back to top

Tinitus

Osoba koja pati od tinitusa ili zvonjenja u ušima, ima osjećaj da čuje zvonjenje, zujanje, zviždanje, cvrčanje ili druge zvukove. Ovi se zvukovi mogu javljati povremeno ili su stalni i različite su glasnoće. Cesto se pojačavaju kad se utiša buka u pozadini, pa to treba imati na umu u noćnim satima kad osoba pokušava zaspati u tihoj sobi. U rijetkim slučajevima zvuk prati ritam srca.
Tinitus se javlja vrlo često, no većinom ovaj poremećaj predstavlja samo neugodnost. Međutim, u težim slučajevima tinitus može izazvati tegobe s koncentriranjem i spavanjem. Konačno, može utjecati na posao i osobne odnose, što ima za posljedicu psihološke poremećaje.

lako se tinitus često povezuje s gubitkom sluha, on ne uzrokuje gubitak sluha niti gubitak sluha izaziva tinitus. U stvari, neke osobe s tinitusom nemaju teškoća sa sluhom, a u nekoliko su slučajeva osobe postale toliko osjetljive na zvukove da su morale poduzeti mjere kako bi prigušile ili prikrile vanjske zvukove.
U nekim slučajevima tinitus izazivaju infekcije ili zapreke u uhu te tinitus često nestane kad se izliječi bolest. No tinitus se često nastavlja i nakon liječenja bolesti. U tom slučaju drukčije liječenje – konvencionalno i alternativno – može donijeti značajno olakšanje, bilo ublažavanjem bilo prikrivanjem neželjenih zvukova.

Simptomi

  • zvukovi u ušima npr. zvonjenje, šumovi, zujanje, zviždanje; zvukovi se javljaju povremeno ili su stalni
  • katkad gubitak sluha

Obratite se liječniku

  • ako imate tinitus; to može biti simptom zdravstvene tegobe, primjerice visokog krvnog tlaka ili smanjene aktivnosti štitne žlijezde.
  • ako je buka praćena bolovima ili pojavom gnoja u uhu; to mogu biti znakovi infekcije uha.
  • ako je buka praćena vrtoglavicom; to može biti znak Menierove bolesti ili neke neurološke tegobe. Odmah potražite liječničku pomoć.

Uzroci

Tinitus može biti posljedica brojnih bolesti. Neželjene zvukove mogu izazvati zapreke u uhu koje nastaju zbog stvaranja smole, infekcije ili, rijetko, tumor slušnog živca te također probušeni (perforirani) bubnjić. Vjerojatno je najčešći uzrok kroničnog tinitusa produljeno izlaganje glasnim zvukovima. Buka izaziva trajno oštećenje osjetnih slušnih stanica u pužnici, organu spiralnog oblika u unutrašnjem uhu. Tesari, piloti, rock glazbenici, radnici koji popravljaju ulice bave se zanimanjima kod kojih postoji opasnost od pojavljivanja tinitusa, a također i osobe koje rade s pilama, puškama ili drugim glasnim napravama te osobe koje često slušaju glasnu glazbu. Jednokratno izlaganje iznenadnoj, izrazito glasnoj buci također može izazvati tinitus.
Neki lijekovi – osobito acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin) i neki oblici antibiotika i kininski lijekovi – mogu dovesti do ove bolesti. Tinitus se navodi kao moguć neželjen učinak kod oko 200 lijekova koji se propisuju na recept ili su dostupni i bez recepta.
Prirodni proces starenja može imati za posljedicu oštećenje pužnice ili drugih dijelova uha i dovesti do tinitusa. Tinitus se povezuje i s Menierovom bolešću, poremećajem unutrašnjeg uha, i otosklerozom, degenerativnim oboljenjem malih košćica srednjeg uha. Druge bolesti koje mogu izazvati zvonjenje u ušima su visoki krvni tlak, alergije, anemija i smanjeni rad štitne žlijezde. Tinitus može biti i simptom poremećaja vrata ili čeljusti, primjerice sindroma temporo-mandibularnog zgloba. Zbog razloga koje istraživanja još nisu potpuno razjasnila, čini se da stres pogoršava tinitus.

Liječenje

Budući da tinitus može biti simptom osnovne bolesti, prvi korak je liječenje tog oboljenja. Ali ako tinitus potraje nakon liječenja ili ako je posljedica izlaganja glasnoj buci, zdravstveni stručnjaci preporučuju razne nemedicinske mogućnosti koje su od pomoći u smanjivanju ili prikrivanju neželjene buke. Katkad se tinitus povlači spontano, bez ikakva zahvata.

Akupunktura

Akupunktura može pomoći sniziti razinu zvukova koje čujete. Smatra se da je bolest posljedica pore¬mećenog protoka energije ili chia do jetre ili bubrega. O liječenju se posavjetujte sa stručnjakom za akupunkturu.

Rad na tijelu

Stručnjaci koji se bave Alexanderovom tehnikom primjenjuju katkad posturalno vježbanje (vježbanje držanja) vrata kao pomoć osobama s tinitusom, posebice kad je tinitus praćen vrtoglavicom. Smatra se da ova tehnika poboljšava dotok krvi u uho.

Kiropraktika

Postupci koji opuštaju vrat i poboljšavaju dotok krvi do ušiju mogu biti korisni u nekim slučajevima. Osteopat može pružiti slično liječenje.

Liječenje ljekovitim biljem

Otkriveno je da je ginko (Ginkgo biloba) dobar za ublažavanje tinitusa. Uzima se 40 mg sušene biljke ili 1 do 2 žličice tekućeg ekstrakta tri puta na dan; ljekoviti pripravak potrebno je uzimati nekoliko tjedana prije nego što dođe do poboljšanja simptoma.

