jer od njega obolijevaju samo stariji ljudi. Ta je bolest odraz nezdravog načina života, tj. nedostatka tjelesne aktivnosti, pretjeranoga konzumiranja šećera i pretilosti.  Uz promjene u prehrani,a nekad i uzimanje određenih lijekova, ova vrsta dijabetesa se može održavati po kontrolom.

Foto: Sebastian Kaulitzki/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU