back to top

Što je amenoreja?

Izostanak mjesečnice ne mora značiti da ste bolesni, ali obično znači da ne proizvodite jajašca i da ne možete zanijeti.

Amenoreja je medicinski naziv za izostanak mjesečnice. Izostanak mjesečnice nije opasan i u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Trebate biti strpljivi i sama će se vratiti.

Uzrok amenoreje

Postoje dva tipa amenoreje, primarna i sekundarna amenoreja. Primarnu amenoreju najčešće uzrokuje kasno nastupanje puberteta, no mogu je uzrokovati i poremećaji hormonalnog i reproduktivnog sustava.

Sekundarnu amenoreju najčešće uzrokuje trudnoća. U nekim ozbiljnim slučajevima amenoreja može biti uzrokovana izrazitom mršavosti, na primjer kod anoreksije.

Amenoreju još može uzrokovati stres, kronične bolesti, dugotrajno uzimanje lijekova i pretjeran tjelesni trening. Do amenoreje dolazi još nakon menopauze ili nakon histerektomije.

Što je amenoreja?

Simptomi amenoreje

Kod primarne amenoreje najčešći simptomi su izostanak početka mjesečnice i pubertetskog razvoja, nema razvoja sekundarnih spolnih osobina. Dok se kod sekundarne amenoreje mjesečnica naglo prekida ili se smanjuje postupno iz mjeseca u mjesec dok skroz ne nestane.

Obratite se liječniku

Ako ste navršili 16 godina i još niste dobile mjesečnicu, obratite se liječniku da vidi postoji li kakva nenormalnost. U slučaju naglog prestanka mjesečnice, a spolno ste aktivni, razlog bi mogao biti trudnoća pa je u tom slučaju najbolje obratiti se liječniku ili napraviti test trudnoće.

Svakako se obratite liječniku u slučaju ako vam je mjesečnica izostala šest mjeseci, a niste trudni ni u menopauzi.

Liječničke mjere

U slučaju da niste  imali mjesečnicu, prema tome liječnik će vas pregledati i uzeti uzorak krvi kako bi izmjerio količinu hormona hipofize. Liječnik će u slučaju sekundarne amenoreje napraviti sveobuhvatan pregled.

Liječnik će vas možda poslati na rengen ili magnetsku rezonancu da vidi urednost hipofize.

amenoreja
Što je amenoreja?

Samopomoć

U većini slučajeva izostanak mjesečnice je bezopasan, samo budite strpljivi. Možda ćete morati promijeniti način života u slučaju da je vaš način prehrane uzrokovao izostanak mjesečnice.

Amenoreja je pojava kod žena koja se pokazuje kroz izostanak mjesečnice i u većini slučajeva je bezopasna, ali treba je imati na oprezu, stoga je najbolje kod bilo kakvog izostanka mjesečnice posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Anovulacijska amenoreja: Najčešći uzroci obuhvaćaju prekid osovine hipotalamushipofizajajnik. Stoga oni uključuju

  • Hipotalamičku disfunkciju (osobito funkcionalnu hipotalamičku anovulaciju)
  • Hipofiznu disfunkciju
  • Prijevremeno zatajenje jajnika
  • Endokrine poremećaje koji uzrokuju višak androgena (osobito sindrom policističnih jajnika)

Anovulacijska amenoreja je obično sekundarna, ali može biti primarna ako do ovulacije nikad ne dođe–npr. zbog genskog poremećaja. Ako do ovulacije nikad ne dođe, pubertet i razvoj sekundarnih spolnih osobina su poremećeni.

Ovulacijska amenoreja: Najčešći uzroci obuhvaćaju:

  • Kromosomske poremećaje
  • Druge prirođene anatomske poremećaje spolnih organa koji sprje-čavaju otjecanje menstrualne krvi

Opstruktivni poremećaji su obično praćeni normalnom funkcijom hormona. Takva opstrukcija može dovesti do hematokolposa (nakupljanja menstrualne krvi u rodnici), što može izazvati izbočivanje rodnice, ili do hematometre (nakupljanja krvi u maternici), što može izazvati proširenje maternice ili masu u njoj.

amenoreja
Što je amenoreja?

Budući da je funkcija jajnika normalna, vanjski spolni organi i druge sekundarne spolne osobine se normalno razvijaju. Neki prirođeni poremećaji (npr. oni praćeni aplazijom ili septumom rodnice) također uzrokuju poremećaje mokraćnog i koštanog sustava.

Neki stečeni anatomski poremećaji, poput stvaranja priraslica endometrija nakon instrumentalnog zahvata ili poslijeporođajnog krvarenja (Ashermanov sindrom) uzrokuju sekundarnu ovulacijsku amenoreju.

Liječenje je usmjereno na osnovnu bolest; pritom se menstruacije ponekad uspostave. Primjerice, većina opstrukcijskih poremećaja spolnog sustava se liječi kirurškim zahvatom.

Ako postoji Y kromosom, preporučuje se obostrana ooforektomija jer je opasnost od razvoja tumora zametnih stanica jajnika povećana.

Tegobe povezane s amenorejom također može biti potrebno liječiti, uključujući:

  • Induciranje ovulacije ako se želi trudnoća
  • Liječenje simptoma i dugotrajnih učinaka nedostatka estrogena (npr. osteoporoze)
  • Liječenje simptoma viška estrogena (npr. dugotrajnog krvarenja, trajne ili izražene osjetljivosti dojki)
  • Smanjenje hirzutizma i dugotrajnih učinaka viška androgena (npr. kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije)

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU