Tradicionalni recepti za rakije

Za spravljanje likera i rakija pogodni su vinjak ili voćne rakije. Ponekad se dodaje i konjak! Pića se spravljaju u bocama širokih grla. Obično se koristi 50 postotni alkohol, ali i onaj s 40 posto alkohola dat će dobre rezultate.

Evo par kratkih recepata koje možete napraviti, pa se sljedeći put s punim pravom pohvaliti svojim gostima domaćim pićima koje ste sami proizveli.

Liker od oraha

Za liker od oraha narežite na tanke ploške 12 zelenih oraha, dodajte štapić cimeta, 6 klinčića, prstohvat muškatnoga cvijeta i 1 l rakije. Čuvajte 4 dana na toplom. Potom kuhajte 500 g šećera i malo vode u sirup pa dodajte u liker.
Liker ocijedite, ohladite i prelijte u boce!

Rakija s malinama

Rakija s malinama ovako se spravlja. U veliku bocu stavite 250 g malina, 250 g bijeloga kandiranog šećera i litru rakije od žitarica. Ocijedite nakon 4 tjedna i prelijte u boce. Na ovakav način spravite i rakiju s kupinama i ribizom.

Rakija s orasima

Za rakiju s orasima zgnječite 500 g nezrelih oguljenih oraha. Stavite ih u bocu i prelijte s 1/2 l čistog alkohola. Talog ocijedite nakon 6 tjedana. Potom u 1/4 l vode otopite 1 kg šećera i s 1/2 litre 50% alkohola dodajte ekstrakt od oraha. Sve dobro pomiješajte, prelijte u boce i čvrsto zatvorite plutenim čepom.

Liker od marelica

500 g marelica operite, prepolovite i odstranite koštice. Zakuhajte sa šećerom (500 g) i vinom (1 l suhoga bijeloga vina) u loncu sve dok se šećer ne otopi.

Stavite u zdjelu i zalijte džinom. Koštice razbijte, izvadite sjemenke i stavite ih u zdjelu. Čuvajte 3 do 4 dana na toplom, a potom ocijedite i prelijte u boce.

Liker od jaja

Posebna poslastica je liker od jaja. Ne samo da se rado pije, već se upotrebljava i za deserte i kolače. Za njegovu pripremu vrlo je važno da koristite samo svježa jaja! Sastruganu srž jednog vanilijina štapića otopite s 300 g šećera u 220 ml tople vode. Pustite da se ohladi.

U zdjeli umutite 15 žumanjaka i ocijedite kroz gusto cjedilo. Šećernu otopinu neprekidno miješajući dodajite žumanjcima. Potom umutite jedan bjelanjak. Pomiješajte 230 ml 90% vinske žeste sa 110 ml vode i dodajte pripravku. Liker od jaja prelijte u bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom!

Foto: motorolka/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU