back to top

Ječmenac

Ječmenac je prištič ili apsces na gornjem ili donjem rubu očne vjeđe koji ukazuje na infekciju očne žlijezde, lako se ječmenci obično nalaze s vanjske strane vjeđe, mogu se pojaviti i s unutrašnje strane.

Vanjski ječmenac počinje kao prištič uz trepavicu, a zatim se pretvara u crvenu, bolnu oteklinu koja obično, prije nego što prsne i zacijeli, traje nekoliko dana. Većina vanjskih ječmenaca kratko traju.

Unutrašnji ječmenac (s unutrašnje strane vjeđe također izaziva crvenu, bolnu oteklinu, ali njegov položaj sprečava izlazak gnoja na vjeđi.

Nakon što infekcija prođe, ječmenac se može potpuno povući ili može ostati mala, tekućinom ispunjena cista i kvržica koja može biti prisutna duže vrijeme te će je se morati otvoriti kirurškim zahvatom.

Halazion je također znak inficirane vjeđne žlijezde, ali, za razliku od ječmenca, to je čvrsta, okrugla, glatka izbočina koja je obično malo udaljena od ruba vjeđe.

Ječmenci i halazioni obično su bezopasni i rijetko škode oku ili vidu. Mogu se pojaviti u bilo koje dobi i obično se opet pojave, na nekom drugom dijelu vjeđe.

Ječmenac
Ječmenac

Ječmenac Simptomi

Ječmenac (hordeolum): crvena, topla, osjetljiva na dodir i katkad bolna oteklina uz rub vjeđe. 
Halazion: relativno bezbolna, glatka, okrugla izbočina unutar lojne žlijezde vjeđe.

Obratite se liječniku

  • ako se oteklina ne povuče unutar nekoliko tjedana.
  • ako oteklina utječe na vid.
  • ako osjećate bol u oku.
  • ako se ječmenci opetovano pojavljuju. Ječmenac može biti simptom drugih bolesti poput dijabetesa i kroničnih kožnih tegoba.

Ječmenac Uzroci

Ječmence obično uzrokuju stafilokokne bakterije koje često žive u nosnicama. Bakteriju možete prenijeti na vjeđu tako da dodirnete nos i zatim protrljate oči.

Halazion uzrokuje začepljenje izvodnog kanalića žlijezde koja pomaže podmazivanje vjeđe. U začepljenoj žlijezdi može doći do razmnažanja bakterija, a upala koju izazovu dovodi do stvaranja tvrde izbočine.

Ječmenac Liječenje

lako su bolni i ružni, ječmenci većinom prođu za nekoliko dana, sami od sebe ili uz jednostavno liječenje. Halazioni se, također, često povuku sami od sebe, no može biti potrebno mjesec dana ili duže.

Ječmenac Prevencija

Ako se ječmenci ponavljaju, trebate svakodnevno čistiti vanjski dio očnih vjeđa. Stavite nekoliko kapi vrlo blagog dječjeg šampona u šalicu tople vode i promiješajte.

Rabeći pamučni štapić (za čišćenje ušiju), jednom na dan smjesom nježno prebrišite vjeđe, držeći oči zatvorenima. Vrlo je važno izbjegavati dodir očnih vjeđa s kozmetičkim preparatima, prljavim ručnicima ili zaraženim rukama.

Česta primjena toplih obloga na prvi znak infekcije spriječit će daljnje zaprječivanje žlijezda u očnim vjeđama.

Da biste spriječili širenje infekcije na druge članove vašeg domaćinstva, kao oblog rabite čistu tkaninu za jednokratnu uporabu i nemojte rabiti zajedničke rukavice za kupanje ili ručnike.

Ječmenac Akupunktura

U tradicionalnoj kineskoj medicini vjeruje se da su sve vrste čireva, uključujući ječmence, izazvane navalom topline. Kako bi raspršio toplinu, stručnjak za akupunkturu može zabosti igle u točke Mokraćni mjehur 54, Slezena 10 i Jetra 11

Ječmenac Liječenje ljekovitim biljem

Za ublažavanje bolova i upale kod ječmenca, stručnjaci za biljnu medicinu preporučaju stručno pripravljene kapi za oči od ljekovite očanice (Euphrasia officinalis). Mogu propisati i pripravak za uzimanje na usta od čička (Arctium lappa).

Ječmenac Prehrana

Ako se ječmenci i halazioni često pojavljuju, nutricionist vam može preporučiti uzimanje nadomjestaka vitamina A i C koji, čini se, čuvaju zdravlje kože.

Možete iskušati i prehranu za sustavno pročišćavanje organizma koja se sastoji samo od svježeg voća i povrća, jogurta, voćnih čajeva, sokova i mineralne vode i primjenjuje se do tjedan dana. Naturopati vjeruju da ova dijeta, ako se ponavlja u pravilnim razmacima, može spriječiti nastanak ječmenaca.

Ječmenac
Ječmenac

Ječmenac Konvencionalna medicina

Ječmenac se obično liječi stavljanjem toplih obloga na oboljelo oko, četiri puta na dan po 10 do 20 minuta, nekoliko dana za redom. Na taj se način smiruje bol i upala te se ubrzava sazrijevanje ječmenca.

Kad stavljate oblog, oko treba biti zatvoreno. Kad ječmenac formira gnojnu glavicu, nastavite primjenjivati obloge kako biste smanjili pritisak i ubrzali prskanje. Nemojte istiskivati ječmenac, već ga ostavite da prsne sam od sebe.

Ako se ječmenci često pojavljuju, liječnik može propisati antibiotičku kremu ili otopinu. Nanosite je na vjeđu (oko treba biti zatvoreno) prema uputama. Katkad, ako negdje drugdje u organizmu postoji stafilokokna upala, liječnik može propisati sistemske antibiotike za uzimanje na usta, na primjer eritromicin.

Ako ovakvo liječenje ne uspije, vjerojatno će biti potrebno operativno odstranjivanje ječmenca.

Manji operativni zahvat može biti potreban i za odstranjivanje ciste koja može nastati kao posljedica unutrašnjeg ječmenca. Nakon primjene lokalnog anestetika, oftalmolog će otvoriti cistu i odstraniti njezin sadržaj. Vjeđa obično brzo zacijeli.

Premda se halazion često povuče sam od sebe, primjena toplih obloga i kortikosteroidne masti može ubrzati proces. Halazion se također može odstraniti jednostavnim kirurškim zahvatom uz lokalnu anesteziju.

Nakon zahvata liječnik će zaštitnom gazom i flasterom pokriti oko na 8 do 24 sata kako bi se spriječilo krvarenje i oticanje.

Ječmenac Liječenje kod kuće
Ječmenac

Ječmenac Alternativni načini liječenja

lako neki alternativni načini liječenja mogu pomoći u ublažavanju infekcija očne vjeđe, nikad nemojte na oko nanositi pripravke ne posavjetovavši se s liječnikom. Neka antiseptička sredstva i lijekovi mogu lako ozlijediti površinu oka. Kad na vjeđu stavljate losion ili oblog, oko treba biti zatvoreno.

Ječmenac Liječenje kod kuće

I na ječmence i na halazione stavljajte tople obloge četiri puta na dan po 10 do 15 minuta, nekoliko dana za redom. Kad ječmenac sazrije, sam će prsnuti. Oblog možete napraviti i tako da čajnu vrećicu navlažite toplom vodom i stavljate tri do četiri puta na dan po 5 minuta na zatvoreno oko.

DRUGI UPRAVO ČITAJU