Homeopatija

Za tinitus se propisuje nekoliko homeopatskih lijekova. Homeopat može propisati neki od ovih pripravaka:

  • Ako se javljaju zvukovi kao zujanje ili zviždanje, daje se Chininum sulphuricum.
  • Ako se javlja zvuk zvonjenja bez drugih simptoma, daje se Kali iodatum.
  • Ako su zvukovi slični hučanju i praćeni određenim stupnjem gubitka sluha, daje se Salicylicum acidum.
  • Ako su hučeći zvukovi praćeni osjećajem bockanja i začepljenosti ušiju, daje se Carboneum sulphuratum.

Psihomatsko liječenje

Neke osobe navode da su pomoću samohipnoze uspješno satima ili čak danima »isključile« neželjeni zvuk izazvan tinitusom. Hipnoterapeut vas može poučiti kako prilagoditi glasnoću tinitusa primjenom zamišljenog brojčanika ili druge naprave. Ovaj oblik hipnoterapije djeluje samo kod osoba koje su u stanju ući u srednje dubok trans.

Prehrana

Da bi se poboljšalo protjecanje krvi u ušima, smanjite zasićene masti i kolesterol u prehrani. Nadomjesci nijacina – 100 do 6000 mg na dan – mogu također sniziti kolesterol.
UPOZORENJE: Ne uzimajte veće doze nijacina bez nadzora stručnjaka jer može doći do nuspojava, na primjer trovanja lijekom.
Istraživanja su pokazala da velik postotak osoba s tinitusom ima manjak vitamina B. Nutricionisti preporučuju uzimanje 6 mcg vitamina na dan. Isto tako, neki pokazatelji upućuju da nadomjesci vitamina A (5000 do 10000 MJ na dan) mogu, barem djelomično, biti učinkoviti kod tinitusa.

Konvencionalna medicina

Ako je uzrok tinitusa suvišna smola u uhu, liječnik će je očistiti štapićem s vatom na vršku ili pumpicom. Ako imate infekciju uha, može se propisati kapi za uši koje sadrže hidrokortizon za ublažavanje svrbeža i antibiotik protiv infekcije.
U slučajevima dijagnosticirane otoskleroze ili tumora, može biti potreban operacijski zahvat. Ako je tinitus posljedica sindroma čeljusnog zgloba, liječnik će vas vjerojatno uputiti ortodontu ili drugom specijalistu za zube radi odgovarajućeg liječenja.
U osoba s kroničnim tinitusom, liječenje lijekovima može biti donekle uspješno. Lidokain, lijek koji se rabi za liječenje određenih tipova poremećaja srčanog ritma, ublažava tinitus u nekih osoba, ali se mora davati intravenski i njegovi učinci nisu dugotrajni.
Ako je tinitus praćen određenim stupnjem gubitka sluha, pomoći može slušni aparat. Mnogim osobama pomogli su prikrivači tinitusa, naprave koje nalikuju slušnim pomagalima, a koje ispuštaju ugodniji zvuk od unutrašnjeg zvuka koji proizvodi tinitus. Novija naprava je instrument koji je kombinacija slušnog pomagala i prikrivača.
Druga tehnika liječenja, auditorna habituacija, rabi napravu koja stvara određene oblike »bijele« buke tiše od zvuka tinitusa. Mozak se nauči navikavati na zvuk tinitusa ili ga zanemarivati. Osobu se mora testirati i prilagoditi joj neku od tih naprava kako bi njihovi zvukovi prekrili određenu frekvenciju zvuka koji osoba čuje.

Alternativni načini liječenja

Uz navedene oblike liječenja pomoći mogu tehnike akupresure i joge 

Liječenje kod kuće

Izbjegavajte alkohol, pušenje i kofein – oni pogoršavaju tinitus.
Ograničite količinu soli u prehrani. Sol može izazvati stvaranje tekućine u ušima i pogoršati tinitus.
Izbjegavajte jaku buku, koja može pogoršati postojeći tinitus.
Ako imate teškoća sa spavanjem zbog buke u ušima, pokušajte upaliti radio, koji može laganom glazbom prekriti neželjene zvukove. Ili snimite traku s »bijelom bukom«, primjerice tekuću vodu, i slušajte je kad god osjetite potrebu.
Izbjegavajte previše acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) koja može pogoršati tinitus. 

Dijagnostički postupci

Kako bi se odredilo je li uzrok tinitusa bolest koju se može liječiti, liječnik će vas prvo pregledati te će vam temeljito pregledati uši. Liječnika trebate obavijestiti o svim lijekovima koje uzimate. Ako je uzrok tegobe i dalje nejasan, možete biti upućeni otolaringologu (specijalistu za ušne bolesti) ili audiologu (specijalistu za poremećaje sluha) na slušne i neurološke pretrage. Kao dio pretraga može se obaviti test ravnoteže koji se naziva elektronistagmografija. Također se može preporučiti slikanje, primjerice NMR (nuklearnom magnetskom rezonancijom) ili CT (kompjutoriziranom tomografijom) koje može otkriti strukturne poremećaje.

Način života

Redovito vježbanje koje povećava krvotok u glavi može pomoći ublažiti tinitus. Pokušajte se baviti trčanjem, brzim hodanjem, plivanjem, biciklizmom ili drugim aerobičkim aktivnostima. Morate znati da nakon početka programa vježbi možete osjetiti neznatno pogoršanje tinitusa prije nego što zamijetite poboljšanje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU