back to top

Što znači crna stolica

Stolica nam često govori o našem zdravlju više nego uopće i možemo zamisliti. Boja, veličina, miris stolice često su pokazatelj stanja našeg organizma. Stoga bi bilo dobro povremeno pogledati svoju stolicu nakon obavljene nužde. Dovoljan je samo letimičan pogled, a ponekad može puno toga spriječiti.

Što znači kada je stolica crne boje?

Kada nam je stolica izrazito tamna ili crna, to može značiti više stvari. No, u svakom slučaju ukoliko se ponavlja više puta, nije za zanemariti.

Crnu stolicu često imamo zbog krvarenja iz gornjeg dijela probavnog trakta, što podrazumijeva krvarenje iz jednjaka, želuca ili dvanaesnika. Takvo krvarenje može biti aktivirano zbog čira koji se nalazi na tom organu. Takva stolice je dosta slična katranu i oštra mirisa. Ukoliko svoju stolicu prepoznajemo u ovom opisu, potrebno je konzultirati liječnika koji će nam vjerojatno stolicu poslati na daljnje, laboratorijske pretrage kako bi se precizno utvrdilo o čemu je riječ.

Dosta rjeđe, crna stolica može označavati i krvarenje iz donjeg dijela probavnog trakta ili upućivati na cirozu jetre. No, to su zaista rijetki slučajevi, ali teoretski ih se mora uzeti u obzir. Liječničke pretrage će jedine precizno ustanoviti o čemu je točno riječ. Na nama su mjere prevencije, koje podrazumijevaju taj jedan pogled na stolicu.

No, ne mora sve i uvijek biti tako. Ako nam se jednom dogodilo da nam je stolica crna ili se ponavlja nakon što uzimamo hranu kao što je borovnica, jagoda, trešnja, cikla onda je vjerojatno hrana uzrok bojenja stolice. Za pivopije, posebno ako se radi o Guinness pivu, ono je uzrok crnoj stolici.

I previše crne kave može uzrokovati tamnu boju stolice. Uzimanje željeza, sladića ili antibiotika također može biti uzrok crnoj stolici neugodnog mirisa.

  Savjeti za liječenje ožiljaka

Stoga treba voditi računa kada nam je bila crna stolica, ako se eventualno može povezati s gore navedenom hranom. U tom slučaju će se vratiti u normalnu svjetliju nijansu boje kada ne konzumiramo tu hranu, ili piće, te kada se pročistimo od antibiotika koji su bili uzrok crne stolice.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU