HomeZdravljeTrihomonijaza

Trihomonijaza

Trihomonijaza – parazitarna infekcija koja se širi prvenstveno spolnim odnosom – nije teško, ali je zarazno oboljenje. U 70 posto slučajeva nema simptoma, zbog čega je teško postaviti dijagnozu. U žena koje nemaju simptome, neugoda može potrajati tjedan dana do nekoliko mjeseci i može biti izraženija odmah nakon mjesečnice ili tijekom trudnoće. Ako se ne liječi, parazit može inficirati tkiva mokraćnog i reproduktivnog sustava. U žena su mjesta podložna infekciji rodnica, mokraćna cijev, vrat maternice, mokraćni mjehur i razne žlijezde. U muškaraca infekcija se može proširiti na mokraćnu cijev, prostatu, sjemene mjehuriće i pasjemenik (epididimis).
Parazit koji uzrokuje trihomonijazu treba lužnat okoliš. U žena postoji veća mogućnost razvoja bolesti ako rabe oralna sredstva za sprečavanje začeća, trudne su ili često rabe komercijalna sredstva za ispiranje rodnice, jer sve navedeno može povećati lužnatost u organizmu.

Simptomi

Contents

U žena ne moraju biti prisutni nikakvi simptomi, ili se može javiti:

 • zelenkastožuti, pjenasti iscjedak iz rodnice neugodna mirisa
 • svrbež i nadraženost rodnice
 • bolni snošaji
 • bol u donjem dijelu trbuha
 • krvarenje iz rodnice
 • Muškarci najčešće nemaju simptome, ili mogu osjetiti neugodu tijekom mokrenja.

Obratite se liječniku

 • ako osjetite neki od gornjih simptoma. Trihomonijaza je zarazna i može dovesti do komplikacija. Žene ne bi smjele smatrati tegobu običnom upalom rodnice 

Uzroci

Uzročnik trihomonijaze je protozoarni parazit Trichomonas vaginalis. Uglavnom se prenosi spolnim odnosom, a može se prenijeti i preko zahodskih dasaka, klupa u garderobama, vlažnih ručnika i kupaćih kostima.

Liječenje

Devet od deset osoba s trihomonijazom liječe se antibioticima. Tvrdokorni slučajevi zahtijevaju primjenjivanje većih doza kroz dulje vremensko razdoblje.

Prevencija

 • Rabite kondom tijekom spolnog odnosa.
 • Ne posuđujte ručnike ili kupaće kostime.
 • Otuširajte se odmah nakon plivanja u javnom kupalištu.
 • Operite se i prije i poslije spolnog odnosa. 

Akupresura

Liječnik kineske medicine može preporučiti izbacivanje toksina masiranjem akupresurnih točaka Jetra 3, između palca i drugog nožnog prsta, te Jetra 8, na unutrašnjoj strani noge iznad koljena. Također pokušajte masirati točku Bubreg 3, na unutrašnjoj strani noge između gležnja i Ahilove tetive. Primijenite neku od ovih tehnika kod kuće nekoliko puta na dan.

Aromaterapija

Aromaterapeuti smatraju da bergamotino ulje može pomoći isušiti nadražujući iscjedak. Rodnicu ispirite uljem ili ga dodajte u kupku.

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjakza kinesku medicinu može spraviti ljekovito sredstvo biljkama npr. sirištarom (Gentiana scabra), korijenom kineskog naprstka (Rehmannia giutinosa), i korijenom andelike (Angelica pubescens).

Liječenje ljekovitim biljem

Travari tvrde da možete umanjiti upalu i iscjetke ispiranjem čajevima od nevena (Calendula officinalis), mire (Commiphora molmol) i tuje (Thuja occidentalis).

Homeopatija

Homeopat može propisati lijek za jačanje cijelog organizma. Iscrpno savjetovanje nužno je za određivanje pravog lijeka.

Prehrana

Antibiotici uništavaju i korisne mikroorganizme i uzročnike bolesti u organizmu. Nadomjestite korisne mikroorganizme konzumiranjem jogurta sa živom kulturom ili uzimanjem 1 žličice Lactobacillus acidophilus i 1/2 žličice Bifidobacterium u čaši vode tri puta na dan.
Kako bi se potaknulo ozdravljenje i pojačao imunitet, nutricionisti preporučuju nadopunjavanje uravnotežene prehrane cinkom i vitaminima A, C i E.

Konvencionalna medicina

Lijek koji se najčešće rabi za borbu protiv trihomonijaze je metronidazol, a dobiva se u obliku tablete. Nekoliko drugih lijekova imaju istu učinkovitost. Neki liječnici su nepovjerljivi prema metronidazolu, jer su rezultati ispitivanja pokazali da može izazvati porođajne defekte i rak u životinja. Ali nijedno istraživanje nije pokazalo štetne učinke u ljudi. Ako uzimate metronidazol, možete imati nuspojave npr. mučninu, povraćanje, metalni okus u ustima nakon uzimanja tablete. Neugoda se može smanjiti uzimanjem lijeka tijekom ili neposredno nakon obroka. Također, unutar 24 sata od uzimanja metronidazola ne smije se konzumirati alkohol. Ako se uzme alkohol, mogu se javiti jaki bolovi u trbuhu i povraćanje.

Alternativni načini liječenja

Osim uzimanja antibiotika, možete iskušati alternativne načine liječenja koji pomažu ubrzati ozdravljenje.

Liječenje kod kuće

Žene koje ispiru rodnicu kupovnim kemijskim proizvodima izložene su većoj opasnosti od razvoja trihomonijaze. Ali ako imate infekciju, primijenite neko od sljedećih prirodnih sredstava za ispiranje rodnice, jednom na dan, dok ležite u toploj kadi:

 • ispiranje octom: 1 žličica octa na 1 litru tople vode.
 • jogurt sa živom kulturom ili otopina Lactobacillusa acidophilusa 1/2 žličice u 1 šalici vode).

Da bi se povećalo kiselost koja ubija parazit, možete u sredstvo za ispiranje rodnice dodati sok jednog limuna.
OPREZ: Ne ispirite rodnicu ovim sredstvima u trudnoći.

Dijagnostički postupci

Liječnik može mikroskopski pregledati iscjedak iz rodnice ili mokraćne cijevi te pregledati mokraću. Trihomonijaza se katkad otkrije Papa pretragom i u žena koje nemaju nikakve simptome. Ako smatrate da ste bili izloženi ovom mikroorganizmu, najbolje je dati ispitati uzorak tijekom godišnjeg liječničkog pregleda.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article