back to top

Sunčane opekline

Iako su svjetlopute osobe izložene najvećoj opasnosti od sunčanih opeklina, sunčane zrake mogu oštetiti kožu bilo koje boje. Sunčane opekline su poput svih drugih opeklina, osim što se sporije razvijaju. Crvenkastu, na dodir toplu kožu možete sami liječiti i ona će zacijeljeti za nekoliko dana. Opekline od sunca praćene mjehurićima i oticanjem koje izazivaju bolove i opći osjećaj neugode smatraju se opeklinama prvog stupnja. Sunčane opekline koje dovode do oticanja i stvaranja velikih i brojnih mjehura mogu pratiti vrućica, mučnina i dehidracija.
Kod umjerene izloženosti sunčanim zrakama dolazi do tamnjenja svijetle kože, ali redovito sunčanje tijekom niza godina može ubrzati foto-starenje kože, obilježeno otvrdnjivanjem kože, tamnim pjegama i iznimno jakim boranjem. Dugotrajno izlaganje suncu, osobito u bijelaca starijih od 40 godina povezano je s aktiničkom keratozom, prekanceroznom kožnom bolešću. Dobivanje jakih sunčanih opeklina u mladosti povećava opasnost od razvijanja zloćudnog melanoma, vrste raka kože, mnogo godina kasnije.

Simptomi

  • crvenkaste do jarkocrvene ili grimizne promjene boje kože; koža je topla i osjetljiva. Sunčane opekline pojavljuju se I do 6 sati nakon izlaganja sunčanoj svjetlosti i najjače su u prva 24 sata, a kasnije blijede do preplanule ili smeđe kože
  • mjehurići ispunjeni tekućinom koji mogu svrbjeti ili nakon nekog vremena prsnuti; koža se Ijušti ili peruta i otkriva osjetljiv, crven podsloj
  • crvena, mjehurićima prekrivena koža praćena zimicama, vrućicom, mučninom ili dehidracijom; ove teške sunčane opekline smatraju se opeklinama prvog stupnja
  • bol i nadraženost oka povezana s pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim zrakama Sunca ili drugih izvora

Obratite se liječniku

  • ako se na sunčanim opeklinama pojave mjehurići ili su praćene zimicama, vrućicom ili mučninom. Teške sunčane opekline treba stručno liječiti kako bi se smanjila opasnost od infekcije i spriječilo dehidraciju. ako su vam oči iznimno bolne i imate osjećaj »pijeska u očima«. Oči treba pregledati očni liječnik kako bi ustvrdio jesu li oštećene rožnice.

Uzroci

Od sunčanih ultraljubičastih (UV) zraka koje prodiru kroz atmosferu, UVA zračenje u načelu izaziva samo preplanulost kože, ali može sudjelovati i u prijevremenom starenju i boranju kože. UVB zrake izazivaju opekline i povećavaju vjerojatnost dobivanja raka kože. Sunčana svjetlost koja se odbija od pijeska, vode ili snijega jednako je jaka kao i izravna sunčana svjetlost – hladovina, oblaci, odjeća, sunčane naočale i kreme za sunčanje ne pružaju potpunu zaštitu. Neki lijekovi mogu pojačati štetne učinke ultraljubičastog zračenja. Ako vas brine moguća opasnost, raspitajte se kod svog liječnika o osjetljivosti na svjetlo.

Liječenje

Kućna njega može ublažiti mnoge simptome koji prate sunčane opekline, ali nijedan način liječenja ne može popraviti štetu izazvanu dugotrajnim izlaganjem suncu.

Prevencija

Najbolji način sprečavanja sunčanih opeklina jest ograničavanje izlaganja sunčanoj svjetlosti, osobito između 10 i 15 sati. Pogledajte svoju sjenu: ako je kraća od vaše visine, ostanite u hladovini.

Ako morate biti napolju na podnevnom suncu, nosite ugodnu (široku) odjeću, šešir sa širokim obodom i cipele za zaštitu stopala i gležnjeva.
Imajte na umu daje izloženost zračenju veća na većim visinama i južnim zemljopisnim širinama.
Svaka vodena površina odbija sunčane zrake i može udvostručiti količinu zračenja. Kožu zaštitite vodootpornim losionom za sunčanje.
Osjetljivu kožu novorođenčadi i djece zaštitite od sunčanog svjetla a stariju djecu upozorite na opasnosti vezane za pretjerano izlaganje suncu.
Nosite sunčane naočale koje pružaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja. U načelu siva, smeđa i zelena stakla štite od UV zraka, a učinkovitost odgovara redoslijedu kojim su navedena.

Liječenje ljekovitim biljem

Upalu će ublažiti losioni, kreme i oblozi koji sadrže neven (Calendula officinalis). Na novu kožu izloženu suncu, nakon Ijuštenja ili plikova, može se nanijeti rudbekiju (Echinacea spp.) kako bi se pomoglo spriječiti infekciju. Pripravci dostupni u slobodnoj prodaji koji sadrže aloj (Aloe barbadensis) odlični su za ublažavanje suhoće i nadraženosti kože.

Homeopatija

Cantharis (12x) uziman na usta svaka tri do četiri sata najviše dva dana preporuča se za ublažavanje bolova i poticanja cijeljenja plikova.

Hidroterapija

Hladna kupelj u koju se dodalo nekoliko žlica sode bikarbone ili jabučnog octa može ublažiti bolove, svrbež i upalu srednje jakih sunčanih opeklina.

Konvencionalna medicina

U nekim slučajevima sunčane opekline treba medicinski liječiti. Ako je opeklina vrlo bolna ili opsežna, liječnik može za ublažavanje tegoba propisati kortikosteriode za uzimanje na usta. Liječenje iznimno teških sunčanih opeklina praćenih plikovima, dehidracijom i vrućicom obično uključuje odmaranje u krevetu, pa čak i boravak u bolnici.

Liječenje kod kuće

Stavite hladne obloge ili tekući puder za ublažavanje svrbeža, uzmite acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) protiv bolova i pripravite hladnu kupelj ili se istuširajte kako biste ublažili tegobe. Pijte mnogo tekućine, ali izbjegavajte alkohol jer isušuje kožu. Nemojte bušiti plikove – na taj način ćete usporiti proces zacjeljivanja i povećati opasnost od infekcije. Kad se koža Ijušti ili plikovi pucaju, lagano odstranite osušene djeliće kože te na te dijelove nanesite antiseptičku mast ili hidrokortizonsku kremu. Ako osjećate mučninu ili vrućicu, pijte mnogo tekućine i odmah otiđite na liječnički pregled.

DRUGI UPRAVO ČITAJU