Tjelesni miris

Tjelesni miris je često izvor osjećaja neugodnosti. On podupire i ogromnu industriju koja prodaje sapune, mirise, dezodoranse i sredstva protiv znojenja javnosti koja ih želi kupovati. No mnoge kulture ne shvaćaju ovaj problem. Oni tjelesne mirise smatraju prirodnima, prihvatljivima, čak erotičnima.
Tjelesni miris je općenit izraz za ono što se događa znoju i drugim kožnim izlučevinama kad na njih djeluju bakterije koje se prirodno pojavljuju. Znoj proizvode dvije vrste žlijezda, ekrinske i apokrinske. Ekrinske žlijezde raspršene su po cijelome tijelu, no zgusnute su ispod pazuha, na dlanovima, tabanima i čelu. Kad se organizam pregrije – od vrućeg vremena, tjelesnog napora ili povišene temperature – ekrinske žlijezde pomažu regulirati tjelesnu temperaturu izbacivanjem otopine vode i soli koja isparava i hladi kožu.
Apokrinske žlijezde zgusnute su ispod pazuha i oko prepona. Ove žlijezde razvijaju se tijekom puberteta i nemaju nikakve veze s regulacijom temperature; umjesto toga, one reagiraju na takva stanja kao što su spolno uzbuđenje, nervoza i bijes, kao i na toplinu i napor. Znoj koji stvaraju bogat je organskim tvarima koje privlače bakterije i stvaraju jak miris. Znanstvenici vjeruju da su takve mirise naši drevni preci možda prepoznavali kao spolne znakove, kao što je to slučaj kod većine životinja.

Simptomi

  • prepoznatljiv miris znoja, koji osobito dopire iz predjela ispod pazuha, iz prepona i sa stopala; obično se smatra neugodnim
  • bilo kakav neobičan miris koji izlučuju tjelesna tkiva, različit od mirisa znoja, ali ne nužno neugodan

Obratite se liječniku

  • ako miris ustraje nakon pranja, upotrebe dezodoransa ili iskušavanja drugih metoda liječenja. Tjelesni mirisi koji nisu nalik lako prepoznatljivom mirisu znoja mogu biti znak oboljenja. Na primjer, miris nalik na skidač laka za nokte može ukazivati na dijabetes; miris nalik na amonijak može biti znak bolesti jetre.

Uzroci

Sam po sebi, znoj nema mirisa. Tek nakon što su na znoj djelovale bakterije koje se prirodno javljaju na koži, kod osobe se pojavljuje ono što mi svi prepoznajemo kao miris znoja. Taj je miris osobito uočljiv na stopalima, ispod pazuha i u predjelu prepona zato što je na tim područjima visoka koncentracija žlijezda znojnica. Isto tako, cipele i odjeća zadržavaju znoj, što potiče bakterijsku aktivnost.
Uzimanje određenih vrsta hrane i lijekova može također izazvati prepoznatljive mirise; lijek tamoksifen za suzbijanje raka, na primjer, može izazvati prepoznatljiv miris. Bjelančevine i ulja iz hrane poput luka i određenih začina mogu učiniti da mirišete na njihove karakteristične mirise. Nedostatak određenih hranjivih tvari, poput cinka, također može pridonijeti tjelesnom mirisu. Ženama katkad smetaju mirisi vezani uz mjesečnicu, ali većina njih se može spriječiti pravilnom higijenom.
Tjelesni miris koji podsjeća na voće – ili na skidač laka za nokte, amonijak ili javorov sirup – može ukazivati na prisutnost bolesti ili metaboličkog problema. U poremećaje koji mogu izazvati neobičan tjelesni miris ubrajaju se gljivične infekcije, bolest jetre, bubrežna bolest, dijabetes i razne želučano-crijevne tegobe.
Osoba čiji ustrajan miris ne dolazi od znoja morala bi liječniku na pregled kako bi se mogao dijagnosticirati i liječiti stvarni uzrok.

Liječenje

Najdjelotvorniji način da se riješite tjelesnih mirisa je da se perete sapunom i vodom, katkad i češće nego jednom na dan. Da biste držali pod nadzorom bakterijsku aktivnost koja izaziva miris znoja, perite se antibakterijskim sapunom. Dezodoransi i mirisi koji sadrže blage antibakterijske tvari pospješuju usporavanje bakterijskog djelovanja i prikrivaju miris ispod pazuha, ali ne zaustavljaju znojenje. Da biste to učinili, morate upotrijebiti antiperspirant, sredstvo protiv znojenja, koji blokira ekrinske žlijezde i oslabljuje njihovu funkciju. Ako se odlučite za antiperspirant, budite strpljivi; mora se upotrebljavati svakodnevno oko tjedan dana da bi se osigurala najveća moguća učinkovitost.
Morali biste biti svjesni da antiperspiranti sadrže metalne soli koje koža može apsorbirati i koje mogu izazvati nadražaj. Ako se to dogodi, prekinite s uporabom i iskušajte drugi proizvod, po mogućnosti neki s drukčijim aktivnim sastojcima. Mnogi stručnjaci odvraćaju od uporabe antiperspiranata. Oni tvrde da ljudi nikako ne bi smjeli sprečavati niti smanjivati znojenje budući da je ono jedan od prirodnih tjelesnih procesa.

Liječenje ljekovitim biljem

Pripravci koji sadrže eterična ulja ružmarina (Rosmarinus officinalis) i majčine dušice (Thymus vulgaris) preporučaju se kao biljni dezodoransi i mogu se upotrijebiti kao antibakterijska sredstva za ispiranje.

Prehrana

Prekomjerno znojenje može biti vezano uz nedostatak cinka. Uzimanjem dodatne količine od 30 do 60 mg cinka na dan možete pospješiti rješavanje problema.

Konvencionalna medicina

Da bi se pod nadzorom držalo neobično ustrajno, obilno znojenje, tegobu nazvanu hiperhidroza, liječnik će vam možda preporučiti antiperspirant koji se dobiva na liječnički recept i koji sadrži visoku koncentraciju sastojka kao što je aluminijev klorid. Ove proizvode mora se upotrebljavati oprezno zato što mogu izazvati nadražaj kože.

Alternativni načini liječenja

Tablete koje sadrže klorofil, prirodni biljni proizvod, prodaju se u obliku dezodoransa koji se može uzimati oralno. Naprašivanjem ispod pazuha i između nožnih prstiju sodom bikarbonom, dobrim prirodnim dezodoransom, također se upija miris. Kristalizirane mineralne soli za kontrolu tjelesnih mirisa prodaju se u prodavaonicama kozmetičkih i zdravstvenih proizvoda.

Liječenje kod kuće

Kupajte se, tuširajte ili temeljito perite svaki dan. Upotrebljavajte blagi dezodorans ispod pazuha ili antiperspirant ako želite, ili pospite malo sode bikarbone ispod pazuha i između nožnih prstiju nakon što ste se obrisali.
Cesto mijenjajte, perite i sušite ili dajte kemijski očistiti svoju odjeću, osobito rublje, čarape i sve što se nosi izravno na koži. Po vrućem vremenu izbjegavajte usku odjeću i nosite sandale, sa ili bez čarapa.
Pamučna odjeća i kožne cipele dopuštaju da znoj ishlapi brže nego sintetički materijali.
Prekomjerna dlakavost tijela pogoduje zadržavanju znoja i bakterija, pa je jedan od načina da tjelesni miris sveđete na najmanju moguću mjeru taj da se brijete ispod pazuha. 

DRUGI UPRAVO ČITAJU