back to top

Svrab (šuga)

Zarazna kožna bolest poznata kao svrab (šuga, scabies) može se otkriti pomoću tragova koje ostavlja grinja svraba (svrabac) Sarcoptes scabiei. Vodeći simptom, crvena oštećenja kože koja jako svrbe, javljaju se na mjestima gdje se ženka ukopa u kožu i položi jaja i izmet.
lako se dugo smatralo da je svrab bolest koja pogađa samo prljave i siromašne, u stvari je raširen u svim društveno-gospodarskim slojevima. Zatvorene sredine poput jaslica i vrtića idealna su mjesta za razmnožavanje parazita koji za preživljavanje trebaju ljudskog domaćina. Procjenjuje se da se širom svijeta svake godine javi 300 milijuna novih slučajeva.

Simptomi

  • osip koji intenzivno svrbi s crvenilom dijelova kože obično između prstiju, oko ručnih zglobova, na laktovima, pupku, bradavicama, donjem dijelu trbuha i vanjskim spolnim organima; lice i koža glave su rijetko zahvaćeni
  • tanke crte na koži koje pokazuju gdje su se grinje ukopale u kožu; vidljive su samo u oko 25 posto slučajeva
  • svrbež je najjači noću
  • na izgrebenim područjima obično se stvaraju krastice

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da imate svrab; vi i svatko s kim ste u direktnom tjelesnom dodiru trebat ćete se liječiti antiskabioznim sredstvom (insekticidom za ubijanje grinja i uši).
  • ako se čini da zahvaćeni dijelovi kože vlaže ili se vide drugi znakovi infekcije; glavna komplikacija svraba je sekundarna bakterijska infekcija, posebice streptokokom ili stafilokokom.
  • ako se pojavi još neki osip ili dođe do štetne nuspojave nakon liječenja gama-benzen heksakloridom. Pokazalo se da u rijetkim slučajevima ovaj lijek, posebice kad se preobilno primjenjuje, izaziva oštećenja središenjeg živčanog sustava te čak može izazvati smrt.

Uzroci

Grinje svraba mogu preživjeti samo dva do tri dana bez ljudskog domaćina, no kad zaraze čovjeka, može biti vrlo teško riješiti ih se. Sa čovjeka na čovjeka prenosi se gotovo uvijek direktnim dodirom. Na bolest ukazuju crvena tanka oštećenja kože koja svrbe i obično se javljaju dva do tri tjedna nakon što se osoba zarazi. Ranice su posljedica alergijske reakcije organizma na grinje i njihov izmet.
Budući da se prepoznatljive crte potkožnih kanala vide u samo 25 posto oboljelih, možda ćete se morati osloniti na druge znakove kako biste mogli odrediti jeste li zaraženi. Ako otkrijete da imate neizdrživu potrebu da se češete po određenim dijelovima tijela, posebice noću, otiđite liječniku na pregled. Osobe koje pate od kožnih poremećaja koje prati perutanje kože, poput ekcema i psorijaze, trebaju biti osobito oprezne. Budući da su već sklone crvenilu i svrbežu kože, može se dogoditi da ne primijete simptome prije nego što se svrab jako proširi.
Suprotno raširenom mišljenju, malo je vjerojatno da ćete svrab dobiti od kućne životinje. Naime, ljudska koža je otporna na grinje koje se često mogu naći na psima, a osip sličan bubuljicama koji može izazvati pseća grinja manje svrbi i može proći sam od sebe.

Liječenje

Da bi se riješilo svraba, osobe koje su zaražene kao i svi koji su s njima bili u dodiru trebaju se istodobno liječiti. Budući da grinje mogu dva do tri dana preživjeti gotovo na bilo kojoj površini, uključujući stolove i radne površine, igračke te rublje i posteljinu, sve te površine treba temeljito usisati i oprati. Predmete koje je teško očistiti, poput plišanih igračaka, treba staviti u vreću i negdje pohraniti tjedan dana. Postoje proturječja u pogledu opasnih nuspojava nekih antiskabioznih sredstava koja ubijaju grinje i uši. Za liječenje je na raspolaganju nekoliko sredstava, uključujući biljna ljekovita sredstva, za one koji žele primijeniti dobroćudnije (premda moguće i manje učinkovite) otopine.

Prevencija

Najbolji način da spriječite dobivanje svraba jest da izbjegavate dodir s grinjom. Za neke ljude, posebice osobe koje rade u bolnicama, vrtićima te na drugim radnim mjestima gdje se u malom prostoru nalazi mnogo ljudi, to može biti teško. Ako se zarazite parazitom, poduzmite osnovne korake za izbjegavanje ponovnog inficiranja i inficiranja drugih.

Nanesite sredstvo za ubijanje grinja na cijelo tijelo, osim glave i ostavite ga na koži najmanje osam sati. Pobrinite se da ga istodobno primijene sve osobe s kojima ste bili u tjelesnom dodiru, čak i ako nemaju simptome bolesti.
Operite svu posteljinu, ručnike i odjeću u vrućoj vodi, a plišane igračke i druge predmete koje je teško oprati spremite u vreće i pohranite na najmanje tjedan dana.
Operite sve stolove, stolce i podove te usišite sve sagove.
Liječenje ljekovitim biljem
Consolida regalis, najučinkovitije biljno sredstvo za ubijanje parazita je otrovna ako se uzima na usta. O liječenju se posavjetujte s travarom.

Homeopatija

Za ublažavanje svrbeža možete tri dana, svakih osam sati, primjenjivati Sulphur (6x).

Konvencionalna medicina

Kupanjem u toploj vodi i pranjem sapunom oprat će se dio grinja i njihovih izlučevina, ali na taj se način nećete riješiti svih parazita. Liječnici uglavnom propisuje sredstvo za ubijanje grinja i uši koje se nanosi na cijelo tijelo, osim glave. Možda će vam trebati pomoć jer se ljekovito sredstvo treba nanijeti na sve kožne površine. Losion trebate ostaviti na koži 8 do 12 sati i nakon toga ga oprati. Losion nemojte primjenjivati bez prethodne suglasnosti svog liječnika.
Gama-benzen heksaklorid je u jednom trenutku bio najčešće propisivano antiskabiozno sredstvo, no ako se ne primjenjuje na propisani način, može na- pasti i trajno oštetiti središni živčani sustav. Višestruke primjene, posebice u mlađe djece, dovele su do oštećenja mozga, paralize i epileptičkih napadaja. FDAje 1990. odobrila primjenu permetrina, kreme koja učinkovito liječi svrab, a ne izaziva teže nuspojave. Permetrin je vrlo brzo postao lijek izbora za većinu dermatologa.
Kad kožu oslobodite od grinja, možete uzeti antihistaminik protiv svrbeža (koji se može zadržati danima nakon liječenja zbog izmeta koji je ostao u iskopanim kanalima) te primijeniti kortikosteroidne kreme protiv upale.

Alternativni načini liječenja

Poput konvencionalnih lijekova, mnoga alternativna ljekovita sredstva za iskorjenjivanje parazita koji izazivaju svrab su snažna, pa čak i otrovna ako se uzimaju na usta, no mnoge biljke bez opasnosti ublažavaju svrbež i upalu. Ako se grinje vrate nakon što ste primijenili biljno sredstvo za ubijanje parazita, vjerojatno ćete trebati primijeniti neki konvencionalni pripravak. Što paraziti duže žive u koži, to je veća opasnost od (bakterijske) infekcije.

Liječenje kod kuće

Za ublažavanje svrbeža u kupku dodajte šalicu zobenog brašna ili kukuruznog škroba ili pola žličice crijevca. Namočite se u toplu vodu i nasapunajte, no izbjegavajte pretjerano trljanje koje može dovesti do kožne bolesti nazvane ekcematozni svrab.
Utrljavanje lavandina (Lavandula officinalis) ulja u zahvaćene dijelove kože može također ublažiti svrbež.

DRUGI UPRAVO ČITAJU