Trovanje olovom

Iako je najčešće profesionalno oboljenje, trovanje olovom može se javiti i u osoba koje ne rade u djelatnostima u kojima imaju kontakt s ovim toksičnim metalom. Olovo se nalazi u vodovodnoj vodi i staroj boji. Premda je olovni benzin već desetljećima zabranjen, tlo u nekim područjima je ostalo kontaminirano ostacima ispušnih plinova automobili koji su vozili na olovni benzin.

Za svoju sigurnost, treba redovito brisati prašinu. Ako živimo uz neku veliku prometnicu, dobro je tražiti od posjetitelja da prilikom ulaska u naš dom, skinu cipele ili ih dobro obrišu.

Rijetko kada trovanje olovom nastaje od akutnog uzimanja olova, tj. od velike količine unesene u organizam odjednom. Trovanje je uvijek posljedica nagomilavanja malih količina olova koje kroz duže vrijeme uzimamo u organizam.
Olovo se vezuje za kosti i praktički ga se ne možemo onda osloboditi iz organizma.

Simptomi trovanja olovom

Simptomi trovanja se prvo javljaju u krvožilnom sustavu, zbog čega dolazi do anemije i gubljenja željeza iz organizma putem mokraće. Nakon tih prvih simptoma, trovanje se širi organizmom i dolazi i do drugih, neugodnijih simptoma trovanja, a to su mučnine i kolike. Javljaju se i tzv. olovne boli, koje karakterizira jaka bol na području trbuha i abdomena koja se onda širi ostatkom tijela. Trovanje olovom često oštećuje bubrege. Kod akutnog tipa javljaju se i vrtoglavice i glavobolje, a u slučaju teškog trovanja posljedice mogu biti kobne, pa tako osoba može pasti u komu, pa čak i umrijeti. Postoji čak i živčani tip trovanja koji uzrokuje slabljenje živaca.

Liječenje trovanja olovom

Liječenje trovanja olovom je srećom jako uspješno, a bazira se na upotrebi kelata na način da se kelati spajaju s olovom te se takav spoj izlučuje iz organizma preko bubrega, sve dok ne izađe i zadnja čestica olova iz organizma, a proporcionalno tome nestaju i simptomi.

Za osobe koje ne mogu izbjeći olovo, jer se na svome radnome mjestu susreću s njim svakodnevno, preporučuju se liječnički pregledi svakih 12 mjeseci kako bi se pratila količina olova u organizmu.

Foto: User:Raboe001/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